Μ. Ντράγκι: Υψηλότερος σήμερα ο κίνδυνος αποπληθωρισμού - Δεν έχει «άπειρες» δυνατότητες η ΕΚΤ - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Μ. Ντράγκι: Υψηλότερος σήμερα ο κίνδυνος αποπληθωρισμού – Δεν έχει «άπειρες» δυνατότητες η ΕΚΤ

14.01.2015 22:59

Δεν είναι «άπειρες» οι δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την υποστήριξη της Ευρωζώνης, επισημαίνει ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην «Die Zeit», ενώ προειδοποιεί ότι το μπλοκ βρίσκεται στο χείλος του αποπληθωρισμού, σε μια νέα ένδειξη ότι επίκειται αγορά κρατικών τίτλων χρέους. «Όλα τα μέλη του συμβουλίου των κυβερνητών είναι αποφασισμένα να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Φυσικά, υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με τον τρόπο που αυτό πρέπει να γίνει. Αλλά δεν ισχύει ότι οι δυνατότητές μας είναι άπειρες», αναφέρει ο Ντράγκι.

«Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου οφείλουμε να μειώσουμε περαιτέρω τα βασικά επιτόκια, αλλά αυτό δεν είναι πλέον δυνατό», δεδομένου ότι το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,05%, τονίζει ο κεντρικός τραπεζίτης, επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή πρέπει να προσφύγουμε σε μη συμβατικά μέσα, δηλαδή στην τροποποίηση του μεγέθους και της σύνθεσης του ισολογισμού της ΕΚΤ».

Ο Ντράγκι τονίζει ακόμη ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι σήμερα υψηλότερος από ό,τι πριν από έναν χρόνο. Ο κίνδυνος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι οι καταναλωτές θα αρχίσουν να αμφιβάλλουν κατά πόσον ο πληθωρισμός μπορεί να επιστρέψει στο επίπεδο του 2% σύντομα, ή ακόμα και μέσα σε πέντε χρόνια. «Και αυτό από μόνο του θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο της ύφεσης», προειδοποιεί.

 

Στο μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Κρουζ Βιγιαλόν, διατύπωσε, χθες, την άποψη ότι το πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ) της ΕΚΤ συνάδει, κατ’ αρχήν, με τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ε.Ε. Ωστόσο, ο εισαγγελέας προειδοποιεί ότι, υπό συγκεκριμένες περιστάσεις, θα μπορούσε να θεωρηθεί πως η δράση της ΕΚΤ βαίνει πέραν της απλής «υποστήριξης» της οικονομικής πολιτικής. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση εφαρμογής του OMT, θα πρέπει η ΕΚΤ να απέχει από κάθε άμεση συμμετοχή σε πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας που εφαρμόζεται στο υπό αναφορά κράτος. Ο Βιγιαλόν υποστηρίζει ακόμη ότι το πρόγραμμα OMT αποτελεί μη συμβατικό μέτρο οικονομικής πολιτικής, ενώ υπογραμμίζει ότι αυτού του είδους τα μη συμβατικά μέτρα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες διατάξεις του πρωτογενούς δικαίου και ειδικά την αρχή της αναλογικότητας.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017