Ο αστακός με ΦΠΑ 13% και τα μακαρόνια 23%, μια αριστερή προσέγγιση στην κατανάλωση | Mikrometoxos.gr

Ο αστακός με ΦΠΑ 13% και τα μακαρόνια 23%, μια αριστερή προσέγγιση στην κατανάλωση

25.06.2015 03:11
Αυτά τα τραγελαφικά θα συμβούν στο στάδιο της εφαρμογής και μετάταξης των προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ
Τα μακαρόνια με συντελεστή 23% και ο αστακός στο 13%, αυτή είναι μια αριστερή προσέγγιση στα περί κατανάλωσης.
Οι απαιτήσεις των δανειστών οδηγούν τα φθηνά και ευρείας κατανάλωσης προϊόντα όπως είναι τα μακαρόνια και το ρύζι στον υψηλό συντελεστή ενώ ο πανάκριβος και άπιαστος αστακός για την πλειονότητα των νοικοκυριών θα παραμείνει στο 13%.
(H αριστερή πολιτική μάλλον δεν πρόβλεψε τι θα γίνει με την αστακομακαρονάδα….που περιλαμβάνει και αστακό και μακαρόνια)
Η διατήρηση του αστακού στον συντελεστή 13% θα γίνει χάρη στο χαρακτηρισμό ως φρέσκου και ως νωπού προϊόντος ενώ τα μακαρόνια ως τυποποιημένο προϊόν θα οδηγηθεί στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ του 23%.
Αυτά τα τραγελαφικά θα συμβούν στο στάδιο της εφαρμογής και μετάταξης των προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.
Ένα ακόμη παράδειγμα είναι ο χαρακτηρισμός τους προϊόντος ως είδος πολυτελείας.
Η κατηγορία μπορεί να συμπεριλάβει από ένα εμφιαλωμένο κρασί ως ένα πολυτελές αυτοκίνητο.
Αυτά είπε στο bankingnews.gr ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος, να σημειωθεί, αφήνει αιχμές για τον τρόπο επιλογής των μέτρων φορολόγησης από τις ίδιες τις υπηρεσίες.
Η υπέρφορολόγηση του ΙΧ άνω των 2500 κυβικών εκατοστών είχε και θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο διότι ο ιδιοκτήτης του ΙΧ προτιμά να το κλειδώσει στο γκαράζ με συνέπεια να χαθούν τα έξοδα μετακίνησης άρα έσοδα για το κράτος.
Επίσης η ακινησία του αυτοκινήτου μειώνει την αναγκαιότητα για service με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ευρώ από τα συνεργεία.
Αυτά έφερε η δυσβάστακτή αύξηση των τελών κυκλοφορίας των πολυτελών ΙΧ.
Το έμπειρο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν όταν θα έρθει η στιγμή της υλοποίησης και εφαρμογή τους με την έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων.
Πάντως ο ίδιος εκτιμά ότι οι δυσκολίες θα είναι πολλές και ανυπέρβλητες στο στάδιο της ψηφοφορίας από τη βουλή των Ελλήνων καθώς γνωρίζει πολύ καλά τις πολιτικές τάσεις της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017