ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΔΡΑΣΕΩΝ Σαμαράς: Πρόταση σε Θεοδωράκη και Βενιζέλο για ευρωπαϊκό μέτωπο - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΔΡΑΣΕΩΝ Σαμαράς: Πρόταση σε Θεοδωράκη και Βενιζέλο για ευρωπαϊκό μέτωπο

07.02.2015 15:56

Πολιτικές πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ενός μετώπου υπεράσπισης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας σχεδιάζει να αναλάβει το αμέσως προσεχές διάστημα ο Αντ. Σαμαράς.

   Ο Αντώνης Σαμαράς στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ

Ο Αντώνης Σαμαράς στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για την πορεία της χώρας και ειδικά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την οικονομία λόγω των επιλογών του κ. Τσίπρα, προσανατολίζεται στο να προτείνει στους κ. Θεοδωράκη και Βενιζέλο να συγκροτήσουν από κοινού ένα πολιτικό – κοινοβουλευτικό μέτωπο που θα βάλει φρένο -εάν χρειαστεί- στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρουστεί με την Ευρώπη.

Οι επικοινωνίες του κ. Σαμαρά με τους ηγέτες του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ θα γίνουν πιθανότατα αμέσως μετά το τέλος της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις και εφόσον έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά τα βήματα της νέας κυβέρνησης. Την κίνησή του αυτή ο πρώην πρωθυπουργός την προανήγγειλε ουσιαστικά χθες με την ομιλία του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, αφού επεσήμανε ότι «τώρα προέχει πάνω από όλα να περιφρουρήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», πρόσθεσε: «Σε αυτό, πιστεύω, όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στη Βουλή, όλες οι δυνάμεις της ευθύνης και των μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να συντονίσουμε τον βηματισμό και τη στάση μας. Ολοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τις απειλές που φαίνονται στον ορίζοντα. Και θα το κάνουμε».

Το στιγμιότυπο: Η εμφάνιση του Κ. Καραμανλή χωρίς γραβάτα

Το στιγμιότυπο: Η εμφάνιση του Κ. Καραμανλή χωρίς γραβάτα

Σε ό,τι αφορά την τακτική που προτίθεται να ακολουθήσει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν εξαιρετικά προσεκτικός και έδειξε σαφώς ότι δεν επιθυμεί από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης να κλιμακώσει την κριτική του. Παρουσίασε τις επιφυλάξεις που ήδη έχει, αλλά είπε δύο φορές ότι εάν υπάρξει κάτι σωστό, η ΝΔ θα το στηρίξει. «Από τη θέση της αντιπολίτευσης, θα στηρίζουμε οτιδήποτε σωστό. Και θα στηλιτεύουμε οτιδήποτε είναι λάθος. Δεν θα διστάσουμε ούτε να ψηφίζουμε κάτι σωστό, ούτε να καταψηφίζουμε κάτι το επικίνδυνο για τον τόπο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανησυχητική
Ακόμη, επεσήμανε ότι η απόφαση της ΕΚΤ για μη αποδοχή των ελληνικών ομολόγων είναι ανησυχητική.

Στη συνέχεια ταύτισε ουσιαστικά τους κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη με τους κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, στηλιτεύοντας τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικων περί ύπαρξης διαπλοκής και διαφθοράς στην Ελλάδα, υπερασπίστηκε την τακτική που ακολούθησε κατά την προεκλογική περίοδο λέγοντας ότι δεν ήταν εκστρατεία φόβου, αλλά προειδοποίηση για πραγματικούς κινδύνους, και συμπλήρωσε, αναφερόμενος στις κινήσεις που κάνει ο πρωθυπουργός:

«Δεν είναι ”διαπραγμάτευση” αυτό που γίνεται? Είναι προετοιμασία ρήξης από θέση αδυναμίας ή προετοιμασία ”κωλοτούμπας”, που μπορεί να γίνει πολύ λίγο, πολύ αργά και να στοιχίσει στη χώρα πανάκριβα». «Δεν θέλουμε κανένα απ’ αυτά. Θέλουμε να μη χαθεί άλλος χρόνος. Που αρχίζει και στοιχίζει στη χώρα και στην οικονομία. Εμείς θέλουμε να ξεμπλοκάρει η χώρα να προχωρήσει στην επόμενη φάση. Δεν θέλουμε να συνεχίζεται η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που μας φέρνουν και σε ύφεση και σε ελλείμματα», πρόσθεσε.

