Οδηγός… επιβίωσης στο Χρηματιστήριο, σε κρίσιμες περιόδους | Mikrometoxos.gr

Οδηγός… επιβίωσης στο Χρηματιστήριο, σε κρίσιμες περιόδους

18.06.2015 13:40

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών, εύλογα δημιουργούνται καταστάσεις ανησυχίας στους επενδυτές, που αναζητούν τα λεγόμενα ”ασφαλή καταφύγια”, επιλέγοντας τίτλους που προσφέρουν κατά την άποψή τους είτε επαρκή, είτε μικρότερη προστασία και φυσικά μικρότερο ρίσκο.

Το ”S&B”, μετά από πολλά τηλεφωνήματα και mails επισκεπτών του – τρομοκρατημένων επενδυτών, με κύριο ερώτημα τι να κάνουν σε περίπτωση επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, επιχειρεί να δώσει κάποιες ”απαντήσεις”, στο μέτρο που αυτές μπορούν να καλύψουν γενικότερες αναζητήσεις και χωρίς φυσικά να υιοθετεί αναγκαστικά τα περί δραχμής.

Τι πρέπει, λοιπόν, να κοιτάζει ο επενδυτής, για να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο του, ή, ακόμα και να επωφεληθεί από μία απίθανη έως ανεπιθύμητη επιστροφή στη δραχμή:

— Πρωτίστως, η εταιρεία στης οποίας τη μετοχή τοποθετείται, να είναι εξαγωγική κατά 50% τουλάχιστον

— Τα μετρητά της, να τα έχει εκτός Ελλάδας, κατά 85% τουλάχιστον

— Τα χρέη της, να είναι μόνο σε ελληνικές τράπεζες

— Να προσέξει τις εξαγωγικές εταιρείες, από που προμηθεύονται την πρώτη ύλη. Π.Χ., ο βωξίτης, από τον οποίο παράγεται το αλουμίνιο, είναι ελληνικό προϊόν, σε αντίθεση με το πετρέλαιο, που εισάγεται, για την παραγωγή καυσίμων και υποπροϊόντων.

—- Οι εξαγωγές, είναι προτιμότερο να τιμολογούνται σε δολάριο.

Αυτό που ισχυρίζονται, πάντως, οι ”γκουρού” των αγορών, είναι ότι μία επιλογή που συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορεί τώρα να πέφτει, αλλά αν υπάρξει επιστροφή στη δραχμή, τότε θα υπεραποδώσει.

Συμπερασματικά, με προσοχή και σύνεση, μακριά από κάθε ειδήμονα – φυσικά και από εμάς, που δεν διεκδικούμε τέτοιες ιδιότητες, απλώς ενημερώνουμε – ψάξτε, ρωτήστε, επιλέξτε με γνώση και πράξτε αναλόγως, πάντα με ψυχραιμία.

(Κάλχας ο Νεότερος)

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017