Ο Τσίπρας κάλεσε τον Βαρουφάκη στο Μαξίμου και πήγαν… βόλτα στήριξης στον Εθνικό Κήπο!

  • Ανοιχτή γραμμή με Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Οι στιγμές κρίσιμες. Έτσι τουλάχιστον παρουσιάζονται. Στις Βρυξέλλες, Γιάνης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν σταλεί από τον πρωθυπουργό με μια αποστολή (ας ελπίσουμε όχι επικίνδυνη): να γεφυρώσουν το χάσμα με τους δανειστές και να βρουν μια κοινή θέση με το Brussels Group ώστε στο κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης, αν είναι δυνατόν, να τελειώσει ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας.

Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν από τις 18:00. Είχε άλλωστε συνεχείς συσκέψεις και ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους τρεις απεσταλμένους του στις Βρυξέλλες. Ανάμεσα στους τρεις δεν είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης, που έμεινε στην Αθήνα και αυτό έδωσε τροφή στις φήμες πως ετοιμάζει ή ετοιμάζεται η έξοδός του από την κυβέρνηση.

Σε μια προσπάθεια να δείξει πως στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών, ο πρωθυπουργός τον κάλεσε στο Μαξίμου και με τα πόδια πήγαν βόλτα στον Εθνικό Κήπο. Casual ντυμένοι και οι δυο, όπως φαίνεται στις εικόνες που μετέδωσε η ΕΡΤ1, περπάτησαν και μπήκαν στο εσωτερικό του Κήπου, όπου συνέχισαν τη συζήτησή τους μακριά από τα… αδιάκριτα βλέμματα.

Η βόλτα των δυο ανδρών ερμηνεύεται πως μια κίνηση του Μαξίμου να δείξει πως ο Γιάνης Βαρουφάκης χαίρει της αμέριστης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός επιλέγει να πάει… βόλτα με τον κ. Βαρουφάκη. Είχε συμβεί κάτι ανάλογο τον Μάρτιο, όταν και πάλι ακούγονταν πολλά σχετικά με τη θέση του υπουργού στην κυβέρνηση. Τότε, οι δυο άνδρες είχαν περπατήσει μέχρι το Παγκράτι όπου έκατσαν για καφέ.
Τσίπρας: Θέλουμε βιώσιμη συμφωνία αλλιώς θα πούμε το μεγάλο όχι

Όλα αυτά ενώ ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος ακόμη και να φτάσει ως τη ρήξη, αν οι δανειστές επιμείνουν στις απαιτήσεις τους και δεν δεχτούν να καταλήξουν σε μια «βιώσιμη συμφωνία» με την Αθήνα.

Στη σύσκεψη κορυφής που έγινε την Παρασκευή στο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να στείλει μηνύματα εντός (βλέπε Αριστερή Πλατφόρμα και διαφωνούντες βουλευτές) αλλά και εκτός (δανειστές).

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πως ούτε εκλογές θα γίνουν, ούτε και δημοψήφισμα, επιχειρώντας έτσι να σταματήσει κάθε δημόσια συζήτηση από βουλευτές και στελέχη του κόμματος περί εκλογών, περί μη ψήφισης της συμφωνίας όταν αυτή επιτευχθεί και έρθει στη Βουλή.

«Ξεχάστε κάθε σκέψη για εκλογές και δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή, τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού μαζί της και άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο», είπε ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του, διαμηνύοντας επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη στις 25 Ιανουαρίου για να διαχειριστεί τα δύσκολα!

«Ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε για να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις και να διαχειριστούμε τα δύσκολα. Κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Οι αποφάσεις και η διαχείριση τους ανήκουν αποκλειστικά σε εμάς, όσο δύσκολες και να είναι», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και εμφανίστηκε πρόθυμος να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές, αρκεί όπως είπε αυτή να είναι βιώσιμη. «Αν έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία, όσο και αν είναι δύσκολος ο συμβιβασμός θα σηκώσουμε το βάρος γιατί μόνο μας κριτήριο είναι η έξοδος από την κρίση και από τα μνημόνια της υποτέλειας», επεσήμανε.

Δεν απέκλεισε όμως τη ρήξη, αν οι δανειστές επιμείνουν να μην κάνουν βήμα πίσω από τις απαιτήσεις τους. «Αν είναι όμως η Ευρώπη να επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας, πάλι εμείς, θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αρνηθούμε, θα πούμε το μεγάλο όχι και θα δώσουμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική μας κυριαρχία.

Πηγή: newsit.gr