Πάνος Δάντης: Μας περιμένουν “άγριες μέρες” στο Χ.Α.

Το Χ.Α. προεξοφλεί θετική λύση στην εμπλοκή με την τρόικα και γι’ αυτό βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μια αντίδραση, με εναλλαγές στους πρωταγωνιστές της ανόδου, επισημαίνει ο Πάνος Δάντης.

Από τεχνικής πλευράς ο γ.δ. φαίνεται να βρίσκεται σε κύμα 4 (στο αισιόδοξο σενάριο) από την διόρθωση των υψηλών των 1379,42 στις 19 Μαρτίου, το οποίο είναι σχεδόν πάντα σύνθετης μορφής και χρονοβόρο. Πρώτη σοβαρή αντίσταση παραμένουν οι 1042 μονάδες.

Ο Δείκτης διατηρείται κάτω από τον ΚΜΟ των 200 ημερών (1157 περίπου) ενώ βραχυπρόθεσμα είναι ανοδικός και μεσοπρόθεσμα πτωτικός.

Αν και αρκετοί από τους επενδυτές στο Χ.Α. αισιοδοξούν η πραγματικότητα είναι σαφώς διαφορετική, αν λάβουμε υπ΄ όψιν τα θεμελιώδη προβλήματα και τις πρόσφατες εξελίξεις.

Η Κυβέρνηση είναι σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς ένας συνδυασμός παραγόντων έχει παίξει καταλυτικό ρόλο από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Η Χώρα δεν μπορεί να βγει από το πρόγραμμα και τα μνημόνια, καθώς οι Αγορές δεν πιστεύουν πως η οποιαδήποτε Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς την “πίεση” από την τρόικα, όπως άλλωστε δείχνουν και οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων.

Επιπλέον η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει πως για να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις Ελληνικές Τράπεζες, είναι απαραίτητη η ένταξη της Χώρας σε ένα, κάποιο, πρόγραμμα, το ΔΝΤ για πολλούς λόγους κρατά άκαμπτη στάση…

… οι δε Εταίροι και δανειστές ακολουθούν την γραμμή “Σόιμπλε” πως η Ελλάδα είναι καλό να παραμείνει σε πρόγραμμα (δηλαδή κάτω από αυστηρό έλεγχο) τουλάχιστον για ακόμα 6 μήνες.

Αυτή η στρατηγική δεν αφήνει πολλά πολιτικά περιθώρια στην Κυβέρνηση, παρά μόνο για άμεση προσφυγή στις κάλπες, καθώς κανένα νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να περάσει από την Βουλή.

Ταυτόχρονα η τρόικα στέλνει και ένα μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ και το πολιτικό προσωπικό της Χώρας, πως δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες υπαναχωρήσεις, ή διαπραγματεύσεις.

Όλο αυτό το σκηνικό σημαίνει, ιδιαίτερα αυξημένο πολιτικό ρίσκο, και στάση αναμονής για τα επενδυτικά κεφάλαια, κάθε είδους, που επενδύουν στο Χ.Α.

Αν αυτό συνδυαστεί με τα πολύ υψηλά επίπεδα των διεθνών Αγορών, όπου η ηρεμία και ο εφησυχασμός λόγω εταιρικών κερδών, μετοχικών αποδόσεων, θετικών μάκρο στις ΗΠΑ και γιορτινού κλίματος είναι δεδομένος…

… (και άρα ο κίνδυνος διόρθωσης αυξημένος), γίνεται αντιληπτό πως η πορεία του Χ.Α. “κρέμεται από μια κλωστή”, κυριολεκτικά.

Συμπερασματικά και σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Alfa Alliance, μας περιμένουν “άγριες μέρες” στο Χ.Α., καθώς η μεταβλητότητα θα αυξηθεί ιδιαίτερα μετά τις Γιορτές.