ΠΡΟΒΛΕΨΗ EBRD - Υφεση 4,8% φέτος στη Ρωσία - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΠΡΟΒΛΕΨΗ EBRD – Υφεση 4,8% φέτος στη Ρωσία

20.01.2015 10:05

 

Κατά 4,8% θα συρρικνωθεί το ΑΕΠ της Ρωσίας φέτος συνεπεία της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων της Δύσης, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), που προχώρησε χθες σε δραματική πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης του Σεπτεμβρίου που έκανε λόγο για ύφεση 0,2%.

 

Σύμφωνα με την EBRD, αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης -κατά μέσο όρο- θα εμφανίσουν φέτος οι 35 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, για πρώτη φορά από το 2009, καθώς η σχετική πρόβλεψη αναπροσαρμόστηκε στο -0,3% από 1,7%.

Και τούτο διότι ο αντίκτυπος από την καθίζηση της ρωσικής οικονομίας υπερκεράζει τις θετικές επιπτώσεις από το φθηνότερο πετρέλαιο, ακόμα και για τους καθαρούς εισαγωγείς μαύρου χρυσού. Για τις χώρες της περιοχής που είναι παραγωγοί ενέργειας και έχουν και στενές σχέσεις με τη Μόσχα, όπως το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν, οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης «ψαλιδίστηκαν» έντονα, στο 1,5% (από 5,1% τον Σεπτέμβριο) για το Καζακστάν και στο 1,5% (από 3%) για το Αζερμπαϊτζάν.

Εκροές κεφαλαίων
Οι «μαύρες» εκτιμήσεις της EBRD για τη Ρωσία συνέπεσαν με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας που έδειξαν ότι οι εκροές ξένων κεφαλαίων από τη χώρα το 2014 ανήλθαν στο ύψος-ρεκόρ των 151,5 δισ. δολαρίων, ποσό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με το 2013 (61 δισ. δολ.) και υψηλότερο από τα 133,6 δισ. δολ. που είχαν εγκαταλείψει τη Ρωσία στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017