Ο φόβος για ατύχημα, οι πολιτικές πιέσεις και η άρση του αδιεξόδου

Πίεση μέχρι το παρά 1′ από την ΕΚΤ

Ο φόβος για ατύχημα, οι πολιτικές πιέσεις και η άρση του αδιεξόδου
 Στην πολιτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας ανεβάζοντας τους τόνους, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια καταγράφουν τα άδεια ταμεία και την υστέρηση εσόδων του προϋπολογισμού, ενώ επικαιροποιούν την πορεία εκτέλεσης του «πεθαμένου» Μνημονίου. Ο πρωθυπουργός βλέποντας ότι τα προβλήματα που βγαίνουν είναι μεγαλύτερα και αντιλαμβανόμενος ότι η λύση που προωθείται από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ εδράζεται στη βάση των στόχων που έθετε το Μνημόνιο, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων, κάνοντας λόγο για την ανάγκη πολιτικής λύσης ακόμη και σε Σύνοδο Κορυφής.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να στείλει πολλαπλά μηνύματα προς τους υπουργούς Οικονομικών –του Eurogroup- ότι υπάρχουν και ανώτερα όργανα που μπορούν να αναλάβουν δράση αν δεν υπάρξει λύση εντός χρονικών ορίων και με σεβασμό στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας επαναφέρει δια της πλαγίας την απειλεί για «βραχυκύκλωμα» που θα οδηγήσει σε σύγκλιση Συνόδου Κορυφής, αν η ΕΚΤ δεν επιτρέψει στη χώρα να εκδώσει νέα έντοκα γραμμάτια ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Από το Μαξίμου εκτιμούν ότι η Ελλάδα έχει κάνει όλα τα βήματα καλής θέλησης που απαιτούνται και πλέον οι θεσμοί καλούνται να αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την άρση αδιεξόδων.

Όπως είχε αποκαλύψει το sofokleousin.gr η ΕΚΤ και το ΔΝΤ φαίνεται ότι έχουν ήδη έτοιμη μια λύση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και την αποτροπή ατυχήματος, αλλά πιέζουν τόσο την Αθήνα όσο και την Κομισιίον να κάνουν ουσιαστικότερα βήματα στα υπόλοιπα μέτωπα. Στόχος είναι η λύση της να έρθει μετά από την επίτευξη προόδου –άρα συμβιβασμών- στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και της συμφωνίας για τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού και δημοσιονομικού κενού.

Τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και το ΔΝΤ δείχνουν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τη συζήτηση επί της διαδικασίας και των διατυπώσεων, στην οποία επέμεινε επί μακρόν η ελληνική κυβέρνηση.

Στόχος όλων των εμπλεκομένων πλευρών είναι να ανακοινώνεται κάθε φορά ένα τμήμα της συμφωνίας –και σε συνθήκες πίεσης- ώστε γίνει πιο εύκολα διαχειρίσιμο το πολιτικό κόστος. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θα ξεκινήσει να συνεργάζεται πλήρως σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, δίνοντας την εικόνα που ζητούν οι εταίροι και αφετέρου μπορεί να συμφωνήσει σε επιμέρους πλάνα υλοποίησης μέτρων και μεταρρυθμίσεων, τα οποία όμως δεν θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων παρά μόνο ταυτόχρονα με την εκταμίευση της δόσης.