Οργισμένος Σνόουντεν: Ασυγχώρητα τα εγκλήματα των ΗΠΑ

«Τα πράγματα που κάναμε είναι ασυγχώρητα εγκλήματα». Με απολογητική διάθεση και με μια δόση αυτοκριτικής αντέδρασε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Εντουαρντ Σνόουντεν στις αποκαλύψεις για τα μεσαιωνικά βασανιστήρια που υποβλήθηκαν οι ύποπτοι για τρομοκρατία από πράκτορες της CIA.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε το εύρος της παρακολούθησης των επικοινωνιών από την NSA των ΗΠΑ μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης της Διεθνούς Αμνηστεία στη Γαλλία, ύστερα από πρόσκληση που του απηύθυνε η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όπως ήταν αναμενόμενο, η επικαιρότητα μονοπώλησε τη συζήτηση.

Τα βασανιστήρια αυτά αποτελούν ένα «ανεξίτηλο στίγμα για την αμερικανική κυβέρνηση», είπε ο πρώην σύμβουλος της NSA, μιλώντας από τη Μόσχα, όπου του έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο για τρία χρόνια και στη συνέχεια χαρακτήρισε «εξαιρετική» την έκθεση της Γερουσίας, τονίζοντας ότι είναι «βαθιά θλιμμένος και πολύ οργισμένος» για όσα διάβασε.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι ο φάκελος της υπόθεσης αυτής δεν θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, είτε επειδή δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, είτε διότι τα εγκλήματα έχουν παραγραφεί.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιτρέπουν σε αξιωματούχους τους να βασανίζουν και να μην λογοδοτούν, τι μπορεί να σημαίνει αυτό για άλλες χώρες όπου κυβερνούν ολοκληρωτικά καθεστώτα, στην Ασία και στην Αφρική, ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο;», διερωτήθηκε ο Σνόουντεν.

«Αν δεν προχωρήσουμε, τότε δεν θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά ως κοινωνία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Σνόουντεν παράλληλα κάλεσε να μην «αποδέχεται κανείς την αποτελεσματικότητα ως δικαιολογία για εγκληματικές δραστηριότητες», εξηγώντας πως «όλες αυτές οι μυστικές επιχειρήσεις δεν εμπόδισαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, παρά τα εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν».

«Είδαμε κόσμο να πεθαίνει λόγω της κράτησής του, λόγω της μεταχείρισης που υπέστη», τόνισε, ανθρώπους που πέθαναν «αφού τους κράτησαν δεμένους με αλυσίδες, πάνω σε τσιμεντένια πατώματα, σε χώρους δίχως θέρμανση, ημίγυμνους».

Υπενθύμισε ότι τα «διαβήματα διαμαρτυρίας» εντός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ δεν είχαν αποτέλεσμα, αφού δεν «οδήγησαν στον τερματισμό των προγραμμάτων» βασανιστηρίων, και κάλεσε για άλλη μια φορά να υπάρξει «προστασία για τους καταμηνυτές ατασθαλιών, να τους πούμε: “θα σας βοηθήσουμε να καταγγέλλετε εγκλήματα, και θα σας προστατεύσουμε”».