Νέα τροπή λαμβάνει το… σίριαλ ιδιωτικοποίησής του – Προς παράταση η εγγυητική επιστολή των Αζέρων για ΔΕΣΦΑ – Τουλάχιστον 4 εταιρείες για το 17%

Ελένη Στεργίου

protothema.gr

05/08/201506:45

 

Το τελευταίο διάστημα έχουν «χτυπήσει» την πόρτα του ΤΑΙΠΕΔ νέες ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον της βελγικής

Νέα τροπή λαμβάνει το σίριαλ ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα έχουν “χτυπήσει” την πόρτα του ΤΑΙΠΕΔ νέες ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον της βελγικής. Η εγγυητική επιστολή των Αζέρων λήγει τέλος Αυγούστου, ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει αίτημα για παράταση μέχρι τέλος του έτους, κάτι που η Socar βλέπει θετικά.

Το σενάριο απόκτησης από τους Αζέρους του 49% του και όχι του 66% όπως προέβλεπε ο διαγωνισμός, με πώληση του υπόλοιπου 17% σε τρίτη εταιρεία φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Για το εν λόγω ποσοστό έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον- πέρα από τη βελγική- μία Ολλανδική, μία γερμανική , ενώ ζεστή εμφανίζεται και μία βουλγάρικη. Εκπρόσωποι των εταιρειών έχουν πλησιάσει τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και θεωρείται πιθανό ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς οι υπογραφές να έχουν “πέσει” μέχρι τέλος του έτους.
Η Socar έχει συμφωνήσει να περιορίσει το ποσοστό στο 49%, όπως και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, ενώ αναμένεται συνάντηση των Αζέρων με τον νέο υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη αυτή την εβδομάδα. Έτσι, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, το 17% θα δοθεί σε μία τρίτη εταιρεία και το ελληνικό δημόσιο θα έχει το 34% και το ποσοστό των Αζέρων θα υποχωρήσει στο 49%.

Να θυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2013, η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR κέρδισε το διαγωνισμό και εξαγόρασε ποσοστό 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας «ΔΕΣΦΑ», για 400 εκατομμύρια ευρώ. Το Νοέμβριο του 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε σε βάθος της συμφωνίας έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον η απόκτηση του ΔΕΣΦΑ είναι σύμφωνη με τον Κανονισμό της ΕΕ. Το πόρισμα της έρευνας ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί. Επίσης, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, είχε κατατεθεί εγγυητική καλής εκτέλεσης, με διετή διάρκεια, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Μετά τις εκλογές συμφωνήθηκε η δίμηνη επέκταση της εγγυητικής μέχρι τα τέλη Αυγούστου.