Οι εκλογές και το συμφέρον της χώρας

Μπορεί η απόφαση του Εurogroup να εγκρίνει το νέο μνημόνιο και το δάνειο που το συνοδεύει, να έβαλε ένα φρένο στην αβεβαιότητα που ταλαιπωρεί την οικονομία και την κοινωνία τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν έλυσε και το γόρδιο δεσμό της πολιτικής αβεβαιότητας που μαστίζει τη χώρα. Η κυβέρνηση Τσίπρα υπέστη και αυτή το αναπόφευκτο ρήγμα που υπέστησαν όλες οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την κρίση τα τελευταία χρόνια.

Ο εμφύλιος στον Σύριζα με την οξύτατη μορφή που έχει λάβει δεν υπονομεύει όμως μόνο την σταθερότητα της κυβέρνησης, αλλά και της χώρας συνολικά. Έτσι η πρωτοβουλία για ψήφο εμπιστοσύνης, στην οποία φαίνεται ότι καταλήγει ο πρωθυπουργός, θα αποτελέσει την αρχή  πολιτικών εξελίξεων, με πιθανότερη εκδοχή την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Είναι προφανές, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να ήταν, ότι μια εκλογική αναμέτρηση αυτή τη στιγμή, με σημαντικές, αναγκαστικές λόγω μνημονίου, νομοθετικές πρωτοβουλίες να εκκρεμούν, θα νεκρώσει και πάλι την οικονομία και θα δημιουργήσει ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας. Πολύ περισσότερο που η εκταμίευση των προβλεπόμενων δόσεων,συνοδεύεται από την υλοποίηση αυστηρών προϋποθέσεων και δεσμεύσεων.
Μπορεί οι εκλογές να βοηθήσουν τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει το εσωτερικό κομματικό του μέτωπο,αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να δώσουν λύση στα μεγάλα προβλήματα της χώρας.Το ξαναζήσαμε άλλωστε αυτό το έργο το 2012 με τις επαναλαμβανόμενες εκλογές που αποσταθεροποίησαν το πολιτικό σκηνικό  και οδήγησαν στο τέλος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν και τώρα ότι οι κάλπες δεν πρόκειται να δώσουν καθαρή λύση στο πρόβλημα κυβερνησιμότητας της χώρας. Μετά πέντε χρόνια σισύφειων προσπαθειών είναι σαφές ότι η Ελλάδα για να μπορέσει επιτέλους να ξεπεράσει την κρίση χρειάζεται αφενός ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και αφετέρου ευρύτερες συναινέσεις σε αυτή την προσπάθεια. Αρκετά πληρώσαμε τα κομματικά μικροσυμφέροντα, τις μάχες για το διαμοιρασμό της εξουσίας και τις προσωπικές φιλοδοξίες. Όσο υπάρχει καιρός ακόμα ας ξανασκεφθούν λοιπόν όλοι, με πρώτο τον πρωθυπουργό αν το συμφέρον της χώρας συμβαδίζει με μια νέα προσφυγή στις κάλπες…