Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την συμφωνία στο Eurogroup

OI ANTIΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ EUROGROUP…

Παρά το τεράστιο χάσμα που υπήρχε κατά τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών ανάμεσα σε Ελλάδα και ευρωπαίους εταίρους, τελικά επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης στο Eurogroup της Παρασκευής. Η κυβέρνηση έκανε λόγο για «αλλαγή σελίδας» και για «τέλος» στο εξωθεσμικό μόρφωμα της Τρόικα.

Άμεση ήταν και η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία χαρακτήρισαν καταρχήν θετικό το γεγονός ότι με τη συμφωνία, τα αλλεπάλληλα σενάρια των τελευταίων ωρών περί grexit δεν επιβεβαιώθηκαν.

Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία σχολίασε ότι αποφεύχθηκε μεν το χειρότερο, αλλά έκανε λόγο για «νέο Μνημόνιο», αναφέροντας ότι «η νέα κυβέρνηση επανέρχεται στο σημείο που παρέλαβε από την προηγούμενη, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες».

«Το Ποτάμι» με ανακοίνωσή του, υπογράμμισε ότι τελικά «ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το δρόμο της λογικής», τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να μελετηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας και να παρουσιαστούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, χωρίς να ξαναειπωθούν γενικόλογες υποσχέσεις.

Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «η χώρα, με την ψυχή στο στόμα, πάει χιλιόμετρα πίσω» και ότι «τελείωσαν δυστυχώς ταπεινωτικά τα ψέματα και οι ψευδαισθήσεις». Είναι κρίμα που ήδη η χώρα πληρώνει ακριβά -γυρίζοντας πολλά βήματα πίσω, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και οικονομική δυναμική – τις προεκλογικές ψευδολογίες και τις μετεκλογικές τζάμπα μαγκιές».«Τώρα επείγει να συνειδητοποιήσουν όλοι την πραγματικότητα και να εφαρμόσουμε με σοβαρότητα την εθνική στρατηγική, τη μόνη που υπήρχε και, όπως αποδείχθηκε, τη μόνη που υπάρχει.  Τα υπόλοιπα σε λίγο και κυρίως στη Βουλή», ήταν το μήνυμα της Χαριλάου Τρικούπη.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις των κομμάτων

ΝΔ: Αποφεύχθηκε το χειρότερο, αλλά όχι το νέο «Μνημόνιο»

«Η νέα κυβέρνηση επανέρχεται στο σημείο που παρέλαβε από την προηγούμενη, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες».

Για «νέο Μνημόνιο» κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, η οποία, ωστόσο, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι «για την ώρα αποφεύχθηκε το χειρότερο».

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Καραγκούνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το χειρότερο αποφεύχθηκε για την ώρα. Κι αυτό είναι θετικό…

Όμως, η νέα κυβέρνηση επανέρχεται στο σημείο που παρέλαβε από την προηγούμενη, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες. Με παράταση του ίδιου Μνημονίου για τέσσερις μήνες, με αξιολόγηση από την ίδια Τρόικα, και οδηγώντας στη συνέχεια σε νέο Μνημόνιο. Κι όλα αυτά την ώρα που η προηγούμενη κυβέρνηση θα έβγαινε οριστικά από τα Μνημόνια στο τέλος Φεβρουαρίου…».

Το Ποτάμι: Ο Τσίπρας επέλεξε το δρόμο της λογική

Θετικά αποτιμά το Ποτάμι την  επίτευξη κατ αρχήν συμφωνίας στο έκτακτο Eurogroup.

«Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε από ότι φαίνεται τελικά τον δρόμο της λογικής, δρόμο που από την αρχή το Ποτάμι στήριξε», αναφέρει το κόμμα.

Ωστόσο σημειώνει ότι: «Είναι σημαντικό βέβαια να δούμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αλλά από ότι φαίνεται το εφιαλτικό σενάριο ευτυχώς προς το παρον απομακρύνθηκε. Η κοινωνία πρέπει να αρχίσει να επουλώνει τις πληγές της και η οικονομία σε ένα κλίμα ηρεμίας να πάρει μια ανάσα».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να παρουσιάσει μέχρι τη Δευτέρα ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ελπίζουμε οι υπουργοί της να είναι όντως αποφασισμένοι να παρουσιάσουν επιτέλους τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και να μην κρυφθούν πίσω από γενικόλογες υποσχέσεις σαν και αυτές που μοίραζαν αφειδώς προεκλογικά και οι περισσότεροι από αυτούς επανέλαβαν στις προγραμματικές τους δηλώσεις. Αλλά ας αφήσουμε αυτή την συζήτηση για το βράδυ της Δευτέρας. Το Ποτάμι, το κίνημα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, έλεγε πάντα ότι οι μεγάλες αλλαγές είναι το δικό μας χρέος προς τις επόμενες γενιές και δεν είναι παραχώρηση προς τους εταίρους μας. Ας τις κάνουμε πράξη».

