Ο καταυλισμός - πρότυπο της Σουμπότιτσα... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Ο καταυλισμός – πρότυπο της Σουμπότιτσα…

23.08.2015 17:37

Ο καταυλισμός – πρότυπο της Σουμπότιτσα…

Συνεχής αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών σημειώνεται στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Με αντιπλημμυρική προστασία είναι στημένες οι σκηνές στις εγκαταστάσεις υποδοχής στη Σουμπότιτσα, στα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία.

Με αντιπλημμυρική προστασία είναι στημένες οι σκηνές στις εγκαταστάσεις υποδοχής στη Σουμπότιτσα, στα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία.

Πρόκειται για ανθρώπους που δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να κάνουν το μεγάλο, επίπονο και επικίνδυνο ταξίδι προς τη χώρα μας, με την ελπίδα πως θα γλιτώσουν από την κόλαση του πολέμου. Μητέρες με βρέφη, ηλικιωμένα άτομα, ασθενείς, είναι μεταξύ των προσφύγων που καταλήγουν στα ελληνικά νησιά διασχίζοντας τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα. Για όσους κατάφεραν να επιβιώσουν από τις κακουχίες του ταξιδιού και τους σύγχρονους δουλεμπόρους, ο επίλογος του δράματος γράφεται στα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία.

Στα σερβικά χωριουδάκια, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει, έχει συγκεντρωθεί μεγάλος πληθυσμός προσφύγων περιμένοντας να τους χορηγηθεί άσυλο για να μπορέσουν να ζήσουν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Και όμως, αντίθετα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, η Σερβία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, κατάφερε να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση που συντελείται στο έδαφός της.

Το «Εθνος της Κυριακής» δημοσιεύει φωτογραφικά ντοκουμέντα από τον προσφυγικό καταυλισμό που έχει στηθεί στην πόλη Σουμπότιτσα (Subotica), στη Βόρεια Σερβία, όπου εκεί καταλήγουν αρκετοί μετανάστες και πρόσφυγες που φεύγουν από την Ελλάδα. Οι Σέρβοι «δείχνουν» τον δρόμο που θα έπρεπε να έχει ακολουθήσει και η χώρα μας ώστε να υπάρξει σωστή υποδοχή των μεταναστών και προσφύγων, αλλά και ανακούφιση των νησιών από τις πιέσεις που δέχονται.

  Από την πρώτη στιγμή που ήρθαν αντιμέτωπες με την έκρηξη των μεταναστευτικών ροών, οι σερβικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίες με τη σειρά τους ανταποκρίθηκαν άμ

Από την πρώτη στιγμή που ήρθαν αντιμέτωπες με την έκρηξη των μεταναστευτικών ροών, οι σερβικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίες με τη σειρά τους ανταποκρίθηκαν άμεσα.

Οι μετανάστες ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται τον Δεκέμβριο του 2014 σ’ ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο τούβλων στα περίχωρα της Σουμπότιτσα, αναζητώντας καταφύγιο και λίγη ζεστασιά. Η πόλη βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα όπου η ουγγρική κυβέρνηση κατασκευάζει τον φράχτη, η ανέγερση του οποίου έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Στο σημείο που συγκεντρώνονται δεν έχουν φτάσει ακόμα οι εργασίες και οι πρόσφυγες μετέτρεψαν σε σπιτικό τους το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, όσο περιμένουν για να διασχίσουν τα σύνορα και να περάσουν στην Ουγγαρία. Δεν υπάρχει διαθέσιμο πόσιμο νερό, ούτε εγκαταστάσεις υγιεινής και οι άνθρωποι συχνά κοιμούνται έξω στο ύπαιθρο και όχι στο εργοστάσιο για να αποφύγουν τις επιδρομές της αστυνομίας. Οι περισσότεροι είναι από το Αφγανιστάν και αντιμετωπίζουν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, δερματικές παθήσεις, μυϊκούς πόνους και μυοσκελετικά προβλήματα.

