Ο Σόιμπλε θέλει την Ελλάδα εκτός Αγορών, αξιολόγηση Ιούνιο, μόνιμη επιτήρηση ή GRexit | Mikrometoxos.gr

Ο Σόιμπλε θέλει την Ελλάδα εκτός Αγορών, αξιολόγηση Ιούνιο, μόνιμη επιτήρηση ή GRexit

16.12.2016 00:08

http://analitis.gr/panagiotou

Αν η διαπραγμάτευση κλείσει νωρίς τότε τα ελληνικά ομόλογα θα μπορέσουν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο μόλις έλαβε 7μηνη παράταση και τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας θα μειωθούν επιτρέποντας το άνοιγμα των αγορών και τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να δανείζεται, έστω μερικώς, από αυτές. Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση θα μπορέσει να μιλήσει για «success story», να μειώσει την οικονομική εξάρτηση της από τους δανειστές και να ενδυναμώσει τη διαπραγματευτική της θέση απέναντι τους.

Δηλαδή, ό,τι ακριβώς ο Σόιμπλε θέλει να αποτρέψει να συμβεί. 

Και αυτό, γιατί για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών μόνο κάτω από την πίεση που προκαλούν οι κλειστές αγορές η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δεσμευτεί και να προσπαθήσει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος θεωρεί αναγκαίες για την παραμονή της στο ευρώ. Για τον Σόιμπλε, το άνοιγμα των αγορών θα καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις, θα κάνει την Ελλάδα να φανεί ότι πέτυχε τους στόχους της και θα προκαλέσει πρόβλημα στη Γερμανία τόσο στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αυξάνοντας την πίεση για κούρεμα του χρέους, όσο και μακροπρόθεσμα, αφού, κατά τη γνώμη του, τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δε θα έχουν αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και έτσι η χώρα θα παραμείνει εστία κινδύνου και πιθανής μόλυνσης για τη Γερμανία και την Ευρωζώνη.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι τα οικονομικά περιθώρια της ελληνικής κυβέρνησης θα στενέψουν επικίνδυνα από τον Ιούνιο του 2017, ο Σόιμπλε  θέλει η β’ αξιολόγηση να τραβήξει μέχρι τότε, έτσι ώστε η ελληνική κυβέρνηση, κάτω από το βάρος της οικονομικής πίεσης, να αναγκαστεί να βάλει όσο το δυνατόν περισσότερο «νερό στο κρασί της» κάτι που θα μεταφραστεί σε αποδοχή της θέσπισης νέων μέτρων λιτότητας και σε δέσμευση για την καταγραφή μεγάλων πλεονασμάτων.

 

Μόνο τότε και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι γερμανικές εκλογές, ο Σόιμπλε θα αποδεχτεί να συμφωνήσει σε έναν ελάχιστο συμβιβασμό για το ελληνικό χρέος και σε μία προληπτική γραμμή πίστωσης η οποία θα ενεργοποιείται μετά την ενεργοποίηση του κόφτη και με την υποχρέωση λήψης και περαιτέρω μέτρων, έτσι ώστε η Ελλάδα να παραμείνει σε μία μόνιμη επιτήρηση, τουλάχιστον για μία δεκαετία.

Αν η γραμμή Σόιμπλε δε περάσει, επειδή, για παράδειγμα, η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί και προχωρήσει σε εκλογές, τότε θα θέσει το ίδιο δίλημμα στην επόμενη κυβέρνηση και αν και από αυτήν υπάρξει άρνηση θα παίξει το χαρτί του GRexit, το οποίο έχει έτοιμο στο συρτάρι.

Η επικράτηση ενός σεναρίου που θα κινείται στα πλαίσια της λογικής μίας άκαμπτης στάσης από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου, πιθανότητες επαλήθευσης μεγαλύτερες του 70%, σε αντιπαραβολή με το σενάριο που θέλει τη β’ αξιολόγηση να κλείνει μέχρι το Φεβρουάριο, χωρίς τη λήψη νέων μέτρων και τη δέσμευση για την επίτευξη μεγάλων πλεονασμάτων, που έχει πιθανότητες μικρότερες του 30%. Παρόλα αυτά, μακάρι η ελληνική κυβέρνηση να πετύχει μία θετική έκπληξη για τη χώρα και με τη διπλωματική της στρατηγική να αναγκάσει τον Σόιμπλε να υποχωρήσει.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017