ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ολονυκτία για συμφωνία – Οι στόχοι του νέου Μνημονίου (upd)

Τα τρία εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν – Συμφωνία για πλεόνασμα 0,5% το 2016 και 1% το 2017.

Τα τρία αγκάθια που μπλοκάρουν τη συμφωνία θα επιχειρήσουν να αμβλύνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο στην ολονύκτια, όπως φαίνεται, διαπραγμάτευση, που ελπίζουν να είναι και η τελευταία σε αυτή τη φάση. Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, κόκκινα δάνεια και απελευθέρωση αγοράς φυσικού αερίου είναι τα βασικά σημεία της διαφωνίας, για τα οποία χρειάστηκε μάλιστα να διακοπεί η συζήτηση, προκειμένου να ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός και να δώσει οδηγίες.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ:  ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΤΣΑ

http://www.fortunegreece.com/

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το νέο Μνημόνιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% για το 2016 και ύφεση στο -0,5% ετησίως. Η επιστροφή στην ανάπτυξη υπολογίζεται για το β’ εξάμηνο του ίδιου έτους. Για το 2017 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 1% και ανάπτυξη στο 2,3%  του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι για φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι μηδενικό και η ύφεση θα φτάσει το 2,1 – 2,3% του ΑΕΠ.

Οι δανειστές επιμένουν στις γρήγορες διαδικασίες για τις αποκρατικοποιήσεις και τη διαχείρισή τους από το αναβαθμισμένο ΤΑΙΠΕΔ, την ώρα που η κυβέρνηση θέλει νέο Ταμείο και πιο αργούς ρυθμούς, ώστε να αξιοποιηθούν σε καλύτερες τιμές τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου.

Σημείο τριβής αποτελεί ακόμη η απαίτηση των δανειστών να μεταβιβαστούν τα κόκκινα δάνεια σε ξένα funds, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση, ενώ στο θέμα της ενέργειας, η απαίτηση των δανειστών για απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου προσκρούει στις εσωτερικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά στα προαπαιτούμενα, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές σημείωναν με νόημα ότι όλα είναι ανοιχτά και θα αποτελέσουν στοιχεία της «συναλλαγής» μέχρι την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, άλλες κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο στα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστούν το αργότερο την Πέμπτη, να περιλαμβάνονται ο περιορισμός της μετενέργειας στους τρεις μήνες, από έξι σήμερα, η αύξηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο σε δύο ετήσιες δόσεις (1/10/2015 και 1/10/2016), η επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιωτικών σχολείων, η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων και η αύξηση του επιτοκίου για τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα των πρόωρων συντάξεων, καθώς οι δανειστές πιέζουν για άμεση κατάργηση, που θα συμπεριληφθεί στα προαπαιτούμενα, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει την ψήφιση για τον Οκτώβριο, με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

«Μπαίνουμε στον τελικό γύρο των συζητήσεων, βλέποντας το Μνημόνιο Κατανόησης από την αρχή μέχρι το τέλος», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν όλο το βράδυ, αν χρειαστεί, προκειμένου να υπάρχει συμφωνία το ταχύτερο δυνατό.

Διαβάστε ακόμη:

Τσακαλώτος: Έχουμε στοχοπροσήλωση στη συμφωνία