  Μικρές και μεγάλες σκηνές βρίσκονται στη διάθεση μεμονωμένων ατόμων αλλά και οικογενειών.

Μικρές και μεγάλες σκηνές βρίσκονται στη διάθεση μεμονωμένων ατόμων αλλά και οικογενειών.

Η έκρηξη των προσφυγικών ρευμάτων το τελευταίο χρονικό διάστημα αιφνιδίασε τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές αρχές με αποτέλεσμα να διογκωθεί το πρόβλημα, αλλά σύμφωνα με τον Στάθη Κυρούση, επικεφαλής της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», που βρίσκεται στον καταυλισμό στη Σουμπότιτσα, η ανταπόκριση των σερβικών αρχών ήταν πολύ καλή. Από την πρώτη στιγμή που ήρθαν αντιμέτωπες με την έκρηξη των ροών, ζήτησαν τη βοήθεια διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίες με τη σειρά τους ανταποκρίθηκαν άμεσα. Ο καταυλισμός που έχει στηθεί παρέχει ασφάλεια, στέγη και τροφή στους μετανάστες.

Ταλαιπωρημένοι
Οι άνθρωποι που καταφεύγουν στις υπηρεσίες της οργάνωσης στη Σερβία είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι στην Ελλάδα, λόγω των συνθηκών διαβίωσης αλλά και γιατί έχουν αντιμετωπίσει πολλές κακουχίες κατά μήκος του ταξιδιού τους. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων διανύει μέρος του ταξιδιού ή ακόμη και όλο το ταξίδι με τα πόδια.

Οι ταλαιπωρημένοι μετανάστες και οι πρόσφυγες που καταφθάνουν εκεί έχουν πρόσβαση στα στοιχειώδη, όπως στέγη, τροφή, νερό και αποχωρητήρια.

Οι ταλαιπωρημένοι μετανάστες και οι πρόσφυγες που καταφθάνουν εκεί έχουν πρόσβαση στα στοιχειώδη, όπως στέγη, τροφή, νερό και αποχωρητήρια.

Ωστόσο, οι σερβικές αρχές έχουν κατασκευάσει πλέον οργανωμένες εγκαταστάσεις υποδοχής στις οποίες επικρατούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έχουν πρόσβαση στα στοιχειώδη, όπως στέγη, τροφή, νερό, αποχωρητήρια και ιατρική εξέταση. Σύμφωνα με τον Στ. Κυρούση, οι μετανάστες που πλέον έχουν βρει καταφύγιο στη Σερβία, αναρωτιούνται γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να κατασκευάσει παρόμοιες εγκαταστάσεις και αναγκάζονται να κοιμούνται σε πλατείες, χωράφια, παγκάκια, γεγονός που οδηγεί στην περαιτέρω εξαθλίωσή τους.

Ομως, και στην πόλη Μπογκοβάτσα (Bogovadja), στη βόρεια Σερβία, έχουν παρουσιαστεί εικόνες συγκεντρωμένων ανθρώπων έξω από το κέντρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, όπως και στα ελληνικά νησιά. Οι μετανάστες, κυρίως από τη Συρία και τη Σομαλία, συγκεντρώθηκαν στο δάσος, στη γύρω περιοχή, περιμένοντας τη σειρά τους για να υποβάλουν αίτηση για άσυλο και να βρουν καταφύγιο στο κέντρο.

  Την περασμένη εβδομάδα Τούρκος δουλέμπορος συνελήφθη να μεταφέρει με τζετ σκι δύο μετανάστες έναντι 4.000 δολαρίων.

Την περασμένη εβδομάδα Τούρκος δουλέμπορος συνελήφθη να μεταφέρει με τζετ σκι δύο μετανάστες έναντι 4.000 δολαρίων.

Στο Πρέσεβο (Presevo), στη νότια Σερβία, ύστερα από αίτημα των σερβικών αρχών, που αντιμετωπίζουν αύξηση στις αφίξεις προσφύγων στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, η οργάνωση έχει στείλει κινητές ιατρικές μονάδες και τη στιγμή αυτή έχουν μετακινηθεί προς την πόλη Μιράτοβατς.

Οπως φαίνεται, η Σερβία, που δέχεται επίσης μεγάλες πιέσεις από προσφυγικά ρεύματα, έχει καταφέρει να προσφέρει τα στοιχειώδη σε ανθρώπους που αναζητούν άσυλο.Την ίδια στιγμή, περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στη Λέσβο τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», που αναγκάζονται να διαμένουν στο ύπαιθρο, κυρίως στο Καρά Τεπέ. Στην Κω, 700 άτομα κοιμούνται στο πάτωμα ανάμεσα σε χαλάσματα και σπασμένα γυαλιά…

…Και οι ‘χρυσές’ μπίζνες των σύγχρονων δουλεμπόρων

Και ενώ η ανθρωπιστική κρίση μεγαλώνει λόγω της έκρηξης των προσφυγικών ροών, αποκαλύπτεται ότι στο Αιγαίο παίζονται πολλά παιχνίδια σε βάρος των μεταναστών από τους «σύγχρονους δουλεμπόρους» που πλουτίζουν από την ανθρώπινη δυστυχία. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους διεθνείς και εγχώριες Αρχές δείχνουν ότι οι διακινητές έχουν μετατρέψει σε «χρυσές» μπίζνες τη μεταφορά μεταναστών, αποκομίζοντας εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα σκαρφίζονται κάθε πιθανό τρόπο για να πάρουν μέρος της πίτας και να τσεπώσουν τα χρήματα.

Την περασμένη εβδομάδα Τούρκος δουλέμπορος συνελήφθη, από στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος σε συνεργασία με παρατηρητήρια του Ελληνικού Στρατού, να μεταφέρει με τζετ σκι δύο μετανάστες έναντι 4.000 δολαρίων, τους οποίους πήγαινε στη Λέσβο. Ανάλογο περιστατικό είχε εντοπιστεί ξανά και σύμφωνα με τις Αρχές τα συγκεκριμένα δρομολόγια γίνονται έως και έξι φορές την ημέρα!

Οπως έγινε γνωστό, στην περιοχή του Σαρμουσάκ λειτουργεί επιχείρηση «VIP μεταφοράς» μεταναστών με τρία τζετ σκι που πηγαινοέρχονται στη Λέσβο μεταφέροντας κάθε φορά δύο μετανάστες. Η ταρίφα που έχουν ορίσει οι δουλέμποροι για να μεταφέρουν με φουσκωτά τους πρόσφυγες κυμαίνεται κατά μέσον όρο στα 2.000 δολάρια.

Η συμφωνία προβλέπει την παροχή φουσκωτού σκάφους και καυσίμων για να περάσουν από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά. Ομως οι δουλέμποροι παίρνουν τα χρήματα και οι ίδιοι δεν διακινδυνεύουν καθόλου. Ορίζουν δύο ? τρία άτομα «υπεύθυνα» για το σκάφος για να το οδηγήσουν και μετά το γεμίζουν με όσο περισσότερους μπορούν.

Ανθρωποκυνηγητό
Τα φουσκωτά που εντοπίζονται κάθε μέρα από το Λιμενικό μεταφέρουν από 25 μέχρι 80 μετανάστες και έρχονται κατά δεκάδες. Με μέσον όρο επτά φουσκωτά την ημέρα που μεταφέρουν 50 μετανάστες το καθένα, τότε μιλάμε για πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια έσοδα για τους διακινητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 149 αλλοδαποί που εντοπίστηκαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας σε ερημική περιοχή του Ωραιοκάστρου είχαν ξεκινήσει το δρομολόγιό τους από παραλιακή περιοχή της Τουρκίας απέναντι από την Κω, και πλήρωσαν 2.000 δολάρια έκαστος, επιλέγοντας να μπουν στη χώρα από την ξηρά, αντί να επιβιβαστούν σε βάρκες και να διασχίσουν τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ – ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
astynomiko@pegasus.gr

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017