Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης στο Αρχαιολογικό Μουσείο | Mikrometoxos.gr

Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης στο Αρχαιολογικό Μουσείο

24.06.2015 14:23

Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης είναι ένας καλλιτέχνης που βιώνει τον διαρκή διάλογο με την ελληνική αρχαιότητα, στην οικουμενική της διάσταση, δημιουργώντας, παράλληλα, έργο πρωτοποριακό, που εμπνέεται από τις επιστημονικές κατακτήσεις της σημειωτικής και του δομισμού. Δεν αποτελεί παράδοξο, λοιπόν, ότι η αναδρομή στο έργο αυτού του ριζικά μοντέρνου φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Εκεί, και στο πλαίσιο της Μπιενάλε της πόλης, εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεσή του με τίτλο «Hel(l)as! Παντού!», στην οποία περιλαμβάνονται έργα της περιόδου 1970-2014. Έργα μέσω των οποίων ο Ξενάκης σχολιάζει μέσα από τη χρήση των συμβόλων τη γύρω του κοινωνική πραγματικότητα, ένα χαρακτηριστικό του έργου του που αναδεικνύεται ήδη από τον περιπαικτικό τίτλο, ο οποίος επιδιώκει να διατηρήσει την αμφιθυμία ανάμεσα στο θρηνητικό «Helas!» και το δοξαστικό «Hellas! Παντού!».

Στα έργα του ποικίλα σύμβολα, σημεία και υλικά κατάλοιπα με μεσογειακή καταγωγή, όπως αιγυπτιακά ιδεογράμματα, γραφές, λίθινες στήλες, πήλινες πινακίδες, αλληλεπιδρούν με σύγχρονα σήματα κάθε είδους: χάρτες, βιβλία, κώδικες, βέλη, ανύσματα… Ο δημιουργικός αυτός διάλογος μεταγράφεται εικαστικά σε έργα ζωγραφικής και χαρακτικής, σε τρισδιάστατες κατασκευές, σε περιβάλλοντα ή εγκαταστάσεις, σε ψηφιακούς χώρους.

Ο διάλογος του Αιγυπτιώτη δημιουργού με τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου, μέσα από τα 42 συνολικά έργα που παρουσιάζονται, προτείνει μια νέου είδους τάξη μέσα από τον διασκορπισμό και την αταξία, μεταμορφώνοντας το Μουσείο σε καλειδοσκόπιο, όπου διακρίνεται αυτό που διαφεύγει: η ύλη των πραγμάτων, η φθαρτότητά τους, η χαμένη βιογραφία αυτών και των εμπνευστών τους.

Η έκθεση, που παρουσιάζεται σε επιμέλεια των Ευαγγελίας Τσαγκαράκη και Στυλιάνας Γκαλινίκη, με συντονισμό από την διευθύντρια του ΑΜΘ Πολυξένη Αδάμ – Βελένη, θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017