Οι ειδικοί σχολιάζουν… σήμερα ο Δημήτρης Τζάνας

Συνεχίζεται το καθεστώς ομηρείας για την Ελληνική Οικονομία, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις έχουν διαμορφώσει σκηνικό κορύφωσης της αβεβαιότητας σε σχέση με την πιθανότητα κατάληξης σε συμφωνία με τους Δανειστές, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Οι Δανειστές διαβουλεύτηκαν σε κορυφαίο επίπεδο (Γιούνκερ – Μέρκελ- Ολάντ από κοινού με Λαγκάρντ και Ντράγκι) και αναμένεται να θέσουν την πρότασή τους υπ όψιν της Ελληνικής Κυβέρνησης που ωστόσο έχει ήδη στείλει τη δική της, εκείνη που θεωρεί ότι μπορεί να προχωρήσει στο πνεύμα της συνέντευξης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Γαλλική “Monde” !

Είναι πάντως πλέον δεδομένο ότι το αδιέξοδο των συνομιλιών των τεχνοκρατών είναι αναγκαίο να γεφυρωθεί με τις κατάλληλες πολιτικές παρεμβάσεις ώστε να προκύψει μια συμφωνία, η οποία θα προβλέπει χορήγηση ρευστότητας στην Ελληνική Οικονομία με αντάλλαγμα δημοσιονομικές διαρρυθμίσεις και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Σε μια στιγμή που οι δανειακές υποχρεώσεις για την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου ξεπερνούν τα 9 δισ ευρώ ξεκινώντας από τις 5/6 (300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ), ενώ υπάρχουν πάντα και οι υπόλοιπες ανελαστικές ανάγκες του Κρατικού προϋπολογισμού (μισθοί –συντάξεις κοκ).

Στο καλό σενάριο, μια επερχόμενη συμφωνία επιτρέπει στην ΕΚΤ να αναπροσαρμόσει άμεσα το όριο των εντόκων για την καταβολή των υποχρεώσεων, μέχρις ότου η συμφωνία εγκριθεί από τα Εθνικά Κοινοβούλια ώστε να εκταμιευθούν τα ποσά.

Θα ακολουθήσει μια επόμενη συμφωνία με χαρακτηριστικά “νέου μνημονίου” που θα επιτρέψει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επανεκκίνησης της Οικονομίας (μετά το Σεπτέμβριο) με πρόσθετες δαπάνες αναπτυξιακού χαρακτήρα. Το εναλλακτικό σενάριο οδηγεί σε απολύτως “αχαρτογράφητα ύδατα” και είναι ανεπιθύμητο από όλες τις Πλευρές (συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ), που φαίνεται να συνειδητοποιούν τις πολλαπλές δυσμενείς παρενέργειες.

Άρα, το πιθανότερο ενδεχόμενο εξακολουθεί να είναι να προκύψει ένας οδικός χάρτης συνέχισης της λειτουργίας της Ελληνικής Οικονομίας εντός της Ευρωζώνης, εξέλιξη που στην παρούσα φάση δεν προεξοφλεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω της υπολογίσιμης πιθανότητα ενός “Grexit” εξαιτίας “ατυχήματος”. Έτσι, συνεχίζει να κινείται σε στενά τεχνικά όρια, αδυνατώντας να ξεπεράσει τις 850 μονάδες αλλά και αρνούμενο να υποχωρήσει κάτω από τις 800 μονάδες μέσω ενός ακόμη “sell-off”.

Οι τεχνικές κινήσεις καθορίστηκαν στις τελευταίες συνεδριάσεις από το rebalancing των δεικτών που οδήγησαν σε νέο μείγμα θέσεων με αυξημένες τοποθετήσεις σε Τραπεζικούς τίτλους. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 1ου τριμήνου από τα οποία προέκυψε αξιοσημείωτη κερδοφορία και βελτίωση κύκλου εργασιών για σημαντικό αριθμό, εξωστρεφών κυρίως, εταιρειών που ευνοήθηκαν από το συνδυασμό “ισχυρότερο δολάριο-χαμηλότερο ενεργειακό κόστος”, χωρίς ωστόσο να ευεργετούνται ιδιαίτερα και χρηματιστηριακά λόγω της παντελούς απουσίας επενδυτικών κεφαλαίων.

“Από την άλλη πλευρά, η συρρίκνωση της καταθετικής βάσης και η περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού αποτέλεσαν τα βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων του Τραπεζικού κλάδου, μεταθέτοντας τη διαδικασία επανέναρξης θετικής πιστωτικής επέκτασης σε άλλο χρόνο” σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup.

* ,