Τέλος, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησής του, τόνισε ότι «στάθηκε με επιτυχία στη μεγάλη ιστορική πρόκληση που αντιμετώπισε το καλοκαίρι του 2012: την ανόρθωση της χώρας από το χείλος του γκρεμού όπου βρισκόταν τότε. Πριν από δυόμισι χρόνια παραλάβαμε χάος. Και πριν από δέκα μέρες παραδώσαμε χώρα!» κατέληξε.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

Το μήνυμα: Δεν θα διστάσουμε ούτε να ψηφίζουμε κάτι σωστό, ούτε να καταψηφίζουμε κάτι το επικίνδυνο για τον τόπο.

Το κλίμα: Ηπιο, εν όψει της νέας συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας σε 15 ημέρες.

Η ατάκα: «Πριν από δυόμισι χρόνια, παραλάβαμε χάος. Και πριν από δέκα μέρες παραδώσαμε χώρα!», είπε ο Αντ. Σαμαράς.

Γιάννης Σαραντάκος

Στάση αναμονής
Οι βουλευτές θα μιλήσουν σε δύο εβδομάδες

Στάση αναμονής εν όψει των εξελίξεων, σχετικά με τη διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης με τους εταίρους-δανειστές, τηρούν όλοι στο εσωτερικό της ΝΔ, γεγονός που αποτυπώθηκε χθες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ο κ. Σαμαράς δεσμεύθηκε ότι σε δύο εβδομάδες (τη μεταπροσεχή Πέμπτη) θα συνεδριάσει ξανά το ανώτατο κομματικό όργανο και θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν όσοι βουλευτές το επιθυμούν, γεγονός που κάλυψε πλήρως όλες τις πλευρές.

Ο κ. Σαμαράς, πάντως, έστειλε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει η ΝΔ να βυθιστεί σε εσωστρέφεια «κάποιοι θέλουν να υπάρχει απέναντι στην κυβέρνηση μια αδύναμη αντιπολίτευση. Η διάλυση του πολιτικού συστήματος είναι η συνειδητή επιλογή τους. Γιατί όταν το πολιτικό σύστημα διαλύεται, τότε αναδεικνύονται άλλα ”παράκεντρα” εξουσίας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να τους κάνουμε σε όλους αυτούς το χατίρι! Δεν το αντέχει η χώρα. Και, εν πάση περιπτώσει, δεν πρόκειται να το επιτρέψει η ΝΔ», επεσήμανε.

Ανάλυση
Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε και δημόσια ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, σημειώνοντας ότι το μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ψήφισε αντιμνημονιακά.

«Οπως δείχνουν όλες οι προεκλογικές σφυγμομετρήσεις» -τόνισε- «εμείς χάναμε ψήφους προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν είχε κάνει καμία κεντρώα στροφή! Και κερδίζαμε ψήφους τόσο από την Κεντροαριστερά όσο και από τα δεξιά μας. Γι’ αυτό και τελικά οι απώλειες ήταν τόσο περιορισμένες…».

«Το σύγχρονο πολιτικό αφήγημα βασίζεται πια σε άλλες παραδοχές από το ξύλινο: Δεξιά-Κέντρο-Αριστερά. Σε άλλα μεγάλα προβλήματα χαράσσονται, πλέον, οι νέες διαχωριστικές γραμμές. Σε άλλο γήπεδο παίζεται η μπάλα», συμπλήρωσε.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017