Ντάισελμπλουμ: Η Αθήνα είναι σοβαρή με τις μεταρρυθμίσεις

«Μόνο η Βρετανία μίλησε για Grexit»

Η ελληνική κυβέρνηση είναι «πολύ σοβαρή» στις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις, σημείωσε ο επικεφαλής του Eurorgoup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενημερώνοντας σήμερα την επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Διευκρίνισε πάντως πως η λίστα που κατετέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση είναι ένα πρώτο βήμα και θα χρειαστεί χρόνος για να μπούμε στις λεπτομέρειες.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο σοβαρά μπορούμε να πάρουμε τις εξαγγελίες για μεταρρυθμίσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι η «Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις».

«Είναι πολύ σοβαρή, αλλά είναι μια νέα κυβέρνηση με νέο όραμα. Πρέπει να δούμε κατά πόσο θα πετύχει τους στόχους της. Θα πρέπει να υπάρξει έντονη συνεργασία, δεν θα πρέπει να υπάρξει μονομερής δήλωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, τα χρήματα θα εκταμιευθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Προσέθεσε πως η όποια συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα γίνει επίσης μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ακόμη ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ουδέποτε εξέτασαν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Όπως μάλιστα ανέφερε, η μόνη κυβέρνηση που μίλησε για Grexit ήταν η βρετανική. «Συμφωνώ με τους κ.κ. Ντράγκι και Γιούνκερ. Το Grexit απλά δεν βρίσκεται στο τραπέζι, δεν θα ετοιμάσουμε καν σκέψεις για αυτό», τόνισε.

* ,