Οι πιθανότητες αυτή τη φορά είναι πολύ καλές, οι μετοχές είναι σε χαμηλή αποτίμηση και μπορούν να θεωρηθούν “επενδυτική ευκαιρία”

Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση στην οποία είχαμε αναφερθεί την προηγούμενη φορά, πως εξαιτίας συγκεκριμένων οικονομικών και πολιτικών εκκρεμοτήτων στην Ευρωζώνη, με πρώτη και σημαντικότερη τις κρίσιμες εκλογές της Μεγάλης Βρετανίας, το Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν θα μπορούσε να έχει – και πράγματι δεν είχε – κάποια πολύ αρνητική εξέλιξη τη δεδομένη στιγμή” αναφέρει ο Ανδρέας Κόρδας.
Έτσι το κλίμα πανικού, προ Eurogroup, που είχε καλλιεργηθεί τόσο από τα Ελληνικά όσο και από τα ξένα ΜΜΕ, ορμώμενο από διάφορες δηλώσεις διεθνών Αξιωματούχων και αναλυτών, οδήγησε σε σημαντική πτώση και ευκαιρίες το Χ.Α., και η εξομάλυνση που ακολούθησε με τη σειρά της σε σημαντικότατες επιδόσεις, με πρωταγωνιστή τον Τραπεζικό κλάδο που είχε υποστεί και την μεγαλύτερη καθίζηση.
Στη συγκεκριμένη στιγμή και σε τεχνικό επίπεδο, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχουν δημιουργηθεί κάποιες πρώτες πολύ καλές προϋποθέσεις για κάτι καλύτερο στη συνέχεια και είδαμε την αντίδραση να σταματά ακριβώς και με απόλυτη ακρίβεια στο 825 του Γ.Δ., που είχαμε επίσης αναφέρει ως πολύ σημαντικό σημείο, που καθορίζει την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση.
Ευελπιστούμε πως με ένα καλό αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, αυτό θα καταφέρει να διασπαστεί ανοδικά και πως ο Γ.Δ. θα αντιμετωπίσει σύντομα το 886 που είναι ο επόμενος στόχος και πολύ σημαντική μεσοπρόθεσμη αντίσταση.
Όπως και να έχει, η τρέχουσα ανοδική φάση, για να διατηρήσει τη δυναμική της δεν θα πρέπει να διασπάσει πτωτικά το 745 και μετά και τη χθεσινή ανοδική αντίδραση θεωρούμε πως οι πιθανότητες αυτή τη φορά είναι πολύ καλές, καθώς οι μετοχές είναι σε ιδιαίτερα χαμηλή αποτίμηση και μπορούν να θεωρηθούν “επενδυτική ευκαιρία”, εάν και εφόσον φυσικά η κατάσταση στην Οικονομία επιτέλους σταθεροποιηθεί.
Στο εξωτερικό και στον απόηχο του “sell in May and go away” είχαμε μια σημαντική πρώτη εμφάνιση πωλητών, όχι τόσο στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης S&P 500, η πορεία του οποίου απλά ανακόπηκε και βρίσκεται μόλις 1,5% χαμηλότερα από τα απόλυτα ιστορικά υψηλά του, αλλά κυρίως σε μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης, που οδήγησε τον NASDAQ να διαπραγματεύεται περίπου 4% χαμηλότερα και πολλές μετοχές του να έχουν διπλάσια υποχώρηση.
Ακόμα εμφανέστερα στον Γερμανικό δείκτη DAX o οποίος έχασε 9% τις τελευταίες 3 εβδομάδες. Τα Εμπορεύματα, με επίκεντρο τα Μέταλλα και τα Αγροτικά Προϊόντα, βρίσκονται σε χαμηλά 5ετίας και δείχνουν πως θα έχουν πάρα πολύ ενδιαφέρον για το υπόλοιπο της χρονιάς..
Καθώς πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν άλλη μία – ή και καμία – μεγάλη υποχώρηση, πριν αρχίσουν ίσως να δημιουργούν ξανά μεσομακροπρόθεσμους σχηματισμούς ανοδικού momentum (δηλαδή υψηλότερα χαμηλά – υψηλότερα υψηλά). Ως εκ τούτου, έχουμε το ενδιαφέρον μας στραμμένο σε αυτά τα προϊόντα, καθημερινά, τονίζει ο υπεύθυνος ξένων Αγορών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ και αναλυτής του “GreekTrader”.
* ,