Βλαντιμίρ Πούτιν: Μάλλον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο!

Σύμφωνα με εκτίμηση του hedge fund manager Bill Browder, o oποίος υπήρξε κάποτε ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ρωσία,  η περιουσία του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin ανέρχεται στα 200 δις δολάρια. Αν η εκτίμηση αυτή είναι σωστή τότε ο Πούτιν είναι μακράν ο πλουσιότερος  άνθρωπος του κόσμου.

Ερωτώμενος από τον Fareed Zakaria του CNN, για το ύψος της περιουσίας του Ρώσου προέδρου, ο Browder ανέφερε: “Πιστεύω ότι (η περιουσία του Πούτιν) είναι 200 δισ. δολάρια”.

“Μετά από 14 χρόνια στην εξουσία της Ρωσίας και με βάση τα χρήματα που μπήκαν στην ρωσική οικονομία όλα αυτά τα χρόνια, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν για σχολεία, δρόμους, νοσοκομεία κ.α. όλα αυτά τα χρήματα είναι στην κατοχή του σε λογαριασμούς στην Ελβετία και σε μετοχές, αναφέρει ο Browder.

images-1

Έως σήμερα, ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου, θεωρείται ο Bill Gates, με περιουσία 79 δις δολαρίων.

Σύμφωνα με τον Browder ο Putin, τα πρώτα 10 χρόνια της προεδρίας του “έκλεψε όσα περισσότερα χρήματα μπορούσε”. Από το 2001 έως το 2007 η ρωσική οικονομία είχε ανάπτυξη 7% τον χρόνο.

“Αμέσως μόλις ο Putin κατέλαβε την εξουσία, η επί εποχής Yeltsin ελίτ αντικαταστάθηκε και στην θέση της μπήκαν πιστοί σε αυτόν επιχειρηματίες”, σημειώνει η Anne Applebaum στο The New York Review of Books.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια , ακόμα κι αν οι εκτιμήσεις αυτές είναι σωστές, αφορά την ταυτότητα των πραγματικών ιδιοκτητών της αμύθητης αυτής περιουσίας… Ίσως, ο Ρώσος πρόεδρος, να έχει συνεταίρους και συνδικαιούχους σε αυτή την απίστευτη αποθήκη πλούτου!

 

Πηγή: protothema.gr