Ορθή η στρατηγική της κυβέρνησης να επιμείνει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Ναι 10000% πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

 

Οι διεργασίες κορυφώνονται σε όλη την Ευρώπη. Μετά το πρώτο σημαντικό γύρο επαφών Ελλάδος με δανειστές και η συνακόλουθη συνάντηση Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού με τον Juncker της ΕΕ αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις, οι διαφορές ενώ στο τραπέζι συνεχίζουν να υπάρχουν οι δύο προτάσεις της Ελλάδος και των δανειστών.
Παρά το κλίμα σύγκρουσης και ρήξης, τις πληροφορίες για ένταση στις σχέσεις Τσίπρα με Juncker και την επιμονή των γερμανικών μέσων ότι ο Schaeuble δεν θα δεχθεί υπαναχώρηση από την Γερμανία….Ελλάδα και δανειστές μπορούν να βρουν κοινό έδαφος για συμφωνία.
Η ελληνική πλευρά έθεσε μια νέα παράμετρο στις διαπραγματεύσεις την οποία η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίζει αδιάφορα. Η νέα παράμετρος είναι αναδιάρθρωση του χρέους. Το ελληνικό χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί;
Ναι 10000% πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η στάση της κυβέρνησης να θέτει θέμα χρέους είναι ορθή και θα πρέπει να επιμείνει στο ζήτημα αυτό. Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική συμφωνία, χωρίς δομική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε νέα δεδομένα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ουσιαστικά είναι έτοιμη να υπογράψει το μνημόνιο αν οι δανειστές αποδεχθούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
H Ελλάδα θα αποδεχθεί τα σκληρά μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις αρκεί η ΕΕ και συνολικά οι δανειστές να αποδεχθούν αναδιάρθρωση χρέους.
H αναδιάρθρωση χρέους θέλει χρόνο για να μελετηθεί και εγκριθεί.
Χρονικά θα μπορούσε να ενταχθεί στις διαπραγματεύσεις Ελλάδος με δανειστές για το τρίτο δανεικό πρόγραμμα. Με την συμφωνία που έρχεται ουσιαστικά θα υπάρξει 4μηνη παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης και ακολούθως θα υπάρξει διαπραγμάτευση για το νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδος, το τρίτο μνημόνιο.
Στο τρίτο μνημόνιο θα μπορούσε να ενταχθεί το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Οι αναφορές ότι η συμφωνία πρέπει να υπάρξει έως τις 14 Ιουνίου ημέρα Κυριακή για να προλάβει η Γερμανική βουλή να εγκρίνει την συμφωνία είναι μεν ρεαλιστικές και για τον λόγο αυτό δίδεται το εύρος για συμφωνία μεταξύ 12 και 16 Ιουνίου.

Το σχέδιο της αναδιάρθρωσης του χρέους

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους περιλαμβάνει
1)Μεταφορά των 27 δισεκ. της ΕΚΤ στον ESM ώστε η ΕΚΤ να μην κατέχει καθόλου χρέος.
2) Οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ ύψους 30,1 με 31 δισ, κατά 50% θα αποπληρωθούν από τα κέρδη που θα επιστραφούν από τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες συνολικά 9 δισεκ.
3)Τα διμερή δάνεια θα παραταθούν είτε με την μορφή perpetual bond είτε με ομόλογα που θα είναι συνδεδεμένα με την ανάπτυξη.
4) Τα δάνεια του EFSF, το 50% θα φέρει διπλάσιο επιτόκιο από το σημερινό (5% από 2,5%) και το υπόλοιπο 50% θα διαγραφεί με haircut 50%.

Η δομή του ελληνικού χρέους

1)Χρέος που δάνεισαν  άμεσα τα κράτη της ΕΕ στην Ελλάδα, ύψους 53,9 δισεκ. ευρώ
2)Χρέος μέσω των δανείων του ΔΝΤ στην Ελλάδα στα 30,1 δισεκ. ευρώ.
3)Χρέος μέσω δανείων του  EFSF στην Ελλάδα στα 139,9 δισεκ. ευρώ.
4)Ομόλογα έκδοσης Ελλάδος που κατέχουν ξένοι ιδιώτες περίπου 20 δισεκ. σε ευρώ και άλλα νομίσματα και swaps.
5)Ομόλογα έκδοσης Ελλάδος που κατέχει η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες ύψους 29 δισεκ.
6)Χρέος μέσω εντόκων  γραμματίων  ελληνικού δημοσίου περίπου 14,9 δισεκ. που κατέχουν ελληνικές και ξένες τράπεζες.
7) Δάνεια που είχε συνάψει το ελληνικό κράτος με τράπεζες και την ΤτΕ 9 δισεκ.
8)Repos περίπου 3,1 δισεκ. ευρώ

www.bankingnews.gr