ΠΑΣΟΚ: Η χώρα, με την ψυχή στο στόμα, πάει χιλιόμετρα πίσω

«Τελείωσαν δυστυχώς ταπεινωτικά τα ψέματα και οι ψευδαισθήσεις.  Είναι θετικό για τη χώρα ότι παραμένει στο ευρώ και μπαίνει τέλος – οριστικό ελπίζουμε – στις επικίνδυνες ανευθυνότητες. Είναι κρίμα που ήδη η χώρα πληρώνει ακριβά -γυρίζοντας πολλά βήματα πίσω, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και οικονομική δυναμική – τις προεκλογικές ψευδολογίες και τις μετεκλογικές τζάμπα μαγκιές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

«Τώρα επείγει να συνειδητοποιήσουν όλοι την πραγματικότητα και να εφαρμόσουμε με σοβαρότητα την εθνική στρατηγική, τη μόνη που υπήρχε και, όπως αποδείχθηκε, τη μόνη που υπάρχει.  Τα υπόλοιπα σε λίγο και κυρίως στη Βουλή».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Τελείωσαν τα μεγάλα και εύκολα λόγια. Ας δούμε λοιπόν που ήμασταν πριν τις εκλογές και που είμαστε τώρα μετά από ένα μήνα «σκληρής» θεαματικής διαπραγμάτευσης.

Πριν τις εκλογές είχαμε δίμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος ( που έληξε στις 31.23.2014 )  και δύσκολες διαπραγματεύσεις επί της ουσίας που οδηγούσαν στο κλείσιμο του προγράμματος, στην καταβολή των δόσεων του 2014 και στο πέρασμα σε μια νέα φάση, αυτήν της προληπτικής πιστωτικής γραμμής με  «μαξιλάρι» τα 11 δις του ΤΧΣ που είχαν μείνει αδιάθετα. Στόχος ήταν επίσης η μετατροπή του προγράμματος του ΔΝΤ, που λήγει το Μάρτιο 2016, σε προληπτικό  ώστε η Ελλάδα να διαλέγει μεταξύ εταίρων και αγορών με κριτήριο το καλύτερο επιτόκιο.

Ένα μήνα μετά τις εκλογές και μετά από θεατρινισμούς εσωτερικής κατανάλωσης, η χώρα, με τη ψυχή στο στόμα, πάει χιλιόμετρα πίσω:

– Αντί στο τέλος της δίμηνης τεχνικής παράτασης να βγούμε από το μνημόνιο και να περάσουμε στη προληπτική πιστωτική γραμμή, μένουμε άλλους τέσσερις μήνες στο παλιό μνημόνιο και μετά τους τέσσερις μήνες στόχος δεν είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά ένα νέο πρόγραμμα, το μνημόνιο 3 ! Η γέφυρα μας πηγαίνει τελικά στο μνημόνιο 3!

– Αντί τα 11 δις του ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν ως  «μαξιλάρι» για την προληπτική πιστωτική γραμμή, αφαιρούνται από τον έλεγχο του ΤΧΣ, τίθενται υπό τον έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών ( EFSF , ΕΚΤ , SSM ) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν μόνον για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία δυστυχώς αναφέρεται ως πιθανή παρότι λίγους μήνες πριν οι τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα στρες τεστ.

– Το πρόγραμμα / μνημόνιο  του ΔΝΤ συνεχίζεται κανονικά χωρίς βεβαίως να έχει θέσει η κυβέρνηση ζήτημα μετατροπής του σε προληπτικό.

– Η κυβέρνηση χωρίς να έχει μπει ακόμη στην ουσία της διαπραγμάτευσης επιδίωξε προσχήματα, συμβολισμούς και νέες λέξεις. Τώρα η τρόικα λέγεται «οι θεσμοί». Αυτοί θα ελέγξουν τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που θα υποβληθούν τη Δευτέρα και θα εγκριθούν από το Eurogroup την Τρίτη.

– Η τρόικα με το νέο όνομα της θα κάνει την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και των νέων δεσμεύσεων. Χωρίς θετική αξιολόγηση δεν υπάρχει σταδιακή εκταμίευση δόσεων.

– Για τις τρέχουσες ταμειακές ανάγκες του δημοσίου που ανεβαίνουν το Μάρτιο, δεν προβλέπεται κανένας μηχανισμός μέσω ΕΚΤ – ELA – τραπεζών .

– Η τετράμηνη παράταση σημαίνει μείζονα αξιολόγηση πριν τις μεγάλες λήξεις ομολόγων του Ιουλίου – Αυγούστου

– Η κυβέρνηση επισημοποίησε  την πλήρη τούμπα στο χρέος. Αποδέχεται το πλαίσιο που συμφωνήθηκε το 2012 και βασίζει όλα τα επιχειρήματα της στο «καταραμένο» PSI ! Δεσμεύεται να εκπληρώσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών.

–  Η κυβέρνηση  δεσμεύεται να επιτύχει τους προβλεπόμενους δημοσιονομικούς στόχους συμπεριλαμβανομένου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Για το 2015 θα ληφθούν υπόψη οι υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μικρότερο το 2015  όχι γιατί δεν χρειάζεται λόγω νέας μελέτης βιωσιμότητας του χρέους , αλλά γιατί  δεν είναι πλέον εφικτό λόγω της πορείας των δημοσίων εσόδων. Γιατί παρατείνεται το μνημόνιο και ετοιμάζεται μνημόνιο 3 .

– Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, άρα ανακαλεί ή έστω αναστέλλει επ´ αόριστον εξαγγελίες για άμεση νομοθέτηση μέτρων, όπως αυτά για τις εκατό δόσεις ή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 .

– Βεβαίως ούτε λόγος για «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης».