Οι 20.000 έλληνες καταθέτες που έχουν πάνω από 100.000 ευρώ πρέπει να ανησυχούν;

Θα υπάρξει πρόβλημα στις καταθέσεις αν δεν υπάρξει συμφωνία και η ΕΚΤ βάλει όριο στο ELA και οι εκροές συνεχιστούν
Οι 20.000 έλληνες καταθέτες που διαθέτουν πάνω από 100.000 ευρώ πρέπει να ανησυχούν;
Συνολικά οι καταθέτες στην Ελλάδα, δεν θα πρέπει να ανησυχούν γιατί απλά δεν θα επαναληφθεί το σενάριο της Κύπρου.
Το βασικό πρόβλημα στην Κύπρο δεν ήταν μόνο ο περιορισμός στην κίνηση καταθέσεων αλλά η δέσμευση των καταθέσεων για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι κυπριακές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες είναι ανακεφαλαιοποιημένες άρα δεν υφίσταται θέμα δέσμευσης καταθέσεων. Να σημειωθεί ότι το 81,5% των καταθετών στην Ελλάδα που αριθμεί περίπου 5,12 εκατ έχει από 1 ευρώ έως 2000 ευρώ κατάθεση…
Οι καταθέσεις στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει στα 148-147 δισεκ. ευρώ μετά την μεγάλη μείωση του Ιανουαρίου του 2015. Σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του Ιανουαρίου του 2010 στα 237,5 δισεκ. ευρώ οι καταθέσεις έχουν μειωθεί σωρευτικά 90 δισεκ. ευρώ που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών.
Με βάση την δομή των collaterals, τις εγκρίσεις για το ELA την έκτακτη παροχή ρευστότητας και τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις Ελλάδος με ΕΕ ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία θα υπάρχει ELA. Όσο υπάρχει ELA έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας, οι τράπεζες θα έχουν ρευστότητα. Ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει και είναι σοβαρότατος είναι να συνεχίσουν να μειώνονται οι καταθέσεις και η ΕΚΤ βάλει όριο στο ELA.
Τότε υποχρεωτικά θα υπάρξει capital control δηλαδή έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων και καταθέσεων στις τράπεζες και όρια ανάληψης μετρητών στα ATMs. Σε αυτή την περίπτωση είτε ένας καταθέτης έχει 2000 ευρώ είτε 200.000 ευρώ δεν θα έχει καμία σημασία.

www.bankingnews.gr

* ,