Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Μεγάλης Βρετανίας αρχίζουν να θυμίζουν Ελλάδα | Mikrometoxos.gr

Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Μεγάλης Βρετανίας αρχίζουν να θυμίζουν Ελλάδα

30.06.2016 14:00

Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Μεγάλης Βρετανίας αρχίζουν να θυμίζουν Ελλάδα, σημειώνει σε άρθρο του στους Financial Times ο Φίλιπ Στίβενς.

Παρά το γεγονός ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι από ένα Brexit είχαν εκτεθεί επαρκώς, το εκλογικό σώμα τους αγνόησε και ψήφισε υπέρ μιας επιλογής που έρχεται σε αντίθεση με την άποψη της πλειοψηφίας της Βουλής των Κοινοτήτων, αναφέρει ο αρθρογράφος.

Σχετική εικόνα

Το αποτέλεσμα είναι μια κυβέρνηση των Συντηρητικών χωρίς πηδάλιο, μια αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών βυθισμένη σε εμφύλιο πόλεμο και ένα δικομματικό σύστημα το οποίο τρίζει από τα θεμέλια, συμπληρώνει.

Το Συντηρητικό Κόμμα βυθίζεται στον αγγλικό εθνικισμό, ενώ οι Εργατικοί έχουν έναν αρχηγό που θεωρούσε τη Βενεζουέλα του Ούγο Τσάβες «σοσιαλιστικό success story», την ώρα που η Σκωτία σκέφτεται ξανά την ανεξαρτησία, τονίζει ο Στίβενς.

Μεσοπρόθεσμα, προσθέτει ο αρθρογράφος, το σκηνικό θα περιλαμβάνει επίπονες περικοπές δαπανών και αύξηση φορολογίας, ενώ εκτιμά ότι καμία πραγματική διαπραγμάτευση για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να γίνει πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.

«Πολιτική αναδιάταξη σπάνια συμβαίνει στη βρετανική πολιτική, ειδικά λόγω του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος, το οποίο είναι ανελέητο για τρίτα κόμματα πλην των δύο μεγάλων.

Πιθανόν ωστόσο να ανοίγει ο δρόμος για μια νέα, φιλοευρωπαϊκή, οικονομικά φιλελεύθερη αλλά και κοινωνικά ευαίσθητη εναλλακτική στον εθνικισμό και στον ριζοσπαστικό παλαιού τύπου σοσιαλισμό», καταλήγει ο Στίβενς, σημειώνοντας ότι «η αναμονή για τις εξελίξεις στη χώρα αναμένεται να εξοργίσει τους Ευρωπαίους εταίρους. Τουλάχιστον όμως έχουν την εμπειρία διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα».

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017