Οι πολιτικοί… γυάλας και οι κρίσιμες απαιτήσεις των καιρών - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Οι πολιτικοί… γυάλας και οι κρίσιμες απαιτήσεις των καιρών

27.11.2014 03:05

27.11.2014 – Επί δεκαετίες εκτός αγοράς και ανταγωνιστικής εργασίας, σε ένα σύστημα επανεκλογής μέσω πελατειακών σχέσεων και… κληρονομιάς ψήφων, οι εγχώριοι πολιτικοί (όχι όλοι αλλά επικίνδυνα μεγάλο τμήμα) αγνοούν ακόμη και τα βασικά της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς. Και δεν εννοούμε την αγορά των μετοχών ή των παραγώγων, ούτε τα υπόλοιπα επενδυτικά προϊόντα αλλά τη λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας, των επιχειρήσεων, τους κανόνες του ανταγωνισμού, του πως διαμορφώνονται οι τιμές κ.ο.κ.

Κοινή είναι η άποψη στην αγορά ότι τα αντανακλαστικά που απαιτούνται σ’ αυτή τη συγκυρία είναι λίαν απαιτητικά, σχεδόν… ιλιγγιώδη! Ποτέ άλλοτε οι εξελίξεις δεν έτρεχαν με τέτοιους ρυθμούς, ποτέ άλλοτε το σύστημα δε μεταβάλλονταν τόσο ραγδαία, ποτέ άλλοτε η χρηματοοικονομική βιομηχανία δεν ήταν τόσο παντοδύναμη, έχοντας αφήσει πίσω την πραγματική οικονομία.

Οι εγχώριοι πολιτικοί… γυάλας, πολιτικοί που… ανδρώθηκαν μέσα σ’ ένα μη ανταγωνιστικό και καθόλου αξιοκρατικό περιβάλλον, δεν αρκούν για τη διαχείριση αυτών των κοσμογονικών καταστάσεων.

Αρκετοί δεν έχουν αντανακλαστικά, δεν έχουν «ψηθεί» στον αδυσώπητο ιδιωτικό, ευθέως ανταγωνιστικό επαγγελματικό στίβο. Αυτό δε σημαίνει ότι (όλοι) δεν έχουν δουλέψει, απλώς είναι χρόνια εκτός αγοράς, ενώ η συγκυρία απαιτεί ξεχωριστές τεχνοκρατικές ικανότητες – ειδικά στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Το αν κάποιος υπουργός ήταν π.χ. οδοντίατρος ή δικηγόρος επί 17 χρόνια είναι θετικό, όμως τώρα οι αγορές και ειδικά αυτή η συγκυρία απαιτεί managers που θα έχουν ψηθεί μέσα στην αγορά. Managers που δύνανται να γνωρίζουν όλες τις… (έτσι κι αλλιώς θολές) διαδρομές των κεφαλαίων, σ’ ένα σύστημα παντοδύναμο πλέον που μέσω των spreads, των ομολόγων και όλων των δυνατοτήτων της επενδυτικής βιομηχανίας οριοθετούν σχεδόν 100% τις εξελίξεις.

Η αγορά λοιπόν και η διαχείριση της οικονομίας που είναι το… άπαν πλέον στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας, απαιτεί σύγχρονες εξειδικευμένες γνώσεις, μακριά από πολιτικούς… συσχετισμούς και όλα αυτά τα κλισέ που επί δεκαετίες «τάισαν» την Ελλάδα και την πολιτική της.

Οι ξένοι εταίροι, οι διεθνείς επενδυτές και οι λεγόμενες… αγορές, γνωρίζουν εντελώς ξεκάθαρα πλέον ότι μόνο υπό διεθνή εποπτεία και αυστηρή – τεχνοκρατική – επιτήρηση μπορεί η Ελλάδα να πετύχει έμπρακτα αποτελέσματα στην προσπάθεια επιστροφής στην… πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο, απλώς δεν γίνεται πιστευτό και δεν μπορεί να πείσει στο ελάχιστο, ασχέτως με τις όποιες καλές προθέσεις…

Α.Σ.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017