ΟΤΕ – Σταθερό προφίλ, διαρκής βελτίωση μεγεθών

Στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων – Τι λένε οι αναλυτές

 

Ένα από τα σταθερότερα και πιο ανθεκτικά blue chips της αγοράς παραμένει ο ΟΤΕ, με τη μετοχή να παραμένει στη ζώνη των 9 ευρώ, επίπεδα απ’ όπου ξεκίνησε το 2015, ενώ σταθερότητα δείχνει και στην πτώση της υπόλοιπης αγοράς εσχάτως.
Έτσι, ο ΟΤΕ πέρασε στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων με αποτίμηση 4,43 δισ. ευρώ, αφήνοντας πίσω τις Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ προηγείται η Coca Cola HBC με αποτίμηση 5,76 δισ. ευρώ.
Η μετοχή του ΟΤΕ ξεκίνησε τη χρονιά από τα 9,10 ευρώ, ενώ χθες έκλεισε στα 9,05 ευρώ, έχοντας κινηθεί αυτούς τους δυόμισι μήνες μεταξύ των χαμηλών των 7,2500 ευρώ (30/1/2015) και των υψηλών των 9,4700 ευρώ (25/2) με συναλλαγές 77,55 εκατ. τεμαχίων ήτοι στο 15% περίπου του συνόλου.
Ο όμιλος ΟΤΕ έχοντας πετύχει σημαντική περικοπή κόστους τα τελευταία χρόνια και έχοντας εκσυγχρονίσει πλήρως – σε κάθε τομέα – της λειτουργίας του, δείχνει διαρκώς βελτιούμενα μεγέθη, όπως δείχνουν και οι εκθέσεις των περισσοτέρων αναλυτών.
Κάθε φορά που δημοσιεύει μία λογιστική κατάσταση – είτε ενδιάμεση χρήσης, είτε τελική – η βελτίωση συγκριτικά με την εκάστοτε προηγούμενη είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Αρκεί να αναλογισθεί κανείς ότι ο Δείκτης δανειακής του μόχλευσης υποχώρησε κάτω και του 0,50. Πριν λίγα χρόνια βρισκόταν στο 2.

Μείωση δανεισμού, μέρισμα μετά από τέσσερα χρόνια

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από μια «άγονη» για τους μετόχους 4ετία, το δ.σ. του ΟΤΕ θα προτείνει στη γενική συνέλευση μέρισμα 8 λεπτά ανά μετοχή για τη χρήση του 2014. Επιβεβαίωση αν μη τι άλλο της βελτιωμένης χρηματοοικονομικής θέσης του ομίλου, ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για το μέρισμα θα φτάσε στα 40 εκατ. ευρώ περίπου.
Στο 4ο τρίμηνο του 2014 τα καθαρά κέρδη του οργανισμού αυξήθηκαν κατά 73%, ενώ στο σύνολο του έτους καταγράφηκε αύξηση κατά 30%.
Παράλληλα, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου μειώθηκε κατά 25% σε σχέση με το 2013.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ ανήλθαν σε 93,5 εκατ. ευρώ στο 4ο τρίμηνο του 2014, αυξημένα κατά 72,5% σε σχέση με τα 54,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013, ενώ τα ετήσια καθαρά κέρδη έφτασαν στα 110 εκατ. ευρώ.
Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 1,1 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2014, μειωμένος κατά 21,2% σε σχέση με τις 30 Σεπτεμβρίου του 2014, που αντιστοιχεί σε 0,8 φορές το προσαρμοσμένο ετήσιο ΕΒΙTDA του Ομίλου.

Τι λένε οι αναλυτές – Οι τιμές στόχοι

Στα 11 ευρώ τοποθετούν την τιμή στόχο του ΟΤΕ οι Bank of America Merrill Lynch και Alpha Finance, στις αναλύσεις τους μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2014, με την πρώτη να διατηρεί τη σύσταση buy (αγορά) και τη δεύτερη τη σύσταση outperform (για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς).
Τόσο η ελληνική ΑΧΕ όσο και ο αμερικανικός οίκος διαπιστώνουν σταθεροποίηση των περιθωρίων κερδοφορίας, ενώ αναμένουν τα επόμενα έτη τα κέρδη να συνεχίσουν την αυξητική τους πορεία.

Εθνική Χρηματιστηριακή

«Τα αποτελέσματα του ΟΤΕ για το τέταρτο τρίμηνο κινήθηκαν εντός των προβλέψεων», σχολίασε η Εθνική Χρηματιστηριακή σε πρόσφατη έκθεσή της, υπό τον διακριτικό τίτλο “Greece – Telecoms – 4Q14 results in line, domestic fixed line the main driver”.
Η ΑΧΕ δηλώνει ότι παραμένει αγοραστής της μετοχής του ΟΤΕ, προβλέποντας πως υπάρχει περιθώριο ανόδου έως και +34% από τα τρέχοντα επίπεδα. Η χρηματιστηριακή δίδει σύσταση οutperform για τη μετοχή του ΟΤΕ, με τιμή στόχο στα 12,10 ευρώ. Όπως τονίζουν οι αναλυτές, οι καθαρές ταμειακές ροές του οργανισμού βελτιώθηκαν, ενώ και ο καθαρός δανεισμός δεν ξεπέρασε τα 1,12 δισ. ευρώ, γεγονός που αποδεικνύεται καλύτερο των εκτιμήσεων.

Eurobank ΑΧΕ

Πρόσφατα, η χρηματιστηριακή της Eurobank διατήρησε αμετάβλητη την τιμή –στόχο των 12,40 ευρώ ανά μετοχή και την σύσταση «αγοράς» για τον ΟΤΕ, εκτιμώντας πως το 2015 ο Οργανισμός θα εμφανίσει EBITDA 1,392 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2% έναντι του προηγούμενου έτους.

Goldman Sachs

Σε αύξηση της τιμής-στόχου για την μετοχή του ΟΤΕ από τα 8,70 πριν στα 9,20 ευρώ πλέον προχώρησε πρόσφατα η Goldman Sachs, δίνοντας ουδέτερη σύσταση (neutral) μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου του Οργανισμού.
Ο αμερικανικός οίκος αναθεώρησε προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις του για τα EBITDA του ΟΤΕ, κατά 2,3% κατά μέσον όρο για την επόμενη πενταετία.
Kαθώς οι τάσεις σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν το 2014 αποδείχθηκαν καλύτερες από το αναμενόμενο, ιδίως σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα από τον έλεγχο του κόστους.
Σύμφωνα με τον οίκο, παράγοντες κινδύνου για τον ΟΤΕ θα αποτελέσουν τυχόν αλλαγές σε επίπεδο ανταγωνισμού και κανονισμών στην Ελλάδα και αλλού…
Καθώς και ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικής σε ό,τι αφορά την ανταμοιβή των μετόχων, ένα ασθενέστερο/ισχυρότερο μακροοικονομικό περιβάλλον από εκείνο που υπολογίζεται στις προβλέψεις
Επίσης, τυχόν αλλαγές σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των δαπανών (κόστους) και μια ευνοϊκότερη συμφωνία με τα συνδικάτα.