Ο Β. Σόιμπλε δεν αποκλείει ενδεχόμενο "Graccident" - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Ο Β. Σόιμπλε δεν αποκλείει ενδεχόμενο “Graccident”

13.03.2015 11:48

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε και ο αυστριακός ομόλογός του Σέλινγκ, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» που θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Μιλώντας στην αυστριακή ραδιοφωνία ο Β. Σόιμπλε είπε χαρακτηριστικά ότι «δεδομένου ότι η ευθύνη και η δυνατότητα της απόφασης για το τι θα συμβεί βρίσκεται μόνον στην Ελλάδα και δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς κάνουν οι υπεύθυνοι στην Αθήνα, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε».

Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα χρέους

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα λάβει περαιτέρω βοήθεια μόνον εάν τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τους πιστωτές της. «Η Ευρώπη παραμένει πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει και να το επιτρέψει. Το πρόβλημα δεν λύνεται κάνοντας τους άλλους αποδιοπομπαίους τράγους», είπε με νόημα ο Β. Σόιμπλε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε βάρος του ότι προσέβαλε τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Πάντως χθες το βράδυ και σε ομιλία του στη Βιέννη για την ευρωπαϊκή κρίση, ο Β. Σόιμπλε εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει. Κάθε χώρα μέλος της ευρωζώνης μπορεί να φτάσει και πάλι στο σημείο να παράγει οικονομικά όσο σκοπεύει να ξοδέψει, είπε ο γερμανός υπουργός, προσθέτοντας ότι και η Ελλάδα βρίσκεται ως προς αυτό σε καλό δρόμο. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, θα πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας. «Η Ελλάδα ζούσε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της».

Επιβαρυμένες οι ελληνογερμανικές σχέσεις σύμφωνα με δημοσκόπηση

«Λόγω της διαμάχης για το χρέος και των ελληνικών απαιτήσεων για την καταβολή γερμανικών επανορθώσεων η πλειονότητα των Γερμανών θεωρεί επιβαρυμένες τις σχέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ και τη Γερμανία», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρωινό μαγκαζίνο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης Morgenmagazin παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης Deutschlandtrend.

Σύμφωνα με αυτά, η συντριπτική πλειονότητα και συγκεκριμένα το 54 % των ερωτηθέντων, χαρακτηρίζουν τις σχέσεις μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης λιγότερο καλές ενώ το 30 % μάλιστα τις χαρακτηρίζει κακές. Μόλις το 11 % θεωρεί καλές τις σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της Άγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα καλές.

Και πέραν της πολιτικής όμως ένα μεγάλο μέρος των Γερμανών θεωρεί επιβαρυμένες τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Το 45 % αξιολογεί τις σχέσεις με τους ανθρώπους στην Ελλάδα ως πολύ καλές ή καλές, ωστόσο την ίδια ώρα το 46 % τις χαρακτηρίζει λιγότερο καλές ή κακές. Κώστας Συμεωνίδης (dpa, tagesschau.de)

Πηγή: Deutsche Welle

Πηγή:www.capital.gr

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017