Ο δεύτερος γύρος μεγάλης κρίσης έχει ήδη αρχίσει και θα είναι πολύ πιο επώδυνος παγκοσμίως…

H ANAΛΥΣΗ – εκτίμηση: H λεγόμενη «οικονομική ανάκαμψη», που ξεκίνησε το 2009 έχει βασιστεί σχεδόν σε καθολικό βαθμό στις καταλυτικές παρεμβάσεις των Κεντρικών Τραπεζών επισημαίνει σε έκθεση της  η Phoenix Capital.

Ο πρώτος γύρος των παρεμβάσεων (2007 με αρχές του 2009) έγινε στο όνομα της διάσωσης του συστήματος. Ο δεύτερος γύρος (2010-2012) που ακολούθησε πραγματοποιήθηκε για διαπιστώθηκε ότι ο πρώτος γύρος δεν είχε πετύχει τους επιθυμητούς στόχους.

Ωστόσο, από το 2012 και μετά, όλα άλλαξαν.  Σε εκείνο το σημείο οι κεντρικές τράπεζες ακολούθησαν μια κεϋνσιανή τρέλα. Τότε ήταν που οι επικεφαλής των Κεντρικών άρχισαν να μιλούν για προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης «αορίστου χρόνου» ή ότι «θα κάνουν ότι χρειάζεται».

Ωστόσο, η παραφροσύνη ήταν στην πραγματικότητα μεγαλύτερη. Οι παρεμβάσεις των Κεντρικών Τραπεζών ήταν μπλόφες.  Το 2013, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ξεκίνησε ένα ενιαίο πρόγραμμα QE ίσο με το 25% του ΑΕΠ της Ιαπωνίας.

Αυτό ήταν πρωτοφανές στην οικονομική ιστορία του πλανήτη. Ποτέ πριν δεν είχε μια χώρα κατακλυστεί από τόσα πολλά χρήματα σε σχέση με το μέγεθος της σε  τόσο γρήγορο διάστημα … και με ελάχιστα  αποτελέσματα…

Υπήρξαν λίγα τρίμηνα αυξημένης οικονομικής ανάπτυξης, ωστόσο  οι δαπάνες των νοικοκυριών κατέρρευσαν ενώ εμφανίστηκε και ο πληθωρισμός. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους.

Η Ιαπωνία προχώρησε σε αγορές ομολόγων στο ξεκίνημα του προγράμματος. Ωστόσο, δεν συνεχίστηκε έως τα  τέλη του 2014 καθώς τα αποτελέσματα ήταν κατώτερα.

Κατά την άποψη της Phoenix Capital αυτή ήταν η στιγμή Rubicon. Η στιγμή κατά την οποία οι κεντρικές τράπεζες έπαψαν να προσποιούνται ότι ενέργειες ή πολιτικές τους είχαν ως στόχο την  σταθερότητα των οικονομιών.

Πρέπει να τονιστεί ότι το σημερινό χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει υποστεί μεγάλη ζημία, κρύβει δομικά προβλήματα.

Δηλαδή, έως ότου, στις αρχές Ιανουαρίου του 2015, όταν η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας έχασε τον έλεγχο, σπάζοντας μια κλειδωμένη συναλλαγματική σχέση.

Η Ελβετία σε ελάχιστο διάστημα έχασε το 10% με  15% του ΑΕΠ της σε μια μέρα. Τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα που ακόμη και με εκτύπωση χρήματος, δεν μπορούν να επιλυθούν.

Φθάσαμε στο σημείο η μόχλευση των κεντρικών τραπεζών ενεργητικό προς ίδια κεφάλαια να φθάνει τις 50 φορές. Το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση βαθειάς αφερεγγυότητας.

Η μεγάλη κρίση κατά την οποία ολόκληρες χώρες χρεοκοπούν, έχει αρχίσει. Δεν θα ξεδιπλωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες θα απαιτηθεί αρκετός καιρός για να ολοκληρωθεί.

Αλλά η μεγάλη κρίση έχει ξεκινήσει. Ο δεύτερος γύρος μεγάλης κρίσης έχει ήδη αρχίσει και θα είναι πολύ πιο επώδυνος παγκοσμίως.

* ,