Ντράγκι: Αγορές ομολόγων για όσο χρειαστεί, αλλά πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι της αναλογεί για να στηρίξει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, συνεχίζοντας την πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων και των αγορών ομολόγων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι. 

«Θα διατηρήσουμε το πολύ σημαντικό επίπεδο νομισματικής στήριξης που είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε την επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα που είναι κάτω, αλλά κοντά στο 2% χωρίς άσκοπη καθυστέρηση», δήλωσε ο Ντράγκι σε επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

«Εάν υπάρξει ανάγκη, θα δράσουμε χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία στο πλαίσιο της εντολής μας», πρόσθεσε ο Ντράγκι. Ωστόσο επανέλαβε προς τις κυβερνήσεις ότι πρέπει να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να τονώσουν την ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μπορεί να συνεχιστεί και πέραν του Μαρτίου 2017 εφόσον κριθεί απαραίτητο.  Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα επικράτησε μεγάλη αναταραχή στις αγορές λόγω των σεναρίων για πιθανή περιστολή του QE.

Όσον αφορά τις τράπεζες, ο Ντράγκι τόνισε την ανάκγη να μειωθεί το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να προσαρμοστούν στις προκλήσεις τα business plans των τραπεζών.