Μόλις 40 εκατ. ζητά από κανάλια (συνδρομητικά και μη) το ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Μόλις 40 εκατ. ζητά από κανάλια (συνδρομητικά και μη) το ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου

02.04.2015 19:39

Το ποσό των 40 εκατ. ζητά από κανάλια (συνδρομητικά και μη) το ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου και με δράσεις που αναλαμβάνει το αρμόδιο για τις τηλεοπτικές άδειες υπουργείο Επικρατείας. 

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση καλεί τους καναλάρχες να πληρώσουν –για τη χρήση των συχνοτήτων από το 2011 μέχρι και το 2013- με βάσει τον νόμο 2328 του 1995, ο οποίος προβλέπει την καταβολή αντιτίμου ίσου με το 2% του τζίρου του έτους κάθε καναλιού. 

Με την απόφαση αυτή θίγονται τα συμφέροντα της οικογένειας Μπόμπολα, του ομίλου Βαρδινογιάννη (Mega, STAR), του Δημήτρη Κοντομηνά (ALPHA), του Μίνωα Κυριακού (ΑΝΤ1), ενώ καλούνται να πληρώσουν ο ΟΤΕ και η  NOVA.

Σε αυτό το πλαίσιο οι καναλάρχες καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά το ποσό των 40 εκατ. και όχι 350 εκατ. που είχε αρχικά διαρρεύσει για ολόκληρο το ραδιοτηλεοπτικό φάσμα. 

Με τον τρόπο αυτό αίρεται και καθεστώς αβεβαιότητας λόγω έλλειψης αδειών εκπομπής και ολοκληρώνεται η ρύθμιση της αγοράς από το Δημόσιο.

Η απόφαση της κυβέρνησης αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στα media καθώς τα κανάλια είναι –σχεδόν στο σύνολό τους- ζημιογόνα 

Και η επιβάρυνσή τους με πρόσθετες υποχρεώσεις δυναμιτίζει την ήδη προβληματική οικονομική τους ισορροπίας εγείροντας ουσιαστικά ζήτημα βιωσιμότητάς τους.

Σε δεύτερη φάση η κυβέρνηση μετά από διαβούλευση ενδέχεται να ανακοινώσει τη ρύθμιση των οφειλών σε βάθος δυο ή το πολύ τριών ετών, ώστε να ξεκινήσει άμεσα να γράφει εισροές και να πείσει εταίρους και θεσμούς για το ρεαλισμό των φορολογικών της προβλέψεων.

Η κίνηση της κυβέρνησης δεν αποκλείεται να ανοίξει νέο κύκλο επιχειρηματικών διεργασιών στα media και να οδηγήσει σε συγκέντρωση του κλάδου υπό την πίεση των δυσβάσταχτων υποχρεώσεων και της ιδιαίτερα αντίξοης συγκυρίας που πλήττει τα διαφημιστικά έσοδα.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017