Νέα εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Νέα εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις

08.04.2015 17:51

Για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας, καθώς και την ανάπτυξη των επενδύσεων μεταξύ των δυο χωρών συζήτησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν από τη Ρωσία, ο Αλέξη Τσίπρας τόνισε ότι «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις.  Μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις σχέσεις αυτές.»

 

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί τον γεωπολιτικό ρόλο ως ευρωπαϊκή μεσογειακή χώρα. Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες για επωφελείς συνεργασίες για την προάσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας.»

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση με τον κ. Πούτιν.

«Συζητήσαμε το πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία. Πως μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα σε ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Πώς μπορούν να γίνουν επενδύσεις σε τουρισμό και υποδομές. Πως μπορούμε να προωθήσουμε την ενεργειακή συνεργασία, ενισχύοντας το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.»

Στόχος η διεύρυνση των επενδύσεων

Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Η ελληνική δημοκρατία ενδιαφέρεται να διερευνήσει τις επενδύσεις, με την κατασκευή ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας, τηρώντας τους κανονισμούς και τη νομοθεσία της ΕΕ.

Συμφωνήσαμε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης που αποτελεί πυξίδα για τη συνεργασία μας, καθώς και Μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί από τους υπ εξωτερικών.»

Το κλειδί για να ξεπεράσουμε την κρίση

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «Είχαμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και το πόσο σημαντική είναι η εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στην Ουκρανία. Τόνισα την ανάγκη να στηριχθεί το πακέτο συμφωνιών του Μινσκ. Είναι το κλειδί για να ξεπεράσουμε την ευρωπαϊκή κρίση και να αφήσουμε πίσω τις κυρώσεις που οδηγούν πιο μακριά και όχι κοντά στην προάσπιση του δικαίου.»

«Η Ελλάδα θα επιδιώξει να συμβάλει ενεργά στη δημιουργία γεφυρών και συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας με θετική ατζέντα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Εξέφρασα στον κ. Πούτιν την ικανοποίηση μου και  καλωσόρισα τη συνεπή στάση που έχει τηρήσει η Ρωσία καθόλη τη διάρκεια των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Χρειάζεται βιώσιμη λύση για το κυπριακό», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο διανομής αερίου προς την Ευρώπη

«Με τον κ. Τσίπρα συζητήσαμε τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας στον τομέα του εμπορίου, αφού πέρσι λόγω και του εμπάργκο υπήρξε μία μείωση. Θα καταβάλλουμε όλες τις προσπάθειες ώστε να επαναφέρουμε το εμπόριο στο προηγούμενο επίπεδο. Θα υπάρξει κοινό σχέδιο δράσης για το 2015-2016 σε αυτόν τον τομέα, ενώ με τον έλληνα πρωθυπουργό έχουμε συζητήσει τα ζητήματα της ενέργειας.

Η Ρωσία θα εξασφαλίσει τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο», τόνισε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η νέα διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων στα καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά σημεία διανομής φυσικού αερίου. Με την εξέλιξη αυτή θα υπάρξουν και νέες θέσεις εργασίας.

Οι χώρες μας συνεργάζονται ήδη στον τομέα και της βιομηχανίας, όπως οι σιδηρόδρομοι. Επίσης στην κουβέντα με τον έλληνα πρωθυπουργό συζητήσαμε το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα αποβλέπουν στη διάδοση της ρωσικής και ελληνικής γλώσσας», τόνισε ο κ. Πούτιν, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο θέμα του τουρισμού αναφέροντας πως «είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ενισχύεται η περιφερειακή συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη και στον τομέα του τουρισμού, αφού οι ρώσοι πολίτες προτιμούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017