Οι επιλογές είναι ξεκάθαρες και ακόμη πιο ξεκάθαρο το τι συμφέρει οικονομικά, πολιτικά αλλά και γεωστρατηγικά τη χώρα μας

Επιζητά αντίδραση – εκτόνωσης η αγορά, μετά τη διάθεση σύμπλευσης και συνεννόησης κυβέρνησης και δανειστών χθες – Απώλειες έως και 42,35% στις τράπεζες στο 9ήμερο
του Απόστολου Σκουμπούρη
Πολύ πιθανή είναι σήμερα μια καλή αντίδραση εκτόνωσης, ανακούφισης και ανοδικής διόρθωσης των πρότερων στρεβλώσεων σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά τη μεγάλη πίεση που έχει δεχτεί η αγορά στις πρόσφατες συνεδριάσεις και ειδικά στη χθεσινή.
Η μεγάλη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ κυβέρνησης και διεθνών εταίρων χθες στο Eurogroup και η διάθεση σύμπλευσης, συνεννόησης και επιτέλους ουσιαστικής συζήτησης πάνω σε πραγματικά θέματα ρευστότητας και λύσεων, μπορεί να δώσει ανάσες στην αγορά.
Η κυβέρνηση μετά τις πρόσφατες εντελώς άστοχες αλχημείες και καθυστερήσεις που το μόνο που πετύχαιναν είναι να ξεφτιλίζουν ακόμη περισσότερο τη χώρα διεθνώς, καθιστώντας την τον απόλυτο περίγελο ολόκληρου του διεθνούς συστήματος, φαίνεται πως προσπαθεί να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα και την αλήθεια.
Η κυβέρνηση έφτασε να γίνει ο διεθνής περίγελος παρουσιάζοντας παιδικά… ψέματα, δοξασίες άλλων καιρών ως «αλήθειες» διαπραγμάτευσης, διάφορα καπρίτσια και ηλίθιους τραμπουκισμούς που δεν έχουν καμιά θέση στο διεθνές διπλωματικό γίγνεσθαι.
Η… έκπληξη σύσσωμης της διεθνούς κοινότητας είναι μνημειώδης, καθώς κανείς – στο σύγχρονο κόσμο της Ευρώπης – δεν ανέμενε ότι υπάρχουν άνθρωποι που διαχειρίζονται τις τύχες μιας χώρας με τέτοια προβλήματα, έχοντας τόσο παρωχημένες απόψεις και τόσο «παιδικές» δοξασίες και πρακτικές.
Κανείς από τους ξένους ηγέτες, τους διεθνείς αναλυτές, τους αξιωματούχους πάσης φύσεως δεν περίμενε ότι ήταν δυνατόν να υπάρχουν ακόμη δοξασίες και διλήμματα που έχουν… λυθεί εδώ και πολλά χρόνια διεθνώς!
Η Ελλάδα κατάντησε να γίνει η απόλυτη χλεύη όλου του διεθνούς συστήματος, καθώς κανείς από… εχθρούς και φίλους δεν μπόρεσε – ούτε μπορεί – να παρακολουθήσει τα αφηγήματα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (και των ΑΝΕΛ)!
Η… άγνοια και η δικαιολογημένη απειρία είναι έως ένα βαθμό δικαιολογίες, καθώς επίσης και ο ενθουσιασμός λόγω του ότι μια αριστερής αναφοράς κυβέρνηση, πήρε για πρώτη φορά το… χρίσμα.
Από εκεί και πέρα όμως, η Ευρώπη είναι 100% αποφασισμένη να «χειριστεί» θεσμικά το ελληνικό ζήτημα, πηγαίνοντας έως τέλους με τον ίδιο – σταθερό – τρόπο την ιστορία της διαπραγμάτευσης.
Πλέον, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να κατανοεί – έστω και αργά – ότι οι δρόμοι χρηματοδότησης δεν είναι πολλοί. Είτε «ψάχνεται» στις αγορές με απαγορευτικά επιτόκια χωρίς αποτέλεσμα, είτε «πειθαρχεί» στους κανόνες της Ε.Ε. με σαφώς πιο ελκυστικά επιτόκια παράλληλα με την τεχνική συνδρομή για μεταρρυθμίσεις.
Οι δρόμοι δεν είναι πολλοί, οι επιλογές είναι ξεκάθαρες και ακόμη πιο ξεκάθαρο το τι συμφέρει οικονομικά, πολιτικά αλλά και γεωστρατηγικά τη χώρα μας. Οποιοδήποτε λάθος από εδώ και πέρα απαγορεύεται, καθώς η πίεση της ρευστότητας είναι πολύ μεγάλη. Κάθε ημέρα που περνά η πίεση μεγαλώνει, ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να φυλλορροούν από τις καταθέσεις, έχοντας φτάσει κοντά στο να χτυπήσουν κόκκινο συναγερμό!
* ,