«Ο καπετάνιος του Norman Atlantic ήταν ήρωας. Το ίδιο και τα μέλη του πληρώματος. Ακούγαμε τις συνομιλίες μέσω ραδιοφώνου. Παρέμεινε εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια. Προσπαθούσε διαρκώς να ηρεμήσει τον κόσμο, να τους πει ότι έπρεπε να μείνουν ήρεμοι»

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, από την εισαγγελία του Μπάρι ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του νόμιμου εκπροσώπου του γραφείου της ΑΝΕΚ στην Ιταλία (δεν αναφέρεται όνομα), του υπαλλήλου της εταιρείας Παύλου Φαντάκη, του 45χρονου υπευθύνου καταστρώματος Λουίτζι Γιόβινε και του 56χρονου μηχανικού Φραντσέσκο Ρομάνο.

Ωστόσο, την ώρα που προκαλεί έκπληξη η δήλωση του καπετάνιου του Norman Atlantic πως έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να σώσει τον κόσμου, την ίδια άποψη εκφράζει και ο καπετάνιος του ρυμουλκού Tenax, Λούκα ΤΖίζι που συνοδεύει το πλοίο στο Μπρίντιζι. «Ο καπετάνιος του Norman Atlantic ήταν ήρωας. Το ίδιο και τα μέλη του πληρώματος. Ακούγαμε τις συνομιλίες μέσω ραδιοφώνου. Παρέμεινε εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια. Προσπαθούσε διαρκώς να ηρεμήσει τον κόσμο, να τους πει ότι έπρεπε να μείνουν ήρεμοι» δήλωσε ο Λούκα Τζίζι.