"Ναι" από τις Βρυξέλλες, "όχι" από το Βερολίνο στο ελληνικό αίτημα - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

“Ναι” από τις Βρυξέλλες, “όχι” από το Βερολίνο στο ελληνικό αίτημα

19.02.2015 19:51

Σύγχυση προκαλούν τα αντικρουόμενα μηνύματα που έρχονται από Βρυξέλλες και Βερολίνο όσον αφορά την τύχη του ελληνικού αιτήματος, με την ελληνική κυβέρνηση δια κύκλων της να “πετάει” το γάντι τόσο στο Βερολίνο όσο και στο Eurogroup. “Εδώ θα φανεί ποιος θέλει λύση και ποιος όχι” διαμηνύουν πηγές του Μαξίμου το οποίο επισημαίνει ότι… εμείς ότι είχαμε να κάνουμε το κάναμε.

Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε το ελληνικό αίτημα για παράταση της χρηματοοικονομικής βοήθειας, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, επικαλούμενα το γερμανικό πρακτορείο DPA. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από το Bloomberg, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Martin Jaeger ανέφερε ότι το ελληνικό σχέδιο επιδιώκει χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς εκπλήρωση του προγράμματος. Επίσης, τονίζει ότι η ελληνική επιστολή δεν είναι σύμφωνη με τα συμφωνηθέντα κριτήρια του Eurogroup, ενώ προσθέτει ότι δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης.

Ωστόσο, στη συνέχεια ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Sigmar Gabriel, δήλωσε ότι υπάρχουν λόγοι για τους οποίους δεν μπορούμε να πούμε ναι στις ελληνικές προτάσεις, αλλά πρόσθεσε ότι “δεν μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα στην Ελλάδα”.

Τόνισε ακόμη ότι οι προτάσεις πρέπει να χρηματοδοτούνται από τους ίδιους τους Έλληνες, και ότι θα πρέπει να ξεκινήσει (η Γερμανία) εκ νέου αμέσως συζητήσεις με την Ελλάδα.

Σύμφωνα το Reuters, ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες μετά την ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων οτι η γερμανική κυβέρνηση αναμένει από την Ελλάδα να δεσμευθεί ρητά στην εφαρμογή των προηγούμενων συμφωνιών για μεταρρυθμίσεις, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, είχε δηλώσει ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να ανοίγει το δρόμο για έναν “εύλογο” συμβιβασμό με τους πιστωτές της, ενώ το χαρακτήρισε ως “θετική ένδειξη”. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το αίτημα αποτελεί ένα θετικό σημάδι που θα συμβάλλει στη σταθερότητα στην ευρωζώνη. Τέλος, διευκρίνισε ότι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν λεπτομερώς την επιστολή της Ελλάδας και θα συντάξουν την απάντησή τους.

Την ίδια στιγμή αξιωματούχος της ευρωζώνης που έχει δει το αίτημα δηλώνει, σύμφωνα με την Wall Street Journal,
ότι το αίτημα από την Ελλάδα προτείνει να «προχωρήσουμε από κοινού σε μία επιτυχή ολοκλήρωση των παρόντων ρυθμίσεων» και συμπληρώνει «δεν είναι τόσο κακό ως αρχή».

Η Αθήνα στο μεταξύ υποστηρίζει ανεπισήμως ότι το κείμενο της αίτησης είχε τη σύμφωνη γνώμη αξιωματούχων του EuroWorkingGroup στο 95% του περιεχομένου του.

“Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι”

Άμεση και δηκτική η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στον γερμανό εκπρόσωπο του γερμανού ΥΠΟΙΚ, με την οποία -όπως προαναφέρθηκε- προκαλεί το Βερολίνο να …αποδείξει ότι επιθυμεί να βρεθεί λύση στο θέμα της Ελλάδας.

“Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε επιστολή προς το Eurogroup ζητώντας εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα”,  αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, με την οποία καταλήγει:

“Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι”.

Το ελληνικό αίτημα

Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης προς τον πρόεδρο του Eurogroup, J. Dijsselbloem, Ελλάδα υπέβαλε αίτημα επέκτασης “αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση (σ.σ. στα αγγλικά αποδίδεται ως δανειακή σύμβαση), προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στην βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών”.

Πρόκειται για την φράση – κλειδί της επιστολής η οποία δείχνει την υποχώρηση που έχει κάνει η Αθήνα προς την πλευρά των δανειστών, η οποία όμως παραμένει σε απόσταση από την θέση της Γερμανίας: μιλάει μεν για ευελιξία εντός της τρέχουσας συμφωνίας, εννοώντας όμως τη δανειακή σύμβαση και όχι το πρόγραμμα όπως απαίτησε το Eurogroup.

Δημοσίευμα του Reuters ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι η Ελλάδα αιτήθηκε και επισήμως εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, προχωρώντας σε μεγάλες παραχωρήσεις καθώς προσπαθεί να αποφύγει την εξάντληση των διαθεσίμων της εντός εβδομάδων και να ξεπεράσει την αντίσταση των δύσπιστων εταίρων με επικεφαλής την Γερμανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο το οποίο επικαλείται έγγραφο που έχει δει, η Ελλάδα ζητά εξάμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης, υποσχόμενη να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που θα υπονομεύουν τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Ελλάδα φαίνεται τελικά να μετακινείται προς τη θέση που έχουν λάβει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις.

Το επίσημο αίτημα από την Αθήνα θα συζητηθεί από στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας σε τηλεδιάσκεψη αργότερα σήμερα, και από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης αύριο.

«Οι ελληνικές αρχές τηρούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι όλων των πιστωτών της, ενώ δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικά εμπόδια στο πλαίσιο της Master Facility Agreement (Συμφωνία Κύριας Διευκόλυνσης), την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική σε σχέση με το οικονομικό και διαδικαστικό περιεχόμενο», αναφέρει το έγγραφο.

Αναφέρει ακόμη ότι ο σκοπός της εξάμηνης παράτασης του MFA –του προγράμματος διάσωσης- ήταν, μεταξύ άλλων πραγμάτων, για να «διασφαλιστεί ότι σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ενδεχόμενα νέα μέτρα θα είναι πλήρως καλυμμένα χρηματοδοτικά, ενώ θα απέχουμε από μονομερείς ενέργειες που θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρει.

Το Reuters επισημαίνει πως στο έγγραφο, δεν αναφερόταν οι όροι «τρόικα» ή «διάσωση».

Η επιστολή Βαρουφάκη

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου η επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τον πρόεδρο του Eurogroup έχει ως εξής:

Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο λαός της Ελλάδας έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται σε μια ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των αναπτυξιακών και εργασιακών προοπτικών στην επίτευξη της βιωσιμότητα του χρέους και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και μετριάζοντας το σημαντικό κοινωνικό κόστος της διαρκούσης κρίσης.

Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συμφωνηθείσες διαδικασίες διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και εθνικές εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές διευθετήσεις έχουν ακυρωθεί. Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές, και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχομένου.

Σ ΄αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια περίοδο έξι μηνών από την λήξη της, κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση, προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στην βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών.

Ο στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της Σύμβασης είναι:

α) Να συμφωνήσει στους αμοιβαία αποδεκτούς χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα οικονομική κατάσταση.

β) να βεβαιώσει, συνεργαζόμενοι στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς μας εταίρους, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

γ) Να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς.

δ) Να επεκταθεί η διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που διατηρεί το ΤΧΣ (HFSF) για τη διάρκεια της Συμφωνίας.

στ) Να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες, για τη δυνατότητα ενός νέου Συμβολαίου για την Aνάκαμψη και την Aνάπτυξη στο οποίο προσβλέπουν οι ελληνικές Αρχές, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και το οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει την τρέχουσα Συμφωνία.

η) Να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και, στο ίδιο πνεύμα, υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τη διάρκεια της επεκταθείσας Συμφωνίας.

θ) Να συζητηθούν οι τρόποι της ενεργοποίησης της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με τα δυνατά περαιτέρω μέτρα για το χρέος και τη βοήθεια τα οποία θα εφαρμοστούν , μετά την ολοκλήρωση της επεκταθείσας συμφωνίας, ως μέρος του Συμβολαίου που θα ακολουθήσει.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητα της να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε: α) να επιτύχει δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, β) να διευκολύνει την Ελληνική Κυβέρνηση να εισάγει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής που απαιτούνται για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών μέσα από τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την επωφελή απασχόληση και κοινωνική συνοχή.

Η επιστολή στα αγγλικά όπως την οποία αποκάλυψε το Reuters:

“Athens, February 18, 2015

Dear President of the Eurogroup,

Over the last five years, the people of Greece have exerted remarkable efforts in economic adjustment. The new government is committed to a broader and deeper reform process aimed at durably improving growth and employment prospects, achieving debt sustainability and financial stability, enhancing social fairness and mitigating the significant social cost of the ongoing crisis.

The Greek authorities recognise that the procedures agreed by the previous governments were interrupted by the recent presidential and general elections and that, as a result, several of the technical arrangements have been invalidated. The Greek authorities honour Greece΄s financial obligations to all its creditors as well as state our intention to cooperate with our partners in order to avert technical impediments in the context of the Master Facility Agreement which we recognise as binding vis-a-vis its financial and procedural content.

In this context, the Greek authorities are now applying for the extension of the Master Financial Assistance Facility Agreement for a period of six months from its termination during which period we shall proceed jointly, and making best use of given flexibility in the current arrangement, toward its successful conclusion and review on the basis of the proposals of, on the one hand, the Greek government and, on the other, the institutions.

The purpose of the requested six-month extension of the Agreement΄s duration is:

(a) To agree the mutually acceptable financial and administrative terms the implementation of which, in collaboration with the institutions, will stabilise Greece΄s fiscal position, attain appropriate primary fiscal surpluses, guarantee debt stability and assist in the attainment of fiscal targets for 2015 that take into account the present economic situation.

(b) To ensure, working closely with our European and international partners, that any new measures be fully funded while refraining from unilateral action that would undermine the fiscal targets, economic recovery and financial stability.

(c) To allow the European Central Bank to re-introduce the waiver in accordance with its procedures and regulations.

(d) To extend the availability of the EFSF bonds held by the HFSF for the duration of the Agreement.

(e) To commence work between the technical teams on a possible new Contract for Recovery and Growth that the Greek authorities envisage between Greece, Europe and the International Monetary Fund which could follow the current Agreement.

(f) To agree on supervision under the EU and ECB framework and, in the same spirit, with the International Monetary Fund for the duration of the extended Agreement.

(G) To discuss means of enacting the November 2012 Eurogroup decision regarding possible further debt measures and assistance for implementation after the completion of the extended Agreement and as part of the follow-up Contract.

With the above in mind, the Greek government expresses its determination to cooperate closely with the European Union΄s institutions and with the International Monetary Fund in order: (a) to attain fiscal and financial stability and (b) to enable the Greek government to introduce the substantive, far-reaching reforms that are needed to restore the living standards of millions of Greek citizens through sustainable economic growth, gainful employment and social cohesion.

Sincerely,

Yanis Varoufakis

Minister of Finance

Hellenic Republic”

Πηγή:www.capital.gr

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017