Παίζοντας τις καθυστερήσεις, η ύστατη ώρα είναι εδώ! | Mikrometoxos.gr

Παίζοντας τις καθυστερήσεις, η ύστατη ώρα είναι εδώ!

19.06.2015 17:46

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Μετά από επτά Eurogroup και έχοντας φθάσει την έκθεση στον ELA στα 84+ δις ευρώ οι προθεσμίες και η ρευστότητα φαίνεται ότι εξαντλούνται. Από το Φεβρουάριο τα δεδομένα άλλαξαν πολλές φορές, η αισιοδοξία και η επιφυλακτικότητα έκαναν την ενασχόληση με τις ελληνικές αξίες στο χρηματιστήριο και την ομολογιακή αγορά ένα πολύ επικίνδυνο σπορ για τους επενδυτές.

 

Τα θεμελιώδη και οι αριθμοί έδωσαν την θέση τους στην ψυχολογία και την μεταβλητότητα καθιστώντας απαγορευτικό το επενδυτικό περιβάλλον σε κεφάλαια μακρόπνοου ορίζοντα. Την ίδια στιγμή κορυφώθηκαν οι εκτιμήσεις και οι αναφορές για το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων εντείνοντας το συστημικό στρες καθώς οι συνθήκες επιτάσσουν αυστηρή διαχείριση των μοχλευμένων θέσεων.

 

Όλα τα παραπάνω λειτούργησαν ανασταλτικά στην ροή κεφαλαίων προς την χρηματιστηριακή αγορά εξάντλησαν ψυχικά τους καθημερινούς συμμετέχοντες με χαρακτηριστική συνεδρίαση αυτή της περασμένης Πέμπτης όπου από το -4.1% ο Γενικός Δείκτης γύρισε στο +2,7% για να κλείσει αμετάβλητος με πλήθος χαρτιών να κινούνται σε εύρος διακύμανσης που ξεπέρασε το 20%.

 

Η διαπραγμάτευση και το κλείσιμο της συμφωνίας την ερχόμενη εβδομάδα αποτελεί το κεντρικό γεγονός της εβδομάδας που ξεκινάει με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά και με ίσες πιθανότητες. Η χρηματιστηριακή αγορά ότι και να συμβεί έχει μόνο μια σίγουρη εξέλιξη: θα συνεχίσει την έντονη διακύμανση της, θα δοκιμάσει τις αντοχές των συμμετεχόντων επιταχύνοντας την ροπή της τάσης και θα προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις.

 

Και τεχνικά η εβδομάδα δεν προσφερόταν για ευαίσθητους οργανισμούς. Ο Γενικός Δείκτη έφθασε να χάνει το μεσημέρι της Πέμπτης έως και 21% από το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης για να επανέλθει στο κλείσιμο της Παρασκευής πέριξ της περιοχής των 700 μονάδων. Η ζημιά στην ανοδική τάση μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες έχει γίνει, όλοι οι τεχνικοί δείκτες έχουν επιστρέψει σε θέση πώλησης και η παρούσα ανοδική κίνηση έχει χαρακτήρα αντίδρασης με πρώτο στόχο τις 725 μονάδες.

 

Από εκεί και πέρα τα πράγματα αρχίζουν να ζορίζουν πολύ καθώς η δίμηνη συσσώρευση που ξεκινάει από τις 750 μονάδες λειτουργεί πλέον σαν αντίσταση τιμών και θα χρειαστεί αυξημένους συναλλακτικούς όγκους και πιθανώς μια καλύτερη δομή ανόδου. Οι ταλαντωτές σε ωραία διαγράμματα έχουν ελαφρώς αποφορτιστεί από τις υποτιμημένες ζώνες τιμών ενώ σε ημερήσια βάση έχουν επιστρέψει στην αφετηρία εκκίνησης της προηγούμενης ανοδικής κίνησης (22/4 – 17/05). Ο MACD παρά την προσωρινή αποκλιμάκωση των δύο σταθεροποιητικών συνεδριάσεων έμεινε σε υποτιμημένες ζώνες γεγονός που συναινεί βραχυπρόθεσμα στην συνέχιση της ανοδικής κίνησης.

 

Το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης δίνει την θέση του στο Eurogroup της Δευτέρας (15:00) και στην έκτακτη Σύνοδο κορυφής (20:00). Την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών. Οι τακτικές γενικές συνελεύσεις συνεχίζονται με κυριότερες αυτές των Τράπεζα Αττικής και Coca Cola (23/6), Ελληνικά Πετρέλαια και Σαράντης (25/06) και MIG, FFGroup, Ανεμος, Ελλάκτωρ και Eurobank (26/06). Τέλος επισημαίνεται ότι η ερχόμενη Παρασκευή είναι προσδιορισμένη η τέταρτη επέτειος άσκησης των Warrants των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017