Οι χρησμοί της Goldman Sachs και το Χ.Α.

Οι χρησμοί της Goldman Sachs και το Ελληνικό Χρηματιστήριο

Σε πρόσφατη ανάλυση-έκθεση της για τις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο βαθμολογούσε τις Ευρωπαικές με την ένδειξη “Overweight” και για 1η φορά ύστερα από πολλά χρόνια στις Αμερικανικές έδινε σύσταση “Underweight”. AΥΤΑ που χρήζουν ιδιαίτερης επισήμανσης στην έκθεσή της και ενδιαφέρουν και την Ελλάδα είναι:-
1. Τον Eurostoxx600 τον βλέπει να παίζει με ένα P/e 15,8, με ev/ebitda 10,2, με απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών 3,7%, με μερισματική απόδοση 3%, με σχέση P/bv 2, με απόδοση ιδίων κεφαλαίων 9,1% και με καθαρό περιθώριο κέρδους 6,6%.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ σε πρώτη φάση ψάχνουμε για μετοχές εταιρειών που διαπραγματεύονται με μεγάλο discount συγκριτικά με τους προαναφερθέντες δείκτες.
2. Το Eurodollar τώρα οι αναλυτές της Goldman Sachs [που αυτή την περίοδο παίζει στο 1,1000] το βλέπουν σε 6 μήνες στο 1,0000 και σε 12 μήνες στο 0,9500. Ενώ την τιμή του Πετρελαίου την αναμένουν στα 45 δολάρια και τις αντίστοιχες των Χρυσού και Χαλκού να υποχωρούν κι άλλο.
3. Ομως για το Αλουμίνιο [τώρα στα 1700 δολάρια] βλέπουν αντιστροφή τάσης και τιμές στα 1800 στο 6μηνο, με τα 1900 να καταγράφονται στο 12μηνο.
ΑΡΑ μετά τα Capital Controls δεν “ακουμπάμε” μετοχές εταιρειών που απευθύνονται στον έλληνα καταναλωτή, γιατί τα διαθέσιμά του έχουν μειωθεί και θα εξασθενήσουν κι άλλο προσεχώς με τις φοροεπιδρομές που κατέφθασαν.
ΦΥΣΙΚΑ δεν το συζητάμε με τις τραπεζικές μετοχές οι οποίες μπορούν να μας απασχολήσουν και υπό προυποθέσεις μόνον μετά την ολοκλήρωση όλων των σχετικών διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης κοκ.
ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ και τον ΟΠΑΠ, γιατί το Σημείο – Κλειδί της δυναμικής αντεπίθεσής του – των VLTs – δεν προχωρά.
 
ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ακόμη πιο πολύ – σχεδόν αποκλειστικά – με τις μετοχές εταιρειών που κερδίζουν από την ενδυνάμωση του δολαρίου, την εξασθένηση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχουν δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης και οι δείκτες τους βρίσκονται σε απίστευτα discounts από τα προαναφερθένα μεγέθη των αναλυτών της Goldman Sachs.
 
Μπορεί κι αυτές να δεχθούν πιέσεις άμεσα λόγω της θεωρίας των συγκοινωνούντων δοχείων, αλλά θα ανακάμψουν σχετικά γρήγορα καθότι το εξυπνο χρήμα θα τις έχει θέσει στο περισκόπιό του και θα ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με αυτές…
Από το σημερινό ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
* ,