Ο,τι έχετε ευχαρίστηση από τα ψιλά του ELA….

  • Δημήτρης Παφίλας

Όταν προηγουμένως έχεις δηλώσεις ότι δεν χρειάζεσαι τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ και μετά περνάς στο “ό,τι έχετε ευχαρίστηση” δεν σου φταίει ούτε η ΕΚΤ, ούτε κανένας.

Οι ξένοι μέσω του ELA σου φέρονται με ανάλογο τρόπο γι’ αυτό ο υπουργός Οικονομικών ας αφήσει τους τζάμπα ηρωισμούς. Τις ιστορίες πως στεναχώρησε πολλούς στο Eurogroup μπορεί να τις λέει γύρω από ένα τζάκι τις κρύες του επόμενου χειμώνα.

Η πραγματικότητα είναι πως σου πετούν τα ψιλά από τον ELA κάθε 15 ημέρες, από 500 εκατ. ευρώ στα 600 εκατ. ευρώ και πάει λέγοντας. Το καλοκαίρι θα σου πετούν τα ψιλά στα νησιά, και το χειμώνα τα ψιλά από τον μηχανισμό της ρευστότητας.

Τα περί “θηλιάς” και “στραγγαλισμών” είναι για την εσωτερική κατανάλωση και όλους όσοι έχουν μανία καταδίωξης. Όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι η ΕΚΤ δεν χρηματοδοτεί κράτη, ούτε μπορεί να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων.
Σήμερα, μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ θα “βρέχει” χρήματα και το ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται εκτός αγορών όταν η Ιρλανδία δανείζεται με κάτω από 1%, η Ισπανία με 1,05% κλπ

Αξίζει για τις ιδεοληψίες από τις οποίες διακατέχονται πολλοί στην κυβέρνηση να χάσει η Ελλάδα το τραίνο; Σε καμία περίπτωση. Αν θέλουν ορισμένοι από τους υπουργούς να εκπροσωπούν ανθρώπους κάτω από τα 1000 ευρώ -όπως ισχυρίζονται- ας μεταναστεύσουν σε κάποια από τις Σοβιετίες που έχουν απομείνει.

Όμως, πέραν από τους κυβερνώντες στο εσωτερικό, ευθύνη έχουν όσοι “ξεσκονίζουν” την κυβέρνηση. Aν την ξεσκονίζουν για να πάρουν ανταλλάγματα, ήδη φαίνονται και θα αποκαλυφθούν. Τις ημέρες, όμως, που ο ουρανός θα βρέχει χρήματα, εσύ δεν μπορείς να κρατάς μια ολόκληρη χώρα στο “ό,τι έχετε ευχαρίστηση”.

http://www.newmoney.gr/blogs/dimitris-pafilas/item/224682-o,ti-exete-eixaristisi-apo-ta-psila-tou-ela