Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λιγότερο ακραίος από τις Βρυξέλλες! | Mikrometoxos.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λιγότερο ακραίος από τις Βρυξέλλες!

27.01.2015 01:58

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λιγότερο ακραίος από τις Βρυξέλλες. Οι φαινομενικά σοβαροί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο υποστηρίζουν πιο ακραίες οικονομικές θέσεις σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ο Πολ Κρούγκμαν.

Ο διεθνής τύπος παρουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα της άκρας αριστεράς,αλλά οι προτάσεις του βασίζονται σε συμβατικές οικονομικές θέσεις, εκτιμά ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Σύμφωνα με τον αμερικανό οικονομολόγο οι δανειστές δεν έχουν καμία αξιοπιστία καθώς το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα δεν είχε κανέναν νόημα.

«Δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να λειτουργήσει» σημειώνει ο P. Krugman και συμπληρώνει: «αν μη τι άλλο, το πρόβλημα με τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν είναι αρκετά ριζοσπαστικά».

«Το κούρεμα του χρέους και η χαλάρωση της λιτότητας θα απαλύνουν τα οικονομικά προβλήματα, αλλά είναι αμφίβολο αν θα είναι επαρκή για να ωθήσουν σε μια ισχυρή ανάκαμψη.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι σαφές τι περισσότερο μπορεί να κάνει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, αν δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει το ευρώ» τονίζει.

Σύμφωνα με τον Krugman, αν η τρόικα ήταν ρεαλιστική, τότε θα αναγνώριζε ότι ζητούσε το αδύνατο.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος στην Ελλάδα, το ΔΝΤ προσπάθησε να βρει άλλα ιστορικά παραδείγματα που να αποδείκνυαν πως η αποπληρωμή χρέους μέσω ελληνικού τύπου λιτότητας ήταν επιτυχής, αλλά δεν βρήκε.

Τέλος υπογραμμίζει ότι «οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ήταν καλό να αφήσουν τη διάλεξη, … ζητώντάς του να συμπεριφερθεί υπεύθυνα και να συμμορφωθεί με το πρόγραμμά τους.

Η αλήθεια είναι πως έχασαν την αξιοπιστία τους. Το πρόγραμμα που επέβαλαν στην Ελλάδα δεν είχε νόημα. Δεν υπήρχε περίπτωση να λειτουργήσει».

Στην έκκλησή του για μια μεγάλη αλλαγή, ο Τσίπρας είναι πολύ πιο ρεαλιστής από τους αξιωματούχους που θέλουν να συνεχιστεί το “ξυλοκόπημα” έως ότου επιστρέψει η ηθική, καταλήγει ο Krugman.

 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017