Νέο μίνι κραχ στο -5,40% ο γενικός δείκτης!

Νέο mini κραχ σημειώνεται σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να καταποντίζονται και συνολικά η εικόνα της αγοράς να είναι απογοητευτική – αν μη τι άλλο – , ωστόσο απουσιάζουν οι τζίροι που θα πιστοποιούσαν  κάποια μορφή ξεπουλήματος.
Η Ελλάδα, μετά και τις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε σύγκρουση με την Ευρωζώνη και τους δανειστές και πλέον η χώρα μπαίνει σε εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά πλέον.
Δύο επιλογές υπάρχουν για την Ελλάδα ή θα υπάρξει ιστορική συμφωνία με την ΕΕ ή περιορισμός στην κίνηση καταθέσεων και κεφαλαίων.
Η υποβάθμιση της Ελλάδος από την Standard and Poor’s σε Β- και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στο χρηματιστήριο.
Ή συμφωνία λοιπόν ή… χάος.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο πιέζεται σημαντικά με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 760 μονάδες με πτώση -5,35%, έχοντας υψηλό ημέρας στο ξεκίνημα στις 801,87 μονάδες (-0,19%).


Ο τζίρος σε μέτρια επίπεδα έναντι των προηγούμενων συνεδριάσεων διαμορφώνεται στα 53 εκατ. ευρώ [ εκ των οποίων τα 7,5 εκατ.αφορούν πακέτα ]ενώ ο όγκος ξεπέρασε οριακά τα 100 εκατ. τεμάχια με τα 92,5,5 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες και τα 2,5 εκατ. στα warrants.


Με όρους αγοράς σήμερα καταγράφονται μεγάλες απώλειες στις τράπεζες αλλά χωρίς ακραίους όγκους που σημαίνει ότι δεν υπάρχει διάθεση ξεπουλήματος. Οι τράπεζες υποχωρούν έως -14% και τα warrants ενδοσυνεδριακά έως -14%, ενώ καθολικά πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές του FTSE 25 με κύριο χαρακτηριστικό τους εξαιρετικά περιορισμένους όγκους και τζίρους.
Με τεχνικούς όρους βραχυχρόνια η αγορά βρίσκεται πάλι στην ζώνη των 750 μονάδων και αν υπάρξει συμφωνία δεν θα δούμε διάσπαση των 700 μονάδων. Στο θετικό σενάριο η αγορά γρήγορα θα βρεθεί στις 1000 μονάδες.
Αν όμως δεν υπάρξει συμφωνία τότε είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα δούμε αρχικά τις 650 μονάδες. Πάντως, είναι ανησυχητικό σήμερα ότι δεν υπάρχει τζίρος, δεν απορροφάται η προσφορά, ένδειξη ότι οι περισσότεροι βλέπουν εξαιρετική δυσμενή την κατάσταση. Έτσι, οι short θα οδηγούν χαμηλότερα το Γενικό Δείκτη, μέσα σ’ ένα κλίμα ιδιαιτέρως αφιλόξενο για το χώρο των επενδύσεων της χώρας.

* ,