Ο «Δράκος» προκάλεσε παλίρροια 6 τρισ. δολαρίων - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Ο «Δράκος» προκάλεσε παλίρροια 6 τρισ. δολαρίων

05.07.2015 06:28
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64213122

Ο «δράκος» προκάλεσε παλίρροια 6 τρισ. $

Η κάθετη πτώση του κινεζικού χρηματιστηρίου το τελευταίο 20ήμερο έχει «φουντώσει» και πάλι τις συζητήσεις μεταξύ των ειδικών για το αν αυτή η εξέλιξη προμηνύει το «σκάσιμο» μιας «φούσκας» στην κορυφαία ίσως «ατμομηχανή» της παγκόσμιας οικονομίας.

Οταν ξεφουσκώσει το κινεζικό χρηματιστήριο θα αποκαλυφθεί ότι πολύς κόσμος εκεί έξω κολυμπά χωρίς μαγιό

Ωστόσο οι απόψεις των διεθνών επενδυτικών οίκων διίστανται. Για παράδειγμα η JPMorgan Chase θεωρεί ότι η πρόσφατη «βουτιά» των μετοχών αποτελεί μια καλή αγοραστική ευκαιρία, αντίθετα η Blackrock εκτιμά ότι τα πράγματα «θα ξεφουσκώσουν γρήγορα».

Σύμφωνα με την πρώτη, η Κίνα αναμένεται να ρίξει ό,τι έχει και δεν έχει στην αγορά για να αλλάξει το κλίμα, όπως για παράδειγμα μειώσεις των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας, τροποποίηση των κανόνων για τα margins και επιβράδυνση του ρυθμού των αρχικών δημόσιων προσφορών.

Από την άλλη πλευρά, ο στρατηγικός αναλυτής της BlackRock, Γιούεν Κάμερον Βατ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η παλίρροια θα ξεφουσκώσει και θα αποκαλυφθεί πολύς κόσμος εκεί έξω που κολυμπά χωρίς μαγιό», επικαλούμενος μια φράση του Γουόρεν Μπάφετ για τους επενδυτές που πιάνονται να κολυμπούν γυμνοί όταν οι αγορές ταράζονται.

Αν σκεφθούμε ότι τους τελευταίους 12 μήνες η κεφαλαιοποίηση των κινεζικών χρηματιστηρίων αυξήθηκε κατά 6 τρισ. δολάρια, μπορούμε να αντιληφθούμε τον λόγο των πρόσφατων ρευστοποιήσεων και ότι ενδεχομένως να αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των επενδυτών που θα πιαστούν να… «κολυμπούν γυμνοί».

256 φορές τα κέρδη
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετοχές στα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο 256 φορές τα δημοσιευμένα κέρδη, κάνοντας τη χρηματιστηριακή φρενίτιδα του 2007 να μοιάζει συγκριτικά… λογική. Το Πεκίνο το προηγούμενο διάστημα ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις

να συνεχίσουν τις φανταχτερές δημόσιες εγγραφές (IPOs) προκειμένου να διατηρήσουν τον ενθουσιασμό στις χρηματιστηριακές αγορές, και δελέαζε τα νοικοκυριά να ανοίγουν λογαριασμούς συναλλαγών.

 

Το σκεπτικό ήταν πως… εάν ο μέσος Κινέζος αισθάνεται πλούσιος, θα επενδύσει στο όραμα του Xi για το «Κινεζικό Ονειρο» και στην κληρονομιά του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ομως, η φούσκα της αγοράς φαίνεται ήδη να έχει διογκωθεί σε μη βιώσιμα επίπεδα, με το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος της χώρας να αγγίζει τα 28 τρισ. δολάρια.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017