«Πέρασε» το μοντέλο Βούτση και Πανούση – Ο νέος τύπος αστυνομίας στις διαδηλώσεις

ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΟΥΒΕΣ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

«Πέρασε» το μοντέλο Βούτση και Πανούση – Ο νέος τύπος αστυνομίας στις διαδηλώσεις

Γράφει η Αναστασία Γαλάνη
Θετική έκβαση είχε το πρώτο crash test της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αφού οι παράλληλες πορείες στο κέντρο της Αθήνας που άλλοτε μύριζαν… μπαρούτι χτες πραγματοποιήθηκαν ειρηνικά και χωρίς κανένα επεισόδιο.
Η έκπληξη όμως δεν ήταν αυτή αλλά το γεγονός ότι οι αστυνομικοί, που ήταν πολύ λιγότεροι σε αριθμό από άλλες φορές, είχαν διακριτική παρουσία και δεν έφεραν καν όπλο πάνω τους.
Τόσο άνδρες των ΜΑΤ όσο και αστυνομικοί από άλλες υπηρεσίες που συμμετείχαν στα μέτρα ήταν κυριολεκτικά άοπλοι αφού οι θήκες των όπλων τους ήταν άδειες, ενώ οι κλούβες χωρίς παρατεταγμένους αστυνομικούς μπροστά εγκαινίασαν την νέο εποχή στην αστυνόμευση κατά τις διαδηλώσεις.
Το επιχειρησιακό σχέδιο έλεγε ότι οι άνδρες των ΜΑΤ δεν χρειάζεται να εμφανιστούν μπροστά από το Κοινοβούλιο, στο ύψος που βρίσκονται τα λουλουδάδικα, παρά παρέμεναν πίσω από τις κλούβες ή μέσα, ενώ και στα Εξάρχεια η παρουσία τους είναι περιορισμένη εδώ και λίγες μέρες.
Επίσης, σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι αστυνομικοί θα … επενέβαιναν μόνον στην περίπτωση που οι διαδηλωτές προχωρούσαν σε σοβαρά επεισόδια με βανδαλισμούς. Αντ’αυτού στα παρατράγουδα της χθεσινής βραδιάς κατεγράφησαν μόνο κάποια συνθήματα από συγκεντρωμένους πάνω στις κλούβες με σπρέι. «Δεν θα επιτεθούμε, δεν προκαλούμε, αλλά και δεν θα υποχωρήσουμε σε όλα» ήταν η οδηγία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.
Μάλιστα η λέξη αμηχανία φαίνεται ότι αντιπροσωπεύει καλύτερα το αρχικό αίσθημα διαδηλωτών και αστυνομικών που βρέθηκαν στο Σύνταγμα.
Το μοντέλου Βούτση- Πανούση για τις διαδηλώσεις προέβλεπε από την αρχή  την μη χρήση χημικών αλλά και την διακριτική παρουσία αστυνομικών στα πέριξ του κέντρου της Αθήνας όσο διαδήλωναν οι χρυσαυγίτες για τα Ίμια και οι αντιφασιστικές οργανώσεις κατά του φασισμού. Έτσι τα ΜΑΤ δεν φορούσαν μάσκες  όπως είθισται, ενώ στο εξής απαγορεύεται η συμμετοχή αστυνομικών με πολιτικά στις πορείες, αλλά και η «περιφρούρηση» των διαδηλωτών όσο διανύουν την πορεία.
Οι αστυνομικοί θα είναι σε συγκεκριμένα σημεία, μη εμφανή, η κυκλοφορία θα καθορίζεται από την Τροχαία και τα όρια της διαδήλωσης θα δίνονται από τις κλούβες. Πίσω από αυτές, αστυνομικοί έτοιμοι να επιχειρήσουν αν χρειαστεί και οι αξιωματικοί τους για τις οδηγίες. Τέλος, οι σταθμοί του Μετρό θα παραμένουν σε κάθε περίπτωση ανοιχτοί.
Πάντως, ο νέος τύπος αστυνομίας στις διαδηλώσεις φέρει περισσότερο την σφραγίδα του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών κ. Βούτση καθώς ο κ. Πανούσης είχε αρχικά εκφράσει διαφορετική άποψη για τον αφοπλισμό των αστυνομικών που τελικά επεξήγησε με δεύτερες δηλώσεις του.
Ο κ. Πανούσης είχε τονίσει ότι οι αστυνομικοί, προφανώς, θα έχουν όπλο, που θα δείχνει ότι ο νόμος και η τάξη είναι εδώ, αλλά όπως εξήγησε είναι άλλο πράγμα όταν το στρέφεις ή πυροβολείς.
Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι οι αστυνομικοί στις πορείες και τα γήπεδα δεν χρειάζεται να οπλοφορούν, άποψη που είχε εκφράσει κατά την ανάληψη καθηκόντων του ο κ. Βούτσης, ενώ ήταν στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΛ.ΑΣ.
http://newpost.gr/post/419221/perase-to-montelo-boytsh-kai-panoysh-o-neos-typos-astynomias-stis-diadhlwseis