Ο Ευ.Τσακαλώτος ανησυχεί για το Brexit και επιμένει με τους “53” να “αντιπολιτεύεται” τον εαυτό του!

Το Brexit δημιουργεί ασάφειες και αβεβαιότητες για την ευρωπαϊκή οικονομία που θα κάνουν  τελικά ζημιά και στην ελληνική οικονομία, είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
 «Δεν είναι καλές οι συνέπειες του Brexit, μας χαλάει το αφήγημα της ανακεφαλαιοποίησης και της επόμενης ημέρας. Δεν ξέρουμε ακόμη πόση ζημιά θα μας κάνει, αλλά θα μας κάνει ζημιά. Είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν φυγόκεντρες τάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Ο υπουργός  ανέφερε πως «δεν μπαίνει θέμα Grexit» , ωστόσο προσέθεσε πως μετά τις εξελίξεις στη σχέση Βρετάνιας – ΕΕ «κανείς δεν μπορεί να πει πως με το Grexit έχουμε ξεμπερδέψει».

Οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ στους οποίους είναι επικεφαλής ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξαν στην Κεντρική Επιτροπή πως το Μνημόνιο δεν είναι ούτε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε ιδιοκτησία της Αριστεράς.

Υποστήριξαν μάλιστα ότι αντιθέτως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανταγωνιστικό προς τις μνημονιακές δεσμεύσεις και στη βάση αυτή ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης ζητούν από την κυβέρνηση να έρθει, εάν χρειαστεί, σε ρήξη με την ευρωπαϊκή ελίτ για τα εργασιακά δικαιώματα, τον συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές συμβάσεις.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι, “ενώ η συμφωνία του περσινού καλοκαιριού, εξηγήθηκε αρχικά ως προϊόν αδίστακτου εκβιασμού, σταδιακά η πολιτική αυτή εξήγηση αποδυναμώθηκε, με αποτέλεσμα να φαίνεται ή να εκλαμβάνεται από το λαϊκό κόσμο ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις συγκροτούν το δικό μας πρόγραμμα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς».

«Είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων».