Ο Σαρκοζί στερεί την πρωτιά από την Λεπέν

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι συντηρητικοί του πρώην προέδρου Σαρκοζί αναδεικνύονται νικητές στον α΄ γύρο των νομαρχιακών στη Γαλλία, με το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν καταλαμβάνει την δεύτερη θέση, ενώ τρίτοι έρχονται οι σοσιαλιστές του Ολάντ.

 

Ο Σαρκοζί στερεί την πρωτιά από την Λεπέν

Με το περίπου 30% που έδιδαν (χθες αργά το βράδυ) τα exit poll στο UMP του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν που προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις, δεν πετυχαίνει το στόχο της πρωτιάς και περιορίζεται περίπου στο 25% των ψήφων. Αναμενόμενη αν και πικρή η ήττα για τους Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ που δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 23%. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βάλς ωστόσο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι δεν έδωσαν την νίκη στους ακροδεξιούς.

Περισσότεροι από 43 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τα μέλη νομαρχιακών συμβουλίων, που αποτελούν την πρώτη βαθμίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα. Στην εκλογική διαδικασία δεν συμπεριλαμβάνεται το Παρίσι και η ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας, η Λυόν και οι υπερπόντιες κτήσεις.

Συσπειρωμένη η κεντροδεξιά
Τα τελευταία δημοσκοπικά αποτελέσματα προανήγγειλαν θρίαμβο των ακροδεξιών της Μαρίν Λεπέν και πανωλεθρία για το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα του προέδρου Ολάντ. Οι νομαρχιακές εκλογές αναμένονταν ότι θα έφερναν την επιβεβαίωση ενός… «σοσιαλιστικού χειμώνα». Και οι προβλέψεις των δημοσκόπων επιβεβαιώθηκαν, τουλάχιστον όσον αφορά τους Σοσιαλιστές.

Μετά την αποτυχία των Σοσιαλιστών πέρυσι στις δημοτικές εκλογές και στη συνέχεια στις ευρωεκλογές, πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ήττα τους μέσα στην τελευταία διετία. Ένας από τους λόγους αυτής της τροπής θεωρείται το γεγονός ότι η κυβερνώσα πλειοψηφία κατεβαίνει στις εκλογές διαιρεμένη. Οι Σοσιαλιστές, οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Μέτωπο της Αριστεράς στον σημερινό πρώτο γύρο κατέβηκαν στους περισσότερους νομούς χωριστά.

Αντίθετα ο Σαρκοζί κατόρθωσε να συσπειρώσει στο πλευρό του τα δύο κεντροδεξιά κόμματα, γεγονός που του δίνει ελπίδες ότι θα περάσει μάλλον χωρίς πρόβλημα στο δεύτερο γύρο για να αναμετρηθεί σε πολλούς νομούς με το βαρύ πυροβολικό του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, τη Μαρίν Λεπέν, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων σε όλη την επικράτεια.

Οι εκλογές θεωρούνται πάντως βαρόμετρο για τις περιφερειακές του ερχόμενου Νοεμβρίου, που ίσως να δώσουν τη χαριστική βολή στους κυβερνώντες.

Αν και οι δημοσκοπήσεις την έφερναν νικητή κατά τις τελευταίες εβδομάδες, “η άκρα δεξιά δεν είναι η πρώτη πολιτική παράταξη της Γαλλίας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

“Καλώ κάθε έναν να υιοθετήσει μία ξεκάθαρη στάση και να ψηφίσει υπέρ του δημοκρατικού υποψήφιου της αριστεράς ή της δεξιάς όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με την άκρα δεξιά. Ολοι οι δημοκράτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους”, πρόσθεσε ο γάλλος πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας “αξιοπρεπή” την εκλογική επίδοση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν από την πλευρά της δήλωσε αντιθέτως ότι με δεδομένο το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς “οφείλει να παραιτηθεί”. “Το Εθνικό Μέτωπο κατόρθωσε να υπερβεί το ποσοστό που πέτυχε στις ευρωεκλογές”, πρόσθεσε.

Για τον Νικολά Σαρκοζί, “η αλλαγή έχει ξεκινήσει και τίποτε δεν θα την σταματήσει”. “Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τοπικό ή εθνικό επίπεδο με την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου”, έσπευσε να διευκρινίσει.

“Εάν οι συμπολίτες μας έστρεψαν μαζικά τα νώτα στην αριστερά, αυτό οφείλεται στο ότι αισθάνονται ότι εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν σταματήσει να τους λένε ψέματα”, είπε ο Νικολά Σαρκοζί.

Πηγή: Deutsche Welle- ΑΜΠΕ