«Ξαναφλερτάρει» την Syngenta η Monsanto – Κατέθεσε πρόταση εξαγοράς ύψους 45 δισ. δολ.– Την απέρριψε η Syngenta

«Ξαναφλερτάρει» τη Syngenta η Monsanto
Κατέθεσε πρόταση εξαγοράς ύψους 45 δισ. δολ. – Την απέρριψε η Syngenta

Έναν κολοσσό στον τομέα των αγροτικών προϊόντων επιδιώκει να δημιουργήσει η Monsanto, η οποία προσέγγισε την ανταγωνίστρια Syngenta με μία πρόταση ύψους 45 δισ. δολαρίων, την οποία ωστόσο η δεύτερη απέρριψε. Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε χθες η Syngenta, το διοικητικό της συμβούλιο απέρριψε την Πέμπτη, πρόταση εξαγοράς 45 δισ. δολαρίων από την Monsanto.

 
Όπως τονίστηκε, η ελβετική εταιρεία απέρριψε ομόφωνα την πρόταση της αμερικανικής εταιρείας, έπειτα από ενδελεχή εξέταση των δεδομένων. « Το Δ.Σ. της Syngenta, σε αγαστή συνεργασία με τους νομικούς και οικονομικούς συμβούλους της εταιρείας, προέβη σε λεπτομερή εξέταση όλων των στοιχείων της προσφοράς της Monsanto και αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει την πρόταση, καθώς δεν είναι συμφέρουσα για τους μετόχους της Syngenta», αναφέρεται, συγκεκριμένα, στην επίσημη ανακοίνωση.
Την πρόταση εξαγοράς προς την Syngenta δεν είχε ανακοινώσει η Monsanto, αν και είχαν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά δημοσιεύματα.

 
Ωστόσο, η Monsanto επιβεβαίωσε χθες πως έχει καταθέσει πρόταση για την εξαγορά της Syngenta, μετά την δημόσια άρνηση της ελβετικής εταιρείας, Όπως ανέφερε η αμερικανική Monsanto, πρόσφερε για τη Syngenta 449,00 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, με συνδυασμό μετρητών και μετοχών. Η πρόταση εξαγοράς υποβλήθηκε, όπως τόνισε η Monsanto, καθώς ένας συνδυασμός των δύο εταιρειών θα δημιουργούσε ένα διεθνή κολοσσό στον αγροτικό τομέα, ο οποίος θα παρήγαγε μεγάλα κέρδη για τους μετόχους και των δύο εταιρειών, καθώς και σημαντικές συνέργειες.

 
Πάντως, και σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο αποκάλυψε αρχικώς την νέα πρόταση εξαγοράς της Monsanto προς τη Syngenta –είχε κατατεθεί πρόταση και πριν περίπου έναν χρόνο- η Syngenta απέρριψε αυτή την πρόταση, αλλά συνεχίζει να συζητά με τη Monsanto. Άλλωστε, το κίνητρο για τη Monsanto είναι σαφές.

 

Ενδεχόμενη ένωση των δύο ανταγωνιστικών εταιρειών θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός κολοσσού στον τομέα των αγροτικών προϊόντων, οι πωλήσεις του οποίου θα ξεπερνούν τα 31 δισ. δολ. «Υπάρχει σαφής στρατηγική λογική σε αυτή την προσπάθεια. Η Syngenta είναι ο μόνος διαθέσιμος στόχος στον χώρο της αγροτικής παραγωγής. Δεν είναι τυχαίο ότι η Monsanto εξακολουθεί να φλερτάρει την εταιρεία» δήλωσε μια από τις πηγές του Reuters.

 
Παράλληλα όμως, η συμφωνία θα δώσει στη Monsanto τη δυνατότητα να μεταφέρει την έδρα της από τις ΗΠΑ στην Ελβετία με αντίστοιχα φορολογικά οφέλη. Αν και υπάρχουν εμπόδια στη συμφωνία, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Όπως τονίζει το πρακτορείο, η κυβέρνηση Ομπάμα, υιοθέτησε νέα νομοθεσία για να αποτρέψει αυτό το φορολογικό αρμπιτράζ των επιχειρήσεων κι έτσι η Monsanto μπορεί να αναγκαστεί να εξαγοράσει τη Syngenta με μετρητά.

 

Όπως, όπως αναφέρει το πρακτορείο, για το deal, το οποίο μπορεί να είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθεί, καθώς ίσως κοστίσει ακόμη και 40 δισ. δολ. σε μετρητά, η Monsanto μπορεί να αναγκαστεί να βρει έναν συνέταιρο. Σε ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με το Reuters, οι πιθανότεροι υποψήφιοι είναι οι εταιρείες χημικών BASF και Dow Chemical.

 
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, για το deal η Monsanto έχει προσλάβει την Morgan Stanley, ενώ τη Syngenta συμβουλεύει η Goldman Sachs.

* ,