Νέους τραπεζικούς κλυδωνισμούς δέχεται το Χ.Α. - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Νέους τραπεζικούς κλυδωνισμούς δέχεται το Χ.Α.

27.06.2016 14:33

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

capital.gr

Διευρύνονται πλέον οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά την πρωινή ανοδική του κίνηση, έχει χάσει τις στηρίξεις που εκδηλώθηκαν και υποκύπτει στο νέο σφυροκόπημα που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος και όχι μόνο.

Νέους τραπεζικούς κλυδωνισμούς δέχεται το Χ.Α.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει τώρα απώλειες 2,53% στις 521,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 63,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 121,5 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 4,11% καταγράφει ο FTSE 25, στις 1.384,42 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 9,39% στις 658,15 μονάδες.

Από το πρωί οι αναλυτές είχαν επισημάνει τη απόλυτη σύνδεση που έχει αποκτήσει στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις το Χ.Α. με τις ευρωπαϊκές αγορές και η αδυναμία του να “πιαστεί” από κάποιον καταλύτη που θα του επιτρέψει έστω τη μερική ανακοπή των πιέσεων.

Και δυστυχώς, το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιδεινώνεται, που παρά τις αρχικές υποτονικές προσπάθειες για σταθεροποίηση, δεν καταφέρνουν να απεγκλωβιστούν από τη σκιά της ιστορικής βρετανικής απόφασης για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πτώση παρασύρθηκε και ο ισπανικός δείκτης που νωρίτερα είχε αποκτήσει δική του ανοδική δυναμική, καλωσορίζοντας τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών.

Ο Euro Stoxx Europe 50 σημειώνει πτώση 1,43%, γερμανικός DAX κινείται καθοδικά κατά 1,45%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 1,32%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 1,17% στις 6.085 μονάδες. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει πτώση 1,18%.

Μετά το Brexit, ο φόβος ότι υπάρχουν χώρες που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κυριεύσει τους επενδυτές, οι οποίοι κινούνται πλέον με βάση τα σενάρια ότι η αβεβαιότητα στη Γηραιά Ήπειρο θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, ακόμη και η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Merkel, τόνισε νωρίτερα ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η έξοδος άλλων χωρών της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας ότι οι φόβοι αυτοί δεν είναι μόνο στις τάξεις των επενδυτών.

Σε αυτό το περιβάλλον οι εντολές των επενδυτών έχουν ένα και μόνο κοινό παρανομαστή: risk off. Και η ελληνική αγορά είναι μεταξύ αυτών που έχουν υψηλό βαθμό κινδύνου, για πολλούς και γνωστούς λόγους. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι εάν η Ευρώπη ξεπεράσει τις συνέπειες του Brexit, ίσως να μη διστάσει να απαλλαχθεί από “βαρίδια” γνωρίζοντας πλέον τι πρέπει να κάνει.

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, κινούμενη με απώλειες 12,34%, ενώ στο -8,43% βρίσκεται η Alpha Bank, στο -6,82% η Πειραιώς και στο -5,67% η Εθνική. Απώλειες 4,69% καταγράφει η ΕΕΕ, η ΓΕΚ Τέρνα είναι στο -3,37%, ενώ άνω του 2% είναι οι απώλειες σε ΔΕΗ, Τιτάν, Motor Oil. Στο -1% ο ΟΤΕ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται Jumbo, Aegean, Grivalia, Λάμδα και Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, Folli Follie, ΟΛΠ, ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίος έχουν περιορίσει λίγο πάνω από το 1% τα κέρδη τους, ενώ το θετικό τους πρόσημο συντηρούν τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Τέρνα Ενεργειακή, ο ΟΠΑΠ και η ΕΥΔΑΠ.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017