Ο Αλαφούζος αποσύρει την «Καθημερινή» απ’ το ΧA με… πενταροδεκάρες | Mikrometoxos.gr

Ο Αλαφούζος αποσύρει την «Καθημερινή» απ’ το ΧA με… πενταροδεκάρες

19.05.2015 12:19

Οι οικονομικές συνθήκες και η χρηματιστηριακή συγκυρία  διευκολύνουν τους ιδιοκτήτες-μεγαλομετόχους εισηγμένων εταιριών, που θέλουν να τις βγάλουν από το Χ.Α, αγοράράζοντας… “κοψοχρονιά” όλες τις μετοχές του free float.
  • http://www.sofokleousin.gr/archives/230920.html

 Η οικογένεια Αλαφούζου αξιοποιεί της ευκαιρία για να αποσύρει  απ’ το Χρηματιστήριο την “Καθημερινή”. Θα χρειασθεί να πληρώσει μόλις 1,5 εκατ. ευρώ για να μαζέψει όλες τις μετοχές που βρίσκονται στα χέρια μικρομετόχων και άλλων επενδυτών – οι οποίοι τις έχουν πληρώσει στο πολλαπλάσιο.

Στην τακτική Γενική Συνέλευση της εκδοτικής εταιρίας «Καθημερινή ΑΕ» που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου, ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι η λήψη απόφασης για διαγραφή από το ΧΑ. Η σχετική πρόταση του ΔΣ θα εγκριθεί βέβαια, καθώς η οικογένεια Αλαφούζου ελέγχει πάνω από 90%.

Θα ακολουθήσει αίτημα προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – το οποίο προφανώς θα γίνεια αποδεκτό.

Ετσι οι μικρομέτοχοι θ’ αναγκασθούν να παραχωρήσουν τα χαρτιά τους στον μεγαλομέτοχο,αντί “πινακίου φακής”: Η τιμή εξαγοράς μάλλον  δεν θα απέχει πολύ από την τρέχουσα χρηματιστηριακή. Χθες η μετοχή έκλεισε στα 0,363 ευρώ, υποχωρώντας κατά 9,2% με συναλλαγές μόλις 519 τεμαχίων (τζίρος 184 ευρώ).

Αν και δεν φημίζονται για πολύ… “γαλαντόμοι”, οι ιδιοκτήτες μπορούν να δώσουν στους μικρομετόχους κάποιασημαντικό premium  επ’αυτής της τιμής, προσφέροντας λογουχάρη 0,45 με 0,50 ευρώ ανά μετοχή.

Αλλά  και πάλι θα είναι δώρο άδωρο γι αυτούς που αγόρασαν τη μετοχή πριν από κάποια χρόνια, θεωρώντας την “επενδυτική ευκαιρία” (λόγω και των επενδύσεων που είχε πραγματοποιήσει η «Καθημερινή» σε… καράβια). Το κόστος τους είναι πολύ ψηλότερο και θα υποστούν σημαντική ζημία.

Δεδομένου ότι πέρυσι τον Μάρτιο έγινε reverse split (5 παλιές μετοχές έγιναν 1 καινούργια), η χθεσινή τιμή κλεισίματος αντιστοιχεί σε περίπου 7 λεπτά (0,07 ευρώ) για τους παλιούς μετόχους. Με το premium που θα προσφέρει η οικογένεια Αλαφούζου, θα πάρουν το πολύ-πολύ 0,10 ευρώ για κάθε παλιά μετοχή.

Κάποιοι παλιοί μικρομέτοχοι έχουν μειώσει βέβαια το μέσο κόστος κτήσης, συμμετέχοντας στην περυσινή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που έγινε στα 0,33 ευρώ, αφού προηγήθηκε reverse split. Αλλά και πάλι είανι υψηλό.

Η πρόθεση της οικογένειας Αλαφούζου να αποσύρει την «Καθημερινή» από το χρηματιστήριο  έγινε εμφανής από τη “συμπεριφορά” της μετοχής: Επί τρία χρόνια πιέσθηκε μεθοδικά, χειραγωγούμενη με ελάχιστο όγκο συναλλαγών στα χαμηλότρεα ιστορικά επίπεδα τιμών.

Ανέκαμψε πέρυσι, όταν ο επιχειρηματίας Τρ. Αλευρίτης,αποφάσισε να κινηθεί κόντρα στους σχεδιασμούς του μεγαλομετόχου και άρχισε να “σκουπίζει” τη μηδαμινή προσφορά. Συγκέντρωσε ετσι το 5% και έγινε “απειλή” για την οικογένεια Αλαφούζου, που δεν ήθελε τρίτους “στα πόδια της”. Τελικά το πακέτο αυτό εξαγοράστηκε μέσω ελεγχόμενων εταιριών. Ετσι άνοιξε ο δρόμος για την έξοδο της «Καθημερινής» από το χρηματιστήριο.

Επισημαίνεται ότι όταν προ 20ετίας μπήκε στο ΧΑ, η «Καθημερινή» άντλησε περί τα 40 εκατ. ευρώ (τότε 13-14 δισ. δραχμές). Από τα κεφάλαια αυτά μόνον το 30% επενδύθηκε στον εκδοτικό τομέα.

Πηγαίνοντας κόντρα στην τότε χρηματιστηριακή νομοθεσία και τους Κανονισμούς του ΧΑ, η εκδοτική εταιρία διοχέτευσε το 70% των αντληθέντων κεφαλαίων στη ναυτιλία. Οι επενδύσεις αυτές απέδωσαν τα πρώτα χρόνια, αποφέροντας κέρδη. Ομως την τελευταία 5ετία οι συνθήκες στη ναυτιλία άλλαξαν, τα πλοία “γέρασαν”, οι ναύλοι έπεσαν. Και μαζί ήρθε η μεγάλη κρίση στα media. Η «Καθημερινή» έγινε ζημιογόνος -όπως όλες οι εφημερίδες.

Ομως, το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες της αποφασίζουν να την αποσύρουν από το Χρηματιστήριο, σημαίνει ίσως ότι περιμένουν καλύτερες μέρες στον κλάδο.  Δεν αποκλείεται βέβαια να έχουν άλλους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς….

               Χ. Ν.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017