Ο Τζομπς είχε πει «όχι» σε πρόταση Κουκ για μόσχευμα

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ

Τις ανθρώπινες σχέσεις πίσω από μια ισχυρή πολυεθνική επιχειρεί να αναδείξει ένα νέο βιβλίο για τον Στιβ Τζομπς που υποστηρίζει ότι λίγο πριν φύγει από τη ζωή και όντας βαριά άρρωστος, ο συνιδρυτής της Apple απέρριψε την προσφορά του νυν διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Τιμ Κουκ, για μόσχευμα.

Ενα καινούργιο βιβλίο αποκαλύπτει νέες πτυχές για τις σχέσεις του Στιβ Τζομπς (δεξιά) με τον Τιμ Κουκ στην τελευταία πολύ δύσκολη περίοδο της ασθένειας του πρώτου, που τον οδήγησε στον θάνατο τον Οκτώβριο του 2011, στα 56 του χρόνια

Το 2004 ο Τζομπς ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας. Μέχρι το 2009 η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί δραματικά και ήταν σε αναμονή για μεταμόσχευση ήπατος. Σύμφωνα με το βιβλίο «Becoming Steve Jobs» των Μπρεντ Σλέντερ και Ρικ Τέτζελι, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 24 Μαρτίου, ο Κουκ επισκεπτόταν συχνά τον Τζομπς. Υστερα από μια συνάντηση που είχαν, αισθάνθηκε τόσο άσχημα ώστε σκέφθηκε να υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος για να διαπιστώσει αν είναι συμβατός δότης. Οταν ανακάλυψε ότι μπορούσε να βοηθήσει τον Τζομπς, του το πρότεινε, αλλά εκείνος αντέδρασε με θυμό, απορρίπτοντας την προσφορά.

«Ενα απόγευμα, ο Κουκ έφυγε από το σπίτι, νιώθοντας τέτοια αναστάτωση που αποφάσισε να κάνει εξετάσεις αίματος. Ανακάλυψε, ότι όπως και ο Στιβ, είχε μια σπάνια ομάδα αίματος και θεώρησε ότι μπορεί να είχαν την ίδια. Αρχισε να κάνει έρευνα και έμαθε ότι ήταν δυνατό να μεταμοσχευθεί τμήμα του ήπατος σε κάποιον που χρειάζεται μόσχευμα…», αναφέρεται στο βιβλίο.

Η άρνηση
Ο Κουκ πέρασε από το σπίτι του Τζομπς στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνια για να του το προτείνει, αλλά σύμφωνα με τους συγγραφείς συνάντησε την απόλυτη άρνηση, παρότι προσπάθησε να τον καθησυχάσει, λέγοντας ότι ο ίδιος είναι υγιής και δεν διατρέχει κίνδυνο: «Με διέκοψε προτού καλά καλά προλάβω να μιλήσω. ”Οχι”, μου είπε. ”Δεν θα σε αφήσω ποτέ να το κάνεις αυτό”», θυμάται ο διάδοχος του Τζομπς, σημειώνοντας ότι κάποιος που είναι εγωιστής και βρίσκεται κοντά στον θάνατο δεν απαντά έτσι.

«”Οχι, δεν θα το κάνω!”. Σχεδόν πετάχτηκε από το κρεβάτι του και μου το είπε. Κι αυτό έγινε μια περίοδο που ήταν πολύ άσχημα τα πράγματα. Ο Στιβ μού φώναξε μόνο τέσσερις-πέντε φορές μέσα στα 13 χρόνια που τον ήξερα και αυτή ήταν μία από αυτές», τονίζει ο Κουκ, σύμφωνα με το βιβλίο.

Ο Τζομπς εντέλει υπεβλήθη σε μεταμόσχευση ήπατος τον Μάρτιο του 2009. Τον Αύγουστο του 2011 παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος και απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2011, στα 56 του έτη.

Το βιβλίο αποκαλύπτει επίσης πως ο συνιδρυτής της Apple σκεφτόταν να αγοράσει τη Yahoo!, αλλά και το γεγονός ότι σε αντίθεση με όσα αναφέρονται σε προηγούμενη βιογραφία, δεν ενδιαφερόταν για την τηλεόραση: «Απλώς δεν μου αρέσει η τηλεόραση. Η Apple δεν θα ξανακατασκευάσει ποτέ TV», είχε δηλώσει. Το 2004 είχε εξηγήσει τους λόγους: «Δεν πιστεύουμε ότι τηλεοράσεις και υπολογιστές θα συγχωνευτούν. Βασικά, πιστεύουμε ότι βλέπει κανείς τηλεόραση για να απενεργοποιήσει το μυαλό του και δουλεύει στον υπολογιστή για να ενεργοποιήσει το μυαλό του». Ωστόσο, η εταιρεία προχώρησε στο λανσάρισμα της Apple TV network το 2007 και έχει πουλήσει εκατομμύρια συσκευές.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΑΓΙΑ

ethnos.gr