Νέα χαρτονομίσματα αξίαςx200 φορές(!) ετοιμάζει η Βενεζουέλα λόγω υπερπληθωρισμού - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Νέα χαρτονομίσματα αξίαςx200 φορές(!) ετοιμάζει η Βενεζουέλα λόγω υπερπληθωρισμού

28.10.2016 02:16
Νέα χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας μεγαλύτερης έως και 200 φορές σε σύγκριση με τα κυκλοφορούντα ετοιμάζεται να θέσει σε κυκλοφορία η Σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας τον Δεκέμβριο του 2016, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο επισήμως το τεράστιο πρόβλημα της χώρας, από το οποίο προσπαθεί μάταια να κρυφτεί εδώ και καιρό: τον υπερπληθωρισμό.
_____________________
Η πλήρης απαξίωση του νομίσματος της Βενεζουέλας έχει και τη θετική της επίδραση στους δανειολήπτες σε bolivars, καθώς και τα χρέη τους απαξιώθηκαν από τον υπερπληθωρισμό
_____________________
Μέχρι σήμερα στη Βενεζουέλα, το χαρτονόμισμα σε κυκλοφορία με τη μεγαλύτερη αξία είναι τα 100 bolivars, που αντιστοιχεί στη μαύρη αγορά σε περίπου 8 σεντς δολαρίου ΗΠΑ, κάτι που καθιστά εφιάλτη τη διαχείριση ακόμα και βασικών, μικρής αξίας συναλλαγών στην οικονομία, καθώς απαιτούν μεγάλο κόστος καταμέτρησης – ακόμα και μεταφοράς – μετρητών.
Τα νέα κέρματα και χαρτονομίσματα θα έχουν αξία μέχρι 20 χιλ. bolivars, δηλαδή το μεγαλύτερης αξίας χαρτονόμισμα θα έχει αξία στη μαύρη αγορά περίπου 15 δολαρίων ΗΠΑ και αυτό αποτελεί πρόοδο.
Η ίδια η παραδοχή της κυβέρνησης της χώρας ότι έχασε τον έλεγχο των τιμών, αναμένεται να οδηγήσει σε νέο κύκλο αυτοτροφοδοτούμενων πληθωριστικών πιέσεων, με τον πληθωρισμό να εκτιμάται από το ΔΝΤ ότι θα ξεπεράσει το 1.600% το 2017.
Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα τελεί σε άρνηση, έχοντας επιδεικτικά παραμελήσει να εκδώσει στοιχεία για τον πληθωρισμό την τελευταία διετία.
Από το 2015, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει χρειαστεί να ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε ξένα τυπογραφεία για να τροφοδοτεί την οικονομία της με απαξιωμένα bolivars, τα οποία εισάγει με τεράστια αεροσκάφη Jumbo 747 χωρίς παράθυρα.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι πλέον ένα γεμάτο ATM αδειάζει σε μόλις 3,5 ώρες, σύμφωνα με την Βενεζουελανή Ένωση Τραπεζών.
Από την άλλη πλευρά, η πλήρης απαξίωση του νομίσματος της Βενεζουέλας έχει και τη θετική της επίδραση στους δανειολήπτες σε bolivars, καθώς τα χρέη τους απαξιώθηκαν από τον πληθωρισμό.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017