«Οργή Θεού» στο Capital.gr. - Η μεγάλη διαμάχη Φιλιππόπουλου -Μαυρίδη… - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

«Οργή Θεού» στο Capital.gr. – Η μεγάλη διαμάχη Φιλιππόπουλου -Μαυρίδη…

09.08.2015 04:13

Διαβάζοντας ένας προσεκτικός αναγνώστης το τελευταίο σημείωμα του τέως διευθυντή του capital.gr δυο πράγματα μπορεί να παρατηρήσει. Ότι για τον κ. Θανάση Μαυρίδη η δημοσιογραφία δε τέλειωσε. Όμως “τέλειωσαν” οι σχέσεις του με τον βασικό μέτοχο της ιστοσελίδας εκδότη κ. Θεοχάρη Φιλιππόπουλο. Και μάλλον δεν τέλειωσαν καθόλου καλά.

Προφανώς όπως έγραψε και ο ίδιος στο τελευταίο του άρθρο στο site : “κάποια στιγμή όλα τελειώνουν και ότι ένα από τα σκληρά μαθήματα, είναι ότι , έχει νόημα να σηκώνεται κανείς από το τραπέζι του παιγνιδιού στην σωστή ώρα”.

Στο ποδόσφαιρο υπάρχει ένα ρητό:“Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις”.  Εκτός εάν μπαίνουν στην μέση προσωπικά συμφέροντα εγωισμοί η απλά συμπεριφορές που πολλές φορές γίνονται ανεξέλεγκτες.  Πως όμως οδηγηθήκαν στην ρήξη οι δυο πανίσχυροι άνδρες των Media;

filippopoulos-650

Εικόνα: Θεοχάρης Φιλιππόπουλος. Ετών 53. Εκδότης και διευθύνων σύμβουλος των Αττικών Εκδόσεων.

9 χρόνια πριν 

 

Θεοχάρης Φιλιππόπουλος και Θανάσης Μαυρίδης έχτισαν τα τελευταία χρόνια μια από τις επιτυχημένες ηλεκτρονικές  (οικονομικής κατεύθυνσης ) πλατφόρμες  στην Ελλάδα  η οποία τον Ιούλιο σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του capital.gr είχε 2.000.000 αναγνώστες. 

 

Το capital.gr βγήκε στον αέρα πριν από περίπου 9 χρόνια δηλαδή πολύ αργότερα από άλλες οικονομικές ιστοσελίδες. Γρήγορα κατάφερε να κερδίσει σε αξιοπιστία καθώς εκτός από τον διευθυντή  κ. Θανάση Μαυρίδη που ήταν η αιχμή του δόρατος για το συγκεκριμένο media διέθετε (και διαθέτει ) ένα αξιόλογο δημοσιογραφικό δυναμικό.

 

Πριν το capital.gr o κ. Μαυρίδης εργαζόταν ως αρθρογράφος  για το euro2day.gr  ενώ διατηρούσε και ένα ποσοστό μετοχών . Όμως μια διαμάχη που είχε με την υπόλοιπη διοικητική ομάδα της συγκεκριμένης ιστοσελίδας τον οδήγησε στην απόφαση να αποχωρήσει και να πουλήσει τις μετοχές του  , όπως τουλάχιστον υποστήριζε εκείνη την εποχή ο ίδιος , στον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο της Marfin. 

Από τότε ο  Μαυρίδης απέδειξε ότι είναι δύσκολος παίκτης. Εφάρμοσε τον χρυσό κανόνα της πόκας  ότι έχει νόημα να σηκώνεται κανείς από το τραπέζι του παιγνιδιού στην σωστή ώρα! Όπως έλεγε εκείνη την εποχή , “εάν περίμενε και δεν έφευγε θα τον είχαν φάει λάχανο”.

 

Εκείνη την εποχή ο κ. Θ. Φιλιππόπουλος διατηρούσε ένα μηνιαίο

περιοδικό το Κεφάλαιο το οποίο το είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του Αλ. Φιλιππόπουλο (-εκ των ευφυέστερων δημοσιογράφων της Ελλάδος -). Περιοδικό κύρους αλλά με μικρή κυκλοφορία.

 

Επί της ουσίας αρκετά χρόνια πριν ο εκδότης είχε ρίξει το κύριο βάρος της δουλειάς του στα περιοδικά Life style.(Mirror, Celebrity, Madame Figaro, Bazzar, Playboy, Esquire κλπ)

Ο επικεφαλής των Αττικών Εκδόσεων όμως έντονα πολιτικοποιημένος πάντα ήθελε να αποκτήσει ένα ισχυρό media στον οικονομικό χώρο εκτός των περιοδικών life style.

mavridis708

 

Εικόνα: Θανάσης Μαυρίδης . Ετών 50 . Δημοσιογράφος.

 

Διαφορετικοί χαρακτήρες 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυο τους δεν “μοιάζουν” καθόλου.

Ο Μαυρίδης είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που δεν του αρέσουν καθόλου οι κοσμικότητες σε αντίθεση με τον Φιλιππόπουλο ο οποίος έως πριν από λίγα χρόνια εθεωρείτο από τα πλέον φωτογραφημένα πρόσωπα της Show Biz.

 

Μάλιστα έχει αφήσει εποχή ένα πάρτι που έκανε με δυο φίλους του κάθε χρόνο στο κτήμα Νάσιουτζικ. Στις καλές εποχές κάνει ισχυρές συμμαχίες μεταξύ αυτών την οικογένεια Μπερλουσκόνι η οποία διατηρεί ακόμα ένα ποσοστό μετοχών στην επιχείρηση του.

 

Το μεγάλο ατού του Φιλιππόπουλου  είναι ότι είναι ένας “ορθολογικός” επιχειρηματίας. Πολλές φορές ειδικά τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκε να λάβει σκληρές επιχειρηματικές  αποφάσεις (μεγάλες μειώσεις μισθών κλπ) που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων. Αποτέλεσμα ήταν μετά το 2011 να περιορίσει γρήγορα τις δαπάνες του .

 

Το αποτέλεσμα φαίνεται σήμερα. Είναι ο μοναδικός εκδότης περιοδικών life style που κρατήθηκε, αφού οι αιώνιοι αντίπαλοι του Πέτρος Κωστόπουλος και Αντώνης Λυμπέρης κατέρρευσαν.

 

Ουδείς θα μπορούσε να ισχυρισθεί για τον ισχυρό επιχειρηματία ότι έκανε “ακριβή ζωή” σε αντίθεση με τους άλλους δύο. Μπορεί να του αρέσουν τα μεγάλα πάρτι και η καλή ζωή όμως πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν του αρέσει να να επιδεικνύεται.

 

Το αντίθετο μάλιστα . Όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο πολύ μετρημένο με τα οικονομικά του όπως επίσης και με την διαχείριση της εταιρίας του.

 

Η μεγάλη δύναμη του Θανάση Μαυρίδη είναι χωρίς αμφιβολία η πένα του. Ειρωνικός,  σκωπτικός , επιθετικός μπορεί μέσα σε ένα κείμενο 200 λέξεων να παρουσιάσει απλά και κατανοητά τα δεδομένα της στιγμής  η της ημέρας.

 

Σε αντίθεση με άλλους αρθρογράφους επί των οικονομικών αποφεύγει πομπώδεις εκφράσεις αλλά και δύσκολους οικονομικούς όρους που είναι δυσνόητοι για τους πολλούς. Για αυτό άλλωστε το κείμενο του επί 9 συνεχόμενα έτη ήταν πρώτο στις προτιμήσεις των αναγνωστών.

 

Μετά την αποχώρηση του από το Euro2day ο γνωστός δημοσιογράφος  συμμάχησε με τον επιχειρηματία και δημιούργησαν το capital.gr . Πολύ γρήγορα φτάνει ψηλά στις προτιμήσεις των αναγνωστών.  Στο μετοχολόγιο όπως ισχυρίζονται αυτοί που ξέρουν ο κ. Φιλιππόπουλος κατέχει ποσοστό μετοχών άνω του 70% και ο κ. Μαυρίδης πέριξ του 15-20%. 

 

Οι εποχές είναι καλές και τα έσοδα αυξάνουν χρόνο με τον χρόνο.  Ο Μαυρίδης επιλέγει καλούς συνεργάτες και αρθρογράφους που δίνουν τον δικό τους τόνο στο ύφος της ιστοσελίδας. Με την πάροδο των ετών το capital.grαρχίζει να δημοσιεύει και θέματα έκτος οικονομίας.

Όπως για παράδειγμα ιατρικά ρεπορτάζ  που δίνουν στο site μεγαλύτερη ώθηση.

 

Η εφημερίδα Κεφάλαιο

 

Όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιηθήκαν δημοσιογραφικά εγχειρήματα που δεν είχαν την επιτυχία του site. Όπως για παράδειγμα η εφημερίδα Κεφάλαιο που διατηρήθηκε σε κυκλοφορία πέριξ των 3.000 έως 4.000 φύλλων. Η χαμηλή κυκλοφορία οφείλεται στο γεγονός ότι ποτέ δεν έβαλε διάφορες προσφορές (cd,dvd κλπ).

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν εκδοθεί η εφημερίδα οι επικεφαλής της εταιρίας είχαν ένα δίλημμα: Να εκδοθεί μια σαββατιάτικη εφημερίδα η να ενισχυθεί περαιτέρω το capital.gr . Επικράτησε η πρώτη εκδοχή.

filipp 1

 

Εικόνα: Η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη και ο εκδότης Θ.Φιλιππόπουλος.

 

Ενάντια στο Σύριζα 

Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 το capital.gr μέσω των κειμένων  του γίνεται το media με την επιθετικότερη στάση εναντίον της κυβέρνησης. Ο Μαυρίδης και οι άλλοι αρθρογράφοι (Στούπας, Βερούτης κλπ) μετατρέπονται σε πολέμιοι της κυβέρνησης της αριστεράς χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση(όπως απατεώνες , ηλίθιοι κλπ).

 

Φιλλιπόπουλος και Μαυρίδης έχουν ανδρωθεί μέσα στην ελεύθερη οικονομία χωρίς ποτέ να έχουν ασχοληθεί είτε με τα δημόσια έργα κάτι άλλο που να περιέχει την λέξη δημόσιο. Προφανώς με υψηλό αισθητήριο και οι δυο  βλέπουν ότι επέρχεται καταστροφή και προσπαθούν να την εξηγήσουν στον κόσμο.

theo

Illustrator:Ευαγγελία Μούρτζη για το riskygames

 

Ο επίλογος 

Δεν είναι ακριβώς σαφές πότε οι δυο άνδρες άρχισαν τις κόντρες και ούτε είναι σαφές γιατί ο κ. Μαυρίδης αποφάσισε να αποχωρήσει. Η πολιτική κατεύθυνση του site ήταν δεδομένη οπότε όπως εικάζουν άνθρωποι του γνωρίζουν και τους δυο “μάλλον ήταν θέμα εξουσίας και επιρροής”.

 

Το βέβαιο είναι ότι  στο τελευταίο του κείμενο στην ιστοσελίδα δεν είχε να πει ούτε έναν καλό λόγο για τον πάλαι ποτέ συνεργάτη του (η αν θέλετε εκδότη του) . Το μοναδικό που έγραψε ήταν ότι: “Ήμουν ελεύθερος να κάνω την δουλειά μου και γι’ αυτό το αποτέλεσμα στο τέλος ήταν ικανοποιητικό. Όχι τέλειο, αλλά ικανοποιητικό. Ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος υπήρξε ένας καλός συνεργάτης…”. Επίσης η τελευταία του φράση “Οργή Θεού” που θα έλεγε και ο πρόεδρος Κώστας” μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως.

 

Από την πλευρά του ο κ. Φιλιππόπουλος δεν έγραψε ούτε ένα αποχαιρετιστήριο άρθρο για τον επί 9 χρόνια στενό του συνεργάτη , γεγονός που , όπως  λένε αυτοί που ξέρουν, έχει διπλή ανάγνωση. “Είτε ότι τον αγνόησε είτε ότι δεν ήθελε να ρίξει και άλλο λάδι στην φωτιά”!!!

 

Πάντως ένα είναι βέβαιο. Ότι ο Μαυρίδης δεν πρόκειται να ανοίξει φούρνο στο Μαρούσι (έδρα της εταιρίας Capital.gr) όπως γράφει ,προφανως με αρκετή δόση χιούμορ , στο άρθρο του. Γιατί έχει να “ψήσει” πολλούς ακόμα.

mavridis

 

Illustrator : Ευαγγελία Μούρτζη για το riskygames 

 

Το τελευταίο άρθρο του κ. Θ. Μαυρίδη στο capital.gr με τίτλο “Καλό ταξίδι σύντροφοι”

 

Δεν ήμουν ποτέ καλός στους αποχαιρετισμούς. Τους μισούσα και με μισούσαν κι αυτοί. Το αποτέλεσμα ήταν πάντοτε κακό. Μέχρι που αποφάσισα να μην το ξανακάνω. Σήμερα μπήκα για πρώτη φορά στον πειρασμό να άρω τον αυτοπεριορισμό, αλλά στο τέλος δεν υπέκυψα. Νομίζω, δηλαδή. Πρώτον, θα έβγαινε μελό.

 

Δεύτερον, δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς πρόκειται να κάνω. Βρίσκομαι μεταξύ δύο λύσεων: α) να νοικιάσω έναν φούρνο στο Μαρούσι. β) να συνεχίσω με κάποιον τρόπο την δημοσιογραφία. Τρίτη λύση δεν έχω…

 

Ο κύκλος μου ως επικεφαλής στο Capital.gr τελείωσε. Ήταν ένα ωραίο ταξίδι που ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια και κάτι και σήμερα έφτασε στο τέλος του. Στην διαδρομή μου στις αγορές δεν κέρδισα μυθικά πλούτη, αλλά έμαθα ορισμένα πράγματα. Έχοντας, φυσικά, πληρώσει τα γνωστά σε όλους τους συντρόφους  ακριβά δίδακτρα. Ένα από τα σκληρά μαθήματα, λοιπόν, είναι ότι έχει νόημα να σηκώνεται κανείς από το τραπέζι του παιγνιδιού στην σωστή ώρα!

 

Εννέα χρόνια είναι πολλά! Δεν ήταν εύκολο το ξεκίνημα του Capital και μάλιστα από  το μηδέν. Δεν ήταν ένα έτοιμο μαγαζί που απλά και μόνο έπρεπε κάποιος να το διοικήσει. Ήταν κάτι που ξεκίνησε από την αρχή και με την αγάπη του κόσμου έφτασε στο σημερινό του σημείο. Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής!

 

Ήμουν ελεύθερος να κάνω την δουλειά μου και γι’ αυτό το αποτέλεσμα στο τέλος ήταν ικανοποιητικό. Όχι τέλειο, αλλά ικανοποιητικό. Ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος υπήρξε ένας καλός συνεργάτης…

Τότε; Τι πήγε στραβά; Τίποτα! Απλά, το ταξίδι τελείωσε. Ένα καινούργιο ταξίδι θα ξεκινήσει. Υποχρεωτικά, καθώς δεν έχω θείο στο Σικάγο! Ούτε είμαι σε τέτοια ηλικία που να μπορώ να αναζητήσω μία νέα αρχή στην αλλοδαπή.

 

Που θα είναι αυτή η νέα αρχή; Η πρώτη ιδέα ήταν ο φούρνος ενός καλού φίλου στο Μαρούσι. Τον νοικιάζει ο χριστιανός και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν “γιατί όχι”. Στο κάτω – κάτω της γραφής εργάζομαι από τα δώδεκα μου και δεν έχω τέτοιου είδους προβλήματα, αν θα εγκαταλείψω την λάμψη των μέσων ενημέρωσης ή όχι. Θα έχω περισσότερη ηρεμία, λιγότερη πίεση και θα μπορώ, επιτέλους, να μιλήσω ελεύθερα στο τηλέφωνο.

 

Αν το “σχέδιο φούρνος αποτύχει”, το plan B λέει ότι θα πρέπει να βρούμε κάτι νέο και δημιουργικό στον χώρο της δημοσιογραφίας. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τσίπρα, διαθέτω Plan B, όπως και όλοι οι άνθρωποι που έχουμε εργαστεί για να βγάλουμε ένα κομμάτι ψωμί. Που δεν είμαστε, δηλαδή, ανεπάγγελτοι. Το πρόβλημα με εμάς τους δημοσιογράφους, όμως, είναι ότι τα σχέδια μας δεν είναι πάντοτε εφαρμόσιμα. Ότι δεν είναι πάντα επιτυχημένα επιχειρηματικά. Υπάρχει μία απόσταση μεταξύ της επιχειρηματικότητας και της “καλλιτεχνικής” δημιουργίας. Θα δείξει…

 

Στο λογαριασμό μου στο twitter, στο προφίλ μου, σημειώνω το εξής: “η δημοσιογραφία είναι το καταφύγιο των αποτυχημένων. Χρόνια τώρα προσπαθώ να ξεφύγω, αλλά δεν βρίσκω τον δρόμο προς την επιτυχία…”. Ήρθε η ώρα να το εξηγήσω!

 

Ήταν το 1984, όταν ζήτησα δουλειά από την Γνώμη του Πόπωτα. Το έκανα στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα. Τόση τρέλα. Βρήκα λοιπόν εκεί τον Γκουίντο Τσιόφι, αρχισυντάκτη, ο οποίος σήμερα, δυστυχώς, δεν βρίσκεται στην ζωή. Με έδιωξε σαν να αντιμετώπιζε τον παλαβό του χωριού. Δεν είχε και άδικο ο άνθρωπος! Την άλλη μέρα ήταν και πάλι εκεί ο Θανασάκης. Πρωί – πρωί. Τον κατάφερα, με πήρε!  Έπειτα από κανένα  δίμηνο με φώναξε στο γραφείο του και δείχνοντας έξω προς την μεγάλη αίθουσα μου είπε: “Τους βλέπεις όλους αυτούς; Είναι πετυχημένοι στην δουλειά τους, αλλά ανίκανοι να κάνουν κάτι άλλο. Η δημοσιογραφία είναι το καταφύγιο των αποτυχημένων. Είσαι έτοιμος να μπεις στο κλαμπ”;

 

Να είσαι καλά Γκουίντο εκεί ψηλά! Λοιπόν, ξέρεις κάτι; Δεν ξέρω αν είμαι έτοιμος να βγω από το κλαμπ που με έβαλες. Δεν ξέρω αν όλα αυτά τα χρόνια απέκτησα το εισιτήριο εξόδου στον πραγματικό κόσμο, το δικαίωμα να αποτινάξω από πάνω μου την “ρετσινιά” του αποτυχημένου. Από την άλλη η δημοσιογραφία δεν είναι όπως την άφησες.

 

Το κακό είναι ότι εσύ και ο Κώστας ο Γερονικολός, οι δύο άνθρωποι που με βοηθήσατε σημαντικά στο ξεκίνημά μου, δεν βρίσκεστε πλέον κοντά μας. Μπορεί να κάνετε ακόμη και παρέα εκεί ψηλά, αλλά αμφιβάλλω αν έχετε διάθεση να βλέπετε τι γίνεται στην παλιά σας γειτονιά. “Οργή Θεού” που θα έλεγε και ο πρόεδρος Κώστας…

ΜΑΙΡΗ ΠΑΥΛΑΚΟΥ 
http://www.riskygames.gr/h-megali-diamahi-sto-capitalgr-filippopoulos-mauridis/2049

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017