Ο Μαντέλα, ο Βαρουφάκης και το χαβανέζικο

Ο Μαντέλα, ο Βαρουφάκης και το χαβανέζικο
 
Ωσάν να μην είχε προηγηθεί η επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ωσάν να μην έγινε ποτέ λόγος για το… «διαζύγιο στο κόμμα που έρχεται με δόσεις», ο κ. Βαρουφάκης ασχολούνταν στη Βουλή με την κάλυψη που του πρόσφερε ο Πρωθυπουργός για το Plan B’ και με το… πουκάμισό του.
Οταν μάλιστα ρωτήθηκε αν αισθάνεται ικανοποιημένος από αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός, είπε απλώς ότι «αισθάνεται ικανοποιημένος για την ενότητα που έδειξε το κόμμα». Λίγα μέτρα πιο κάτω ο Δ. Κρεμμαστινός του ΠαΣοΚ βάλθηκε να διαλευκάνει γιατί ο κ. Τσίπρας κάλυψε τον κ. Βαρουφάκη: «Μάλλον φοβήθηκε ότι τον είχε καταγράψει σε μαγνητόφωνο και σου λέει, να πω τι ακριβώς συνέβη, μήπως και βγάλει καμία κασέτα» έλεγε ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ. Οταν ο κ. Βαρουφάκης έμαθε τι λέει ο κ. Κρεμμαστινός, πέταξε ένα… «ανοησίες»και θέλησε να πει μια ιστορία για τα πουκάμισά του.
***
Αρχισε λοιπόν να περιγράφει μια συνάντηση του τότε προέδρου του ΠαΣοΚ Γ. Παπανδρέου, το 2002, με τον  Μαντέλα στην Αθήνα. Ηταν μια συνάντηση γεμάτη συγκινήσεις, με επίσημα δείπνα, με τον Α. Τσοχατζόπουλο να τον προσφωνεί, με τον Δ. Αβραμόπουλο να θέλει να του απονείμει το κλειδί της πόλεως των Αθηνών (όμως η τελετή ακυρώθηκε λόγω ασθενείας του υψηλού επισκέπτη) και με τον Γιάνη Βαρουφάκη να «τρυπώνει» ως σύμβουλος του κ. Παπανδρέου σε ένα επίσημο γεύμα, φορώντας το ίδιο πουκάμισο (που φορούσε στη Βουλή) ή κάποιο παρόμοιο.
Οι υπόλοιποι ήταν γραβατωμένοι, με σκούρα κοστούμια. Κάποια στιγμή τον πλησίασε ο Μαντέλα, ο οποίος φορούσε και αυτός ένα εμπριμέ πουκάμισο. Και αντί άλλης κουβέντας, του είπε: «Είσαι όπως πρέπει ντυμένος(«You’re to the point»)!
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=726770