Οι μέτοχοι της ΑΤΕ, ΤΑΧ.ΤΑΜ., Proton, TBank μπορούν να ελπίζουν για τις μετοχές τους; | Mikrometoxos.gr

Οι μέτοχοι της ΑΤΕ, ΤΑΧ.ΤΑΜ., Proton, TBank μπορούν να ελπίζουν για τις μετοχές τους;

25.08.2015 20:56

Οι μέτοχοι της ΑΤΕ, ΤΑΧ.ΤΑΜ, Proton, TBank μπορούν να ελπίζουν για τις μετοχές τους;

Οι μέτοχοι των τραπεζών ΑΤΕ, ΤΤ, Proton bank και άλλων δεν θα ανακτήσουν ποτέ την αξία των μετοχών τους – Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.
Πρόσφατα είχαμε παρουσιάσει μια ανάλυση για την τύχη των μετοχών των τραπεζών που έσπασαν σε good και bad bank.
Με δεδομένο το ενδιαφέρον που υπάρχει από δεκάδες ενδιαφερόμενους μετόχους, επαναφέρουμε το θέμα εμπλουτισμένο με ορισμένα νέα στοιχεία.
Έχουν κάποια ελπίδα να ανακτήσουν μέρος της αξίας των μετοχών που είχαν στις τράπεζες αυτές ή αυτά έχουν χαθεί οριστικά και αμετάκλητα;
Θέσαμε το ερώτημα στις bad bank, στο ΤΧΣ, στην ΤτΕ και διερευνήσαμε ορισμένες διεθνείς περιπτώσεις.
Τα στοιχεία που παραθέτουμε έχουν πολύ μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας, δεν έχουν στόχο να ενθαρρύνουν ή αποθαρρύνουν τους μετόχους των υπό εκκαθάριση τραπεζών σε όποιες ενέργειες έχουν προβεί αλλά παρουσιάζουν μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να αγνοηθεί.
Οι μέτοχοι της ΑΤΕ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Proton, TBank μπορούν να ελπίζουν για τις μετοχές τους;
Ποια είναι τα δεδομένα.
Στην ΑΤΕ Bank πριν κλείσει υπήρχαν 1,75 δισεκ. μετοχές.
Στην Proton bank 62,88 εκατ μετοχές.
Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 284,46 εκατ μετοχές
Στην T Bank (πρώην Aspis Bank) 144,68 εκατ μετοχές.
Οι μέτοχοι των τραπεζών αυτών με την ενεργοποίηση της διαδικασίας resolution καταστράφηκαν καθώς έχασαν τις μετοχές τους οι οποίες διεγράφησαν.
Νομικά οι μέτοχοι διεκδικούν αποζημιώσεις από τις bad bank από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες.
Όμως υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επένδυσε σημαντικά κεφάλαια για την κάλυψη του funding gap στις υγιείς τράπεζες που εξαγοράστηκαν και στις bad bank κατέληξαν τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία.
Πως το ΤΧΣ θα πάρει πίσω τα κεφάλαια που επένδυσε για funding gap; Ο μόνος τρόπος είναι από την διαχείριση των bad bank. Στην ΑΤΕ Bank bad bank μεταφέρθηκαν περιουσιακά στοιχεία 7,47 δισεκ.
Στην Proton bank 259 εκατ . Στο ΤΤ 3,732 δισεκ. ευρώ .. Στην TBank 227 εκατ ευρώ. Κάθε υπό εκκαθάριση τράπεζα έχει διαχειριστή ο οποίος αναλαμβάνει να συγκεντρώσει έσοδα. Ο στόχος είναι το ΤΧΣ να ανακτήσει από τα 11,5 με 12 δισεκ. που κάλυψε ως funding gap τα 2,5 δισεκ. ίσως και 3 δισεκ.
Στην διαδικασία της εκκαθάρισης το ΤΧΣ έχει την απόλυτη προτεραιότητα.
Οι μέτοχοι της ΑΤΕ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Proton, TBank μπορούν να ελπίζουν για τις μετοχές τους;
Όταν το ΤΧΣ από τα 11,5 με 12 δισεκ. (συνολικά επένδυσε σε όλες τις τράπεζες σε funding gap 15 δισ) εκτιμάει ότι θα ανακτήσει 2,5 με 3 δισεκ. αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι είναι 100% βέβαιο ότι δεν θα πάρουν απολύτως τίποτε. Πότε μπορεί ο μέτοχος να ανακτήσει κάτι από τις μετοχικές αξίες; Μόνο όταν το ΤΧΣ πάρει πίσω το 100% των κεφαλαίων που επένδυσε σε funding gap εξέλιξη αδύνατη καθώς ποτέ στην οικονομική ιστορία δεν ανακτήθηκε πάνω από το 25% των επενδεδυμένων κεφαλαίων (μόνο σε μια περίπτωση διεθνώς έφθασε στο 32%).
Άρα οι μέτοχοι των τραπεζών που έσπασαν σε good και bad bank είναι αδύνατο να ανακτήσουν έστω και το ελάχιστο της αξίας των μετοχών που κατείχαν. Ενώ ηθικά…πρέπει να ικανοποιηθούν δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που να τους δικαιώσει, ούτε καν νομικός καθώς υπερισχύει ο νόμος για το resolution. Οι μέτοχοι των τραπεζών ΑΤΕ, ΤΤ, Proton bank και άλλων δεν θα ανακτήσουν ποτέ την αξία των μετοχών τους. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.

www.bankingnews.gr